Pandolce alle mele

... czyli słodki, drożdżowy chlebek wypełniony kawałkami jabłka. To kolejny włoski pomysł na słodkie śniadanie: pachnący, jabłkowy wypiek, który świetnie komponuje się z poranną kawą. Jak dla mnie, śniadaniowy strzał w dziesiątkę!

Składniki:

· 400 g mąki
· pół szklanki soku jabłkowego
· 2 jajka
· 10 g drożdży
· 100 g cukru
· 75 g masła
· szczypta soli
· 1 łyżeczka miodu
· 3 jabłka
· cynamon do smaku
· pół szklanki ciepłej wody
· 4 łyżki brązowego cukru

Rozetrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru i odrobiną mąki, rozrobić wodą i odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn podrośnie. Wymieszać mąkę z solą i cukrem, dodać rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wbijając jajka i wlewając stopniowo sok jabłkowy. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone, ostudzone masło. Jeśli ciasto nie jest dostatecznie elastyczne, dodać ciepłą wodę, jeśli za rzadkie – dosypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.Gdy wyrośnie, rozwałkować i pociąć na cztery pasy, każdy dopasowany długością i szerokością do podłużnej foremki, w której będzie pieczone ciasto. Pierszy pasek ułożyć w foremce jako spód, rozłożyć pokrojone jabłko, posypać cynamonem i jedną łyżką brązowego cukru. W ten sam sposób zrobić drugą i trzecią warstwę. Na wierzch ułożyć czwarte pasmo ciasta. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 min. Pokropić powierzchnię wodą i posypać brązowym cukrem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. ok 190°C przez 30-35 min.

Jabłka, które dodaje sie do ciasta, mogą też być wcześniej podduszone z wodą i cynamonem. Ja lubię jednak połączenie twardszych, soczystych kawaleczków jabłka z pachnącą miękkością drożdżowego ciasta, więc dodaję do ciasta surowy owoc. To jednak kwestia osobistych upodobań i z tego co się orientuję, to w większości włoskich przepisów zalecane jest przynajmniej częściowe podduszanie jabłek. Decyzja należy do piekarza:)



Posted in Etichette: , |

8 commenti:

  1. Anna Marta Says:

    Ach, ja tez mysle, ze wolalabym nie podduszone owoce jednak. :) A jakich jablek uzylas? Zapowiada sie przesmacznie, kolejny przepis do wyprobowania i cos mi sie zdaje bardzo szybkiego wyprobowania... ;)

  2. margot Says:

    drożdżowe na soku jabłkowym?Z jabłkami?Zapisuje przepis

  3. Konsti Says:

    Anna Marta: uzylam jakies odmiany Golden, robia za dekoracje na zdjeciu:)
    Margot: przyznam sie po cichu, ze czasami, jak pod koniec wyrabiania ciasto wydae mi sie za geste, do dodaje nawet wiecej soku jablkowego niz te pol szklanki z przepisu:) Ale coz, jestem jablkowa maniaczka, tego nie da sie wyleczyc:)
    Mnie ciasto z tego przepisu pieknie wyroslo, na dodatek dobrze sie przechowuje. Wiadomo, ze drozdzowe najlepsze jest swieze. Ja moje owinelam w lniana sciereczke i wlozylam do foliowego worka. W nastepnych dniach ciasto stalo sie mniej puszyste, ale za to jeszcze bardziej przeszlo smakiem jablek i "zlapalo" od nich troche wilgoci. W efekcie i na poczatku, i na koncu przechowywania bylo zawsze smakowite!
    Pozdrawiam.

  4. Majana Says:

    Och, cudowny! Zapisuję przepis, koniecznie musze zrobić ! Musi pachniec pięknie. Cudowne sniadanko :)

  5. Alina Says:

    Brzmi kusząco ten przepis:) Też zapisuję do wypróbowania:)

  6. Anonimowy Says:

    Powtórzę się, ale muszę to napisać że ciasta z jabłkami i serniki to moje ulubione są. :) Pyszne Twoje ciasteczko. :)

    Pozdrawiam!

  7. An-na Says:

    O kurczę! Takie surowe jabłka ułożone warstwami to coś dla mnie! Piękne i ... muszę upiec to ciasto :)

  8. An-na Says:

    I jeszcze jedno - takie ciasta z surowymi jabłkami piecze się w Polsce, na przykład moja Babcia to piekła, choć raczej bez cynamonu i na pewno bez soku jabłkowego ... Czasami kupuję takie drożdżowce w cukierniach, wtedy są z lukrem. Muszę zrobić - natchnęłaś mnie!