Pizza bianca con patate e zucchine (na średniej grubości cieście)

foodelek: przepisy tygodnia ... czyli biała pizza z ziemniakami i cukinią. Coś dla tych, którzy nie jadają pomidorów. Albo dla tych, którzy uwielbiają ziemniaki. Albo po prostu dla tych, którzy lubią odmianę. Spróbujcie, a będziecie jeszcze nie raz wracać do tej pizzy!

Składniki:

· 25 g drożdży
· 50 dkg mąki
· 2 łyżki oliwy
· 3 łyżki jogurtu naturalnego
· 1 szklanka ciepłej wody
· pół łyżeczki cukru
· pół kilo ziemniaków
· 15 dkg cukinii
· 2 mozzarelle
· sól, pieprz, rozmaryn

Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną mąki, rozrobić w pół szklance ciepłej wody, odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Do mąki dodać zaczyn i zacząć wyrabiać ciasto, dodając stopniowo oliwę, jogurt i sól (do smaku). W razie potrzeby dolewać wodę. Gdy powstanie gładkie i elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia, ale, uwaga, nie na dłużej niż 45-50 minut. W tym czasie powinno podwoić objętość Ciasto rozwałkować, ułożyć na blasze (z podanych proporcji powinny wyjść 2 duże pizze) i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 75 min. Powinno ładnie podrosnąć i, dzięki dodatkowi jogurtu, powinno być wyższe niż tradycyjne cienkie ciasto na pizzę. Zaznaczam: nie grube, bo przepis na grube ciasto to zupełnie inna receptura, tylko wyższe od klasycznej cieknkiej pizzy – dlatego ja je nazywam „średniej grubości ciastem”:)
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odstawić do ostygnięcia, pokroić w plasterki. Surową cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dwie mozzarelle pokroić kostkę. Nagrzać piekarnik do 180°C. Ciasto posmarować odrobiną oliwy. Włożyć blachę do piekarnika i piec przez 10 min. Następnie wyciągnąć ciasto z piekarnika, ułożyć na wierzchu cukinię i ziemniaki. Posolić, popieprzyć, rozłożyć mozzarellę i posypać rozmarynem. Ponownie piec przez kolejne 15-20 minut. Degustować z błogim uśmiechem na twarzy :)



Posted in Etichette: |

8 commenti:

  1. Casia Says:

    Mniam! Bardzo ciekawa ta pizza :)

  2. Konsti Says:

    Dziekuje! Ta pizza wyglada moze skromnie, ale jest naprawde pyszna... Pozdrawiam!

  3. Majana Says:

    Naprawdę świetna!:)) Ja wolę z pomidorkami ,ale może kiedyś spróbuję:)

  4. Konsti Says:

    Sprobuj, Majanko, naprawde warto. Ja tez dlugo sie ociagalam,zanim przyrzadzilam taka pizze, a teraz za nia przepadam:)Pozdrawiam cieplo!

  5. Gosia Says:

    dziekuje za odwiedzinki i wlasnie poogladalam sobie Twoja stronke i musze przyznac,ze baaaaaardzo apetycznie to tu wyglada :))

  6. Anonimowy Says:

    Mniam z ziemniaczkami, a i za cukinią przepadam, uwielbiam taką pizze! :)
    W Polsce pizza z ziemniakami jeszcze nie jest chyba uznawana...

    Pozdrawiam!

  7. Anonimowy Says:

    Ten przepis też został wybrany do przepisów tygodnia (edycja 7) na blogu Foodelek!

    (nie wiem, jak to robisz, ale podobają mi się wszystkie Twoje przepisy, a to danie na dodatek budzi miłe włoskie wspomnienia)

  8. Konsti Says:

    Marcin, dziekuje za wyroznienie i za komplement:) Czasami tak sie zdarza, ze ludzi laczy nie tyle "magnetyzm serc", co "magnetyzm kubkow smakowych", za tak sobie zartobliwie sparafrazuje Fredre:)))
    Pozdrawiam!