Jabłecznik na pochmurne dni
Posted On 9.02.2009 at a poniedziałek, lutego 09, 2009 by KonstiKiedy za oknem widzę po raz kolejny przygnębiającą szarówkę, nachodzi mnie ochota na coś, co podniesie mnie na duchu. Otwieram lodówkę i szafki, wyciągam mąkę, jajka, bakalie... patrzę na stół, a tam, z samego środka misy z owocami, mruga do mne figlarnie zielone jabłko, oczom miły i ustom wyborna uciecha\Owoc ścigły, co słodko wargom się uśmiecha. I już wiem, czego mi trzeba: to będzie jabłecznik na pochmurne dni, z mnóstwem jabłek, cynamonem i rodzynkami.
Składniki:
· 400 g mąki
· 200 g masła
· 225 g cukru
· 2 jajka
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· szczypta soli
· 1 kg jabłek
· 50 g rodzynek
· cynamon
· sok z połówki cytryny
· pół szklanki jogurtu naturalnego
· 3 łyżki mąki ziemniacznej
· aromat waniliowy
· 1 kieliszek żubrówki
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, wymieszać z sokiem cytrynowym i posypać 100 g cukru. Odstawić na kilkanaście minut, aż puszczą sok. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zadnieść z wiórkami masła, 125 g cukru, jajkami i szczyptą soli. Wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. 2\3 masy rozwałkować, uformować kolisty płat i przełożyć go do tortownicy, tak by pokrywał spód i boki. Jabłka wymieszać z rodzynkami, jogurtem i mąką ziemniaczaną, dodać aromat waniliowy i żubrówkę. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto w tortownicy. 1\3 pozostałego ciasta rozwałkować, pociąć na paseczki. Ułożyć je na wierzchu ciasta, tworząc wzór kratki (kratkę można posmarować mlekiem lub żółtkiem). Jabłecznik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 50 min. w temp. 200°C.
Jabłkowy cytat we wstępie to fraza Leopolda Staffa z Koszyka jabłek.
Och, jaki piękny jabłecznik! Cynamon, jabłuszka , rodzynki i jeszcze żubrówka! Rozpusta w biały dzien ;) , ale jaka pyszna! Mniam:)))
Ojej, jak ja bym zjadła takiego jabłecznika, a tak się nie chce mi do niczego ruszyć ... może mogę wpaść na kawałek :)
Zapraszam, zapraszam:)
Nie ma to jak rozpustne ciasto na poprawe humoru:)
u mnie dzisiaj bardzo słoneczny dzień. i ciepły. ale taki jabłecznik chętnie bym zjadła. bardzo. :-)
Widzę, że jedyna słuszna kuchenna wiara jabłkowo-cynamonowa jest bardzo popularna w świecie. :-D