Torta di pane al cioccolato

… czyli czekoladowe ciasto z suchego chleba. Tak, wiem, brzmi pewnie dziwnie, ale jest jadalne i smaczne, daję słowo:) Ten genialny w swej prostocie przepis, pozwalający na powtórne wykorzystanie kawałków suchego chleba i stworzenie apetycznego, słodkiego wypieku, znalazłam dawno temu w jakimś włoskim czasopiśmie. Przytomnie od razu go skserowałam i schowałam do teczki z wycinkami, dzięki temu ocalał od zapomnienia, podczas gdy nazwa gazety rychło wyleciała mi z głowy, a sam tygodnik prawdopodobnie trafił na makulaturę. "Torta di pane" na słodko to ciasto bardzo popularne na północy Włoch (zwłaszcza w Lombardii i Piemoncie) oraz we włoskich kantonach Szwajcarii. Oczywiście jest wiele lokalnych odmian tego przepisu, jedną z nich jest ta przedstawiona poniżej, z kakao i bakaliami.


Składniki:

· 300 g suchego chleba
· 3\4 litra mleka
· 125 g cukru
· 1 cukier waniliowy
· 150 g bakalii (u mnie: rodzynki i papaja)
· 3 czubate łyżki kakao
· 2 jajka
· 2 kieliszki dowolnej grappy (można zastąpić wódką smakową lub rumem)
· sok z połówki cytryny
· cukier puder (do posypania ciasta)

Chleb podzielić na małe cząstki. Mleko wymieszać z alkoholem i zalać nim chleb. Odstawić na 2-3 godziny, w tym czasie suchy chleb powinien zmięknąć i wchłonąć prawie cały płyn. Rozmieszać powstałą masę, dodawać kolejno jajka, cukier, cukier waniliowy, kakao i bakalie. Na koniec wlać sok z cytryny. Jeśli masa wydaje się zbyt gęsta, dodać odrobinę mleka. Przełożyć wszystko o formy i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez godzinę, czasem nawet trochę dłużej. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Lepiej, żeby ciasto było niskie, bo w przeciwnym wypadku czas pieczenia może wydłużyć się jeszcze bardziej, nawet do półtorej godziny.



Posted in Etichette: |

16 commenti:

  1. Adrijah Says:

    pomysłowe :) i wygląda bardzo apetycznie

  2. Tilianara Says:

    Rewelacyjny pomysł i jaki smakowicie się zapowiada :) A wygląda przeapetycznie :)

  3. aga-aa Says:

    wow, ciekawy pomysł na wykorzystanie suchego chleba

  4. Konsti Says:

    Zachecam do sprobowania, moze Wam tez przypadnie do gustu to chlebowe ciasto... Smaczna jest tez wersja z orzechami i migdalami, posypana na wierchu orzeszkami piniowymi. Ja jej nie robie, bo po orzechach czesto dostaje roznych uczulen, ale ten wariant tez jest godny polecenia.
    Pozdrawiam!

  5. majana Says:

    Swietny pomysł z wykorzystaniem chleba suchego! Naprawde super :) Apetycznie i slicznie wygląda to ciasto :))
    Pozdrawiam cieplutko :**

  6. do re mi Says:

    Sono proprio fortunato in questo periodo...perchè?
    ma semplicemente perchè la nosra Konsti mi ha fatto assaggiare anche questo dolcetto
    inutile dire che era fantastico

    ciao a tutti

  7. Notme Says:

    He he, włoska ekonomia... ;)
    Fajny przepis, ciekawy, ciekawy. :)

  8. Anonimowy Says:

    miałam akurat 300 gramów czekoladowej buły, która niestety lekko obeschła :) i daktyle, które do niczego nie pasowały. super pomysł na dobre wykorzystanie resztek :)
    pozdrawiam
    Ola

  9. Konsti Says:

    Naprawde skorzystalas z tego przepisu?! Kurcze, jak sie ciesze! Sprawilas mi ogromna przyjemnosc, dziekuje!
    Pozdrawiam serdecznie.

  10. Konsti Says:

    Naprawde skorzystalas z tego przepisu?! Kurcze, jak sie ciesze! Sprawilas mi ogromna przyjemnosc, dziekuje!
    Pozdrawiam serdecznie.

  11. Anonimowy Says:

    pewnie:) a mnie przyjemność zrobił Twój przepis! właśnie zjadłam ostatni kawałek :) teraz mam smaka na ciasto z kaszy manny :) dam znać jak wyszło. pozdrawiam

  12. Anonimowy Says:

    a przepraszam. nie podpisałam się.
    :P
    Ola

  13. Konsti Says:

    Olu, naprawde sprawilas mi wielka frajde, bo myslalam, ze na ciasto z suchego chleba to nikt sie nigdy nie skusi:)))
    Pozdrawiam cieplo.

  14. StaszeqM Says:

    Wygląda znakomicie! A czy może to wyjść z chlebem ciemnym na zakwasie?
    Pozdrawiam!

  15. Konsti Says:

    Ciekawe pytanie:) Ja tu we Wloszech ciemny chleb na zakwasie traktuje jak swietosc i zjadam nawet najmniejsze okruszki, wiec nigdy nie uzylam go do tego ciasta... Mysle, ze cos dobrego mogloby z tego wyjsc, smak bylby jednak mocniejszy i zdecydowanie bardziej wyrazisty. Wlosi z kazdym razie wykorzystuja do tego przepisu bialy chleb pszenny.
    Pozdrawiam serdecznie.

  16. StaszeqM Says:

    My sami pieczemy ciemny chleb i często nam coś zostaje (robimy sporo na raz).

    Zaryzykuję zatem i dam znać, jak wyszło :) Pozdrowienia!