Ciasteczka orzechowe wyśmienite

Te ciastka są tak dobre, że musiałam, no po prostu musiałam dodać w tytule „wyśmienite”! Przepis niniejszy dostałam od cioci Norki, której kłaniam się nisko i dziękuję za podzielenie się ze mną swoimi doświadczeniami kulinarnymi. To dzięki niej upiekłam dzisiaj te wspaniałe, delikatne ciasteczka maślane, które kryją w sobie słodką niespodziankę: aromatyczną masę orzechową. Są tak dobre, że byłam zmuszona schować je sama przed sobą na dno szafki kuchennej, bo jak nie, to sama bym wszystkie zjadła! Zdecydujcie więc sami: albo moja wola jest taka słaba, albo te ciasteczka są tak uwodzicielsko pyszne...

Składniki (na ok. 30 ciastek):

Ciasto:

  • 25 dkg mąki
  • 20 dkg masła
  • 12 dkg cukru
  • 1 jajko

Masa orzechowa:

  • 1 szklanka śmietany
  • 12 dkg zmielonych orzechów
  • 12 dkg cukru

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i jajko, zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 2-3 godzimy. Przygotować masę: orzechy wymieszać w rondlu z cukrem i śmietaną (ja dodałam jeszcze cynamon do smaku, bo tak lubię, ale to kwestia gustu). Podgrzewać, aż masa zgętnieje. Ostudzić. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-5 mm. Wykrawać krążki (lub inne kształty, u mnie część to były gwiazdki). Połowę krążków posmarować masą orzechową i poprzykrywać pozostałymi krążkmi. Piec w temp. ok. 190°C przez 12-15 minut. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować lub polukrować. Nie wiem, czy zdjęcia są dostatecznie zachęcające, ale uwierzcie mi, warto skorzystać z receptury cioci Norki.

Posted in Etichette: |

3 commenti:

  1. Majana Says:

    Wyglądają przepysznie, na pewno są obłędne smaczne, wcale Ci sie nie dziwię, ze chciałas je od razu zjeść:)) Pozdrawiam ciepło i serdecznie.

  2. Anonimowy Says:

    Jak z orzeszkami to już je lubię. :)

  3. Konsti Says:

    Te ciastka wodza mnie na pokusznie, czerwienie sie na mysl, ile ich juz zjadlam:) A mialy byc przede wszystkim dla Kalabryjczyka... Nic to, zrobi sie nastepne:)