Čokoládové měsíčky
Posted On 1.02.2009 at a niedziela, lutego 01, 2009 by Konsti… czyli księżyce z czekoladą. Przepis ten dostałam od mojej czeskiej znajomej, która twierdzi, że u niej w domu to tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy. Zapewnia jednak, że można się delektować tymi ciasteczkami i przy innych okazjach:) Ja od razu zapraszam do degustacji...
Składniki (na ok. 35 ciastek):
· 350 g mąki
· 300 g cukru
· 250 g masła (w przepisie było 350 g, ale włos mi się zjeżył na głowie, jak to zobaczyłam i natychmiast samowolnie zredukowałam zawartość masła w cieście...)
· 250 g posiekanej gorzkiej czekolady
· 4 jajka
· sok z połówki cytryny
Utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę, czekoladę i ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie wymieszać, dodając stopniowo sok z cytryny. Dużą, prostokątną formę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wylać do formy masę, rozprowadzając ją tak, by powstała wastwa o wysokości 1 cm. Piec w temp. 200°C przez ok. 20 min. Gdy ciasto zbrązowieje, wyciągnąć je z pieca i poczekać, aż lekko ostygnie. Musi jednak pozostać ciepłe, aby z łatwością można było powycinać z niego księżyce. Ciasteczka odstawić do ostygnięcia.
W przepisie zalecano jeszcze lukrowanie polewą z cukru pudru i mleka, ale ja z tego zrezygnowałam, posypałam je tylko odrobiną wiórków kokosowych. Te ciasteczka i tak są dość kaloryczne, a sądzę, że i bez lukru nic na smaku nie straciły...
Mniam! Jak pyszniutko wyglądają! :) I mają sliczną nazwę :)
wdę mówiac mi się neico jeży na widok ilości cukru. Może tutaj też by dał się trochę zredukować? :-D Bo ciasteczka wyglądaja bardzo apetycznie i chciałabym z tego przepisu skorzystać. :-)
Moim zdaniem mozna tez sprobowac zredukowac cukier, wg mnie ciasteczka byly slodkie i moze jakby sie zeszlo do 200 czy 170 g cukru to nie byloby zbyt wielkiej roznicy? Ja staralam sie trzymac przepisu, robilam te ciasteczka po raz pierwszy, ale od razu zauwazylam, ze to bomba kaloryczna. Moze dlatego, ze to wypiek bozonarodzniowy...
Pozdrawiam.
Kruche ciasteczka, czyli bardzo dobre. :)
Pozdrawiam!
A wiesz, te ciasteczka wcale nie sa kruche... Mysle, ze piana z bialek zmienia ich stukture i przez to sa dosc miekkie, nawet kiedy na dobre ostygna.