Pizza bianca con patate e zucchine (na średniej grubości cieście)
Posted On 24.02.2009 at a wtorek, lutego 24, 2009 by Konsti ... czyli biała pizza z ziemniakami i cukinią. Coś dla tych, którzy nie jadają pomidorów. Albo dla tych, którzy uwielbiają ziemniaki. Albo po prostu dla tych, którzy lubią odmianę. Spróbujcie, a będziecie jeszcze nie raz wracać do tej pizzy!
Składniki:· 25 g drożdży
· 50 dkg mąki
· 2 łyżki oliwy
· 3 łyżki jogurtu naturalnego
· 1 szklanka ciepłej wody
· pół łyżeczki cukru
· pół kilo ziemniaków
· 15 dkg cukinii
· 2 mozzarelle
· sól, pieprz, rozmaryn
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną mąki, rozrobić w pół szklance ciepłej wody, odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Do mąki dodać zaczyn i zacząć wyrabiać ciasto, dodając stopniowo oliwę, jogurt i sól (do smaku). W razie potrzeby dolewać wodę. Gdy powstanie gładkie i elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia, ale, uwaga, nie na dłużej niż 45-50 minut. W tym czasie powinno podwoić objętość Ciasto rozwałkować, ułożyć na blasze (z podanych proporcji powinny wyjść 2 duże pizze) i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 75 min. Powinno ładnie podrosnąć i, dzięki dodatkowi jogurtu, powinno być wyższe niż tradycyjne cienkie ciasto na pizzę. Zaznaczam: nie grube, bo przepis na grube ciasto to zupełnie inna receptura, tylko wyższe od klasycznej cieknkiej pizzy – dlatego ja je nazywam „średniej grubości ciastem”:)
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odstawić do ostygnięcia, pokroić w plasterki. Surową cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dwie mozzarelle pokroić kostkę. Nagrzać piekarnik do 180°C. Ciasto posmarować odrobiną oliwy. Włożyć blachę do piekarnika i piec przez 10 min. Następnie wyciągnąć ciasto z piekarnika, ułożyć na wierzchu cukinię i ziemniaki. Posolić, popieprzyć, rozłożyć mozzarellę i posypać rozmarynem. Ponownie piec przez kolejne 15-20 minut. Degustować z błogim uśmiechem na twarzy :)
Mniam! Bardzo ciekawa ta pizza :)
Dziekuje! Ta pizza wyglada moze skromnie, ale jest naprawde pyszna... Pozdrawiam!
Naprawdę świetna!:)) Ja wolę z pomidorkami ,ale może kiedyś spróbuję:)
Sprobuj, Majanko, naprawde warto. Ja tez dlugo sie ociagalam,zanim przyrzadzilam taka pizze, a teraz za nia przepadam:)Pozdrawiam cieplo!
dziekuje za odwiedzinki i wlasnie poogladalam sobie Twoja stronke i musze przyznac,ze baaaaaardzo apetycznie to tu wyglada :))
Mniam z ziemniaczkami, a i za cukinią przepadam, uwielbiam taką pizze! :)
W Polsce pizza z ziemniakami jeszcze nie jest chyba uznawana...
Pozdrawiam!
Ten przepis też został wybrany do przepisów tygodnia (edycja 7) na blogu Foodelek!
(nie wiem, jak to robisz, ale podobają mi się wszystkie Twoje przepisy, a to danie na dodatek budzi miłe włoskie wspomnienia)
Marcin, dziekuje za wyroznienie i za komplement:) Czasami tak sie zdarza, ze ludzi laczy nie tyle "magnetyzm serc", co "magnetyzm kubkow smakowych", za tak sobie zartobliwie sparafrazuje Fredre:)))
Pozdrawiam!