Ciasteczka orzechowe wyśmienite
Posted On 5.01.2009 at a poniedziałek, stycznia 05, 2009 by KonstiTe ciastka są tak dobre, że musiałam, no po prostu musiałam dodać w tytule „wyśmienite”! Przepis niniejszy dostałam od cioci Norki, której kłaniam się nisko i dziękuję za podzielenie się ze mną swoimi doświadczeniami kulinarnymi. To dzięki niej upiekłam dzisiaj te wspaniałe, delikatne ciasteczka maślane, które kryją w sobie słodką niespodziankę: aromatyczną masę orzechową. Są tak dobre, że byłam zmuszona schować je sama przed sobą na dno szafki kuchennej, bo jak nie, to sama bym wszystkie zjadła! Zdecydujcie więc sami: albo moja wola jest taka słaba, albo te ciasteczka są tak uwodzicielsko pyszne...
Składniki (na ok. 30 ciastek):
Ciasto:
- 25 dkg mąki
- 20 dkg masła
- 12 dkg cukru
- 1 jajko
Masa orzechowa:
- 1 szklanka śmietany
- 12 dkg zmielonych orzechów
- 12 dkg cukru
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i jajko, zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 2-3 godzimy. Przygotować masę: orzechy wymieszać w rondlu z cukrem i śmietaną (ja dodałam jeszcze cynamon do smaku, bo tak lubię, ale to kwestia gustu). Podgrzewać, aż masa zgętnieje. Ostudzić. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-5 mm. Wykrawać krążki (lub inne kształty, u mnie część to były gwiazdki). Połowę krążków posmarować masą orzechową i poprzykrywać pozostałymi krążkmi. Piec w temp. ok. 190°C przez 12-15 minut. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować lub polukrować. Nie wiem, czy zdjęcia są dostatecznie zachęcające, ale uwierzcie mi, warto skorzystać z receptury cioci Norki.
Wyglądają przepysznie, na pewno są obłędne smaczne, wcale Ci sie nie dziwię, ze chciałas je od razu zjeść:)) Pozdrawiam ciepło i serdecznie.
Jak z orzeszkami to już je lubię. :)
Te ciastka wodza mnie na pokusznie, czerwienie sie na mysl, ile ich juz zjadlam:) A mialy byc przede wszystkim dla Kalabryjczyka... Nic to, zrobi sie nastepne:)