Pizza prosciutto e funghi (na cienkim cieście)

foodelek: przepisy tygodnia
… czyli pizza z szynką i grzybami, tym razem na cienkim spodzie. Klasyczna i ponadczasowa. Łatwa do zrobienia, nie wymagająca wielkiego nakładu sił czy środków, a jednocześnie zachwycająca smakiem, apetyczna i sycąca Kluczem do sukcesu jest użycie niewielu produktów, ale za to tych najlepszej jakości. Panie i Panowie, pozwólcie, że przedstawię: prawdziwa pizza all’italiana!


Składniki:

· 25 g drożdży
· 50 dkg mąki
· 5 łyżek oliwy
· 1 szklanka ciepłej wody
· pół łyżeczki cukru
· 25 dkg grzybów
· 20 dkg szynki
· 1 puszka pomidorów (najlepiej tych w kawałkach)
· 2 ząbki czosnku
· sól, pieprz, bazylia


Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną mąki, rozrobić w pół szklance ciepłej wody, odstawić na chwilę do wyrośnięcia.Do mąki dodać zaczyn i zacząć wyrabiać ciasto, dodając stopniowo oliwę i sól (do smaku). W razie potrzeby dolewać wodę. Gdy powstanie gładkie i elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (ok.1-1,5 godz.). Ciasto rozwałkować, ułożyć na blasze i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Grzyby podsmażyć z czosnkiem na patelni. Pomidory wymieszać z przyprawami, dodać odrobinę oliwy. Nagrzać piekarnik do 180°C. Sos pomidorowy rozrowadzić na cieście. Włożyć blachę do piekarnika i piec przez 10 min. Następnie wyciągnąć ciasto z piekarnika, ułożyć na wierzchu szynkę i grzyby i ponownie piec przez kolejne 10-15 minut. Podawać z dobrym czerwonym winem i napawać się smakiem:)

Posted in Etichette: |

12 commenti:

  1. majana Says:

    Jejku, jest cudowna! Chcę włoską pizze! :))

  2. Konsti Says:

    Majano, z Toba chetnie podzielilabym sie nawet ostatnim kesem:)

  3. Tilianara Says:

    Ojej, ja też ja też poproszę kawałeczek :) Oj, ale mi się na włoskie smaki narobiła chętka :) Coś trzeba będzie stworzyć smacznego :) Piękna pizza :)

  4. majana Says:

    Konsti, jesteś kochana! :)))

  5. An-na Says:

    No właśnie! Mniej znaczy więcej... Ja upiekłam ostatnio pizzę z pysznym ciastem (mam program do pieczenia pizzy), ale dałam zbyt dużo składników, zwłaszcza nieoryginalnej mozarelli - i składniki nieco popłynęły...
    Twoja zachęca do wypróbowania.
    Pozdrawiam :)

  6. Konsti Says:

    Dziekuje za mile slowa...
    An-na, ja to nawet czasami mam chec poszalec z pizza i wykombinowac cos nietypowego, ale mam w domu kulinarnego tradycjonaliste z dyktatorskimi zapedami:) Moj Kalabryjczyk zaczyna sobie wlosy z glowy rwac, jak tylko hojniej sypne przyprawy, a co dopiero mowic o skladnikach:) A jakby zobaczyl na pizzy falszywa mozzarelle, to by chyba zawalu dostal:)
    Tili, to co, po tych wszystkich czeskich cudach przerzucasz sie na kuchnie wloska? Efekt na pewno bedzie znakomity:)
    Pozdrawiam.

  7. An-na Says:

    Konsti, rozumiem, że Włosi nie zawsze dają mozarellę czy jakikolwiek ser do pizzy? W Polsce nie zawsze chce mi się oryginalną kupować, bo trzeba jechać do włoskich delikatesów albo przeszukiwać półki dobrych sklepów i wtedy używam zottarelli albo jakichś podobnych produktów, one jednak mają za dużo wody w sobie.

  8. Konsti Says:

    Jest wiele rodzajow pizzy, do ktorych nie doaje sie mozzarelli. Do nich nalezy ta moja z szynka i grzybami, ale jesli ktos chce koniecznie dodac ser, to moze to byc np parmezan. Generalnie nie polecam uzywania "falszywej" mozzarelli, lepiej zastapic ja jakims innym serem, byleby swiezym i smacznym:). Zwlaszcza, jesli nie ma obok zadnego Wlocha, ktory by marudzil:)
    Pozdrawiam cieplo!

  9. marcin Says:

    wybrane do przepisów tygodnia na foodelku!

    dzięki za przepis.

  10. Konsti Says:

    To ja dziekuje za zauwazenie przepisu:)
    Tak jak sugerujesz na Foodelku, wklejam banerek.
    Pozdrawiam!

  11. Marcin Says:

    jestem pizzożercą, nie przegapiam żadnej pizzy ;)

  12. do re mi Says:

    Io l'ho mangiata :)
    Era proprio BUONISSIMA.
    Ciao Konsti!!!!!