Bułeczki z twarożkiem wiejskim
Posted On 27.01.2009 at a wtorek, stycznia 27, 2009 by KonstiTo chyba najlepsze bułeczki, jakie kiedykolwiek zrobiłam: puszyste, z chrupiącą skórką, o delikatnym, a jednocześnie charakterystycznym smaku, jaki uzyskuje się poprzez dodanie do mąki twarożku wiejskiego.Są łatwe w przygotowaniu i długo zachowują świeżość. Po prostu fantastyczne! Przepis (nieznacznie przeze mnie zmodyfikowany) pochodzi z niezawodnego blogu „Moje wypieki”.
Składniki:
· 25 g świeżych drożdży
· pół szklanki ciepłej wody
· 2 łyżeczki soli
· 1/4 szklanki brązowego cukru
· 2 łyżki oleju słonecznikowego
· 1 szklanka twarożku wiejskiego
· 2 jajka
· 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej (ja dałam farina di grano duro)
· 2,5 szklanki zwykłej mąki pszennej
· pół szklanki ziaren słonecznika
· do posypania: sezam, mak, siemię lniane itp. (u mnie: płatki owsiane)
Drożdże rozetrzeć z wodą, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż rozczyn podrośnie. Mąkę wymieszać z serkiem, solą, olejem i jajkami. Dodać rozczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać ziarna słonecznika. Ciasto uformować w kulę i włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, formować bułeczki (mnie wyszło 16 bułeczek o wadze ok 80 g każda). Bułeczki ponacinać i odstawić na 30-40 min. do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować wodą\mlekiem\jogurtem\jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Piec ok. 20 min. w temp. 200°C.
Jakie one są sliczne! Muszą być pyszniutkie.
Och, zjadłabym z wielką chęcią!:))
Majana, Ty jestes jak blyskawica!:)
dziekuje za mile slowa i pozdrawiam cieplo!
też planuję je upiec :)
Wyglądają pięknie :) No i ten serek. Podejrzewam, że są również pyszne :) Pozdrawiam :)
Ah, alez zachecajace! Wyprobuje jak pozjadamy to, co ostatnio upieklam. ;)
MERCI POUR LE LIEN VERS MON BLOG
ton pain est très beau
un grand merci à vous!