Tort czekoladowy inaczej

Dlaczego inaczej? Bo do masy należy dodać czekoladowy ryż dmuchany... Nie wiem, czy to popularny pomysł, ja zetknęłam się z nim po raz pierwszy kilka lat temu, ale jakoś idea do mnie nie przemówiła i kartkę z przepisem włożyłam między strony książki kucharskiej, obiecując sobie, że zrobię to innym razem. „Inny raz” nadszedł wraz z czekoladowym weekendem, przepis został odkurzony, tort upieczony, ozdobiony, pokrojony, skonsumowany...:) Z wielką ciekawością przystępowałam do degustacji pierwszego kawałka tortu i powiem Wam, że efekt jest interesujący. Dodanie dmuchanego ryżu powoduje, iż powstaje ciasto o bardzo lekkiej strukturze, delikatne a jednocześnie jakby chropowate, z wieloma małymi dziurkami, między którymi można czasami wyczuć kuleczki czekoladowego ryżu. Mnie ten czekoladowy eksperyment przypadł do gustu i na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu (choć w głębi duszy nadal uważam, że nie ma to jak prosty murzynek mojej mamy:)), tym bardziej że Kalabryjczyk był szczerze zachwycony tortem i tylko jednego wieczoru zdołał pochłonąć cztery kawałki ciasta... Myślę, że to powinno wystarczyć za rekomendację:)



Składniki:

Ciasto:

· 150 g gorzkiej czekolady
· 100 g masła
· 4 jajka
· 120 g cukru
· 100 g mąki
· 2 szklanki dmuchanego ryżu czekoladowego
· 1 szklanka mleka
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

· 150 g jogurtu
· 100 g gorzkiej czekolady
· 3\4 szklanki cukru
· pół szklanki mleka
· 4 kopiaste łyżki budyniu czekoladowego
· 20 g masła


Najpierw przygotować krem: czekoladę rozpuścić z masłem. Podgrzać jogurt, połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Podgrzewać wszystko na małym ogniu, dodając stopniowo cukier, mleko i budyń czekoladowy, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
Przygotowywanie ciasta należy zacząć od zalania ryżu szklanką mleka. Czekoladę i masło rozpuścić oddzielnie, następnie połączyć. Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i czekoladę z masłem. Wymieszać, dodać ryż z mlekiem i proszek do pieczenia. Mieszając, połączyć dokładnie wszystkie składniki. Masę przełożyć do okrągłej formy. Piec w temp. 200°C przez 20-30 min., do suchego patyczka. Ciasto ostudzić, przeciąć poziomo na dwie części, przełożyć kremem. Część kremu zostawić na posmarowanie powierzchni i boków ciasta. Dowolnie udekorować i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.






Posted in Etichette: , |

12 commenti:

  1. Anonimowy Says:

    Ooo :). Fajny przepis! I tort wygląda cudnie - tak czekoladowo i w ogóle. Mniam :). Tylko z tym czekoladowym ryżem się nigdy nie spotkałam... Zwykły biały - tak, ale smakowego nie widziałam...
    Pozdrówka :)

  2. asieja Says:

    bardzo mi się podoba
    ten pomysł z preparowanym ryżem
    lubię jego smak,
    wczoraj zrobiłam z niego blok
    w cieście pewnie zupełnie zmienia smak
    na pewno kiedyś skorzystam :-)

  3. Konsti Says:

    Ten dmuchany ryz czekoladowy, o ktorym wspominam w przepisie, we Wloszech nazywa sie "riso soffiato", ma najczesciej czekoladowy smak i jada sie go na sniadania z dodatkiem mleka, tak jak musli czy platki kukurydziane. W Polsce tez na pewno jest cos takiego:) tylko ze moze ma inna nazwe? Tlumaczenie "dmuchany ryz czekoladowy" jest moje:) i jesli wprowadza w blad, to przepraszam, ale nie znam innej nazwy...
    Tort jest smaczny i niezle sie prezentuje, wiec zachecam do sprobowania!Pozdrawiam.

  4. Anonimowy Says:

    Nie, nie - nie wprowadzasz w błąd :). Tylko osobiście jeszcze się nie spotkałam z czekoladowym (biały dmuchany, preparowany ryż widziałam) - na pewno gdzieś w Polsce można kupić ;). Ale to pewnie dlatego, że na zakupy jeżdżę do Auchan - a tam niewiele jest :).
    A tort i tak jest piękny :).

  5. Majana Says:

    Ciekawy przepis z tym ryżem dmuchanym! A tort wygląda przepięknie! Och, musi być przepyszny!:)
    Pozdrawiam.

  6. andzia-35 Says:

    Hmmm...ciakawy ten przepis..torcik też fajnie wygląda!

  7. Edyta Says:

    Bardzo interesujący przepis. Ja też jeszcze nigdy nie spotkałam u nas czekoladowego ryżu, za to biały owszem. Tak sobie myślę, że gdyby użyć ryżu białego, to ciasto byłoby w białe łatki i wyglądałoby ciekawie...

  8. Hanna Mi Says:

    Prawdę mówiąc nigdy nie widziałam czekoladowego ryżu dmuchanego. :-) Jestem podwójnie zaskoczona.. :-)

  9. Pinos Says:

    Świetnie to wygląda...

  10. Konsti Says:

    Ach, jej, zbijacie mnie z pantalyku twierdzac, ze nie trafil nigdy do Waszych rak czekoladowy ryz dmuchany... Tak sobie mysle, ze mozna by uzyc bialego ryzu dmuchanego i zalac go mlekiem rozrobionym z kakao i odrobina cukru. Efekt smakowy powinien byc ten sam:)
    Pozdrawiam!

  11. Anonimowy Says:

    Torcik z sercem, nie tylko w przenośni, ale też dosłownie. Ostatnio polubiłam czekoladę.
    "Riso soffiato" ryżem dmuchanym w Polsce się nazywa. :))

    Pozdrawim!

  12. Anonimowy Says:

    "dmuchany ryż" to w polsce "ryż preparowany" :) pozdrawiam!