Sernik kokosowy

Gdy po raz pierwszy przygotowywałam to ciasto, mój współlokator Hindus podzielił się ze mną informacją, że nazwa palmy kokosowej w sanskrycie oznacza "drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia". Bardzo mnie to zaintrygowało, zaczęłam więc szukać różnych ciekawostek o kokosie i odkryłam, że prawdopodobnie nie istnieje żadna inna roślina, która dla ludzi miałaby równie wiele użytecznych zastosowań jak palma kokosowa. Przyznaję od razu, że w mojej kuchni kokos pojawia się rzadko, ale przecież nawet zwykłe wiórki kokosowe mogą posłużyć do stworzenia jakiegoś pysznego dania, prawda? Mój sernik kokosowy z pewnością nie zaspokoi wszystkich potrzeb życia, ale w kategorii „ciasta” reklamuję go śmiało jako wypiek doskonały:) Po prostu idealny dla wielbicieli kokosa... Nie wierzycie? Spytajcie Shivę, mojego współlokatora:)

Składniki:

Na spód:
· 1 szklanka mąki
· 1 jajko
· 100 g masła
· pół szklanki cukru
· 3 łyżki kakao
· 150 g jogurtu naturalnego
· szczypta soli

Na masę:
· 50 dkg ricotty
· 125 g wiórków kokosowych
· 200 g jogurtu naturalnego
· pół szklanki mąki
· 3\4 szklanki cukru
· 2 jajka
· 1 cukier waniliowy
· 1 kieliszek wódki miodówki
· 2 gruszki

Przygotować spód: rozpuścić masło, wymieszać z kakao i cukrem. Dodać kolejno mąkę, jajko, jogurt i sól. Zagnieść ciasto i wstawić je do zamrażalnika na pół godziny.
W tym czasie przygotować masę: ricottę wymieszać starannie ze wszystkimi składnikami (oprócz gruszek), doprawiając na końcu miodówką. Ciastem na spód wyłożyć okrągłą tortownicę, przy czym niewielki kawałek można odłożyć na bok, by pokruszyć go później na wierzch sernika. Gruszki pokroić na bardzo cienkie, prawie przezroczyste plasterki. Połowę plasterków ułożyć na spodzie ciasta, pozostałą część gruszki wymieszać z masą serową, którą następnie należy wlać do tortownicy. Powierzchnię ciasta można posypać grudkami z odłożonego kawałka ciasta. Piec ok 50 min. w temp.170-180°C.

Posted in Etichette: |

7 commenti:

  1. poswix Says:

    Wódka miodówka? Czy to koniecznie musi byc miodówka? A może rozpuścić trochę miodu w kieliszku? :-D

  2. Nina Says:

    inny, nietypowy przepis
    zaintereował mnie, moze zrobie..

    czy musi byc ricotta?

  3. Tilianara Says:

    Bardzo ciekawy przepis :) Kiedyś też piekłam sernik z ricotta i pyszny był :)))

  4. majana Says:

    Ciekawy przepis :) Uwielbiam serniki, może kiedyś wypróbuję i taki :)
    Pozdrawiam ciepłO :))

  5. Konsti Says:

    Dziekuje za mile slowa i odpowiadam:
    1. ten sernik robilam zawsze z ricotta, bo we Wloszech to jedyny rodzaj bialego sera, jaki mi odpowiada do wypiekow sernikow. Mysle jednak, ze mozna go zastapic innym serem, smak pewnie bedzie troche odmienny,ale zakladam, ze rownie dobry:)
    2. wyprobowalam rozne dodatki alkoholowe w tym ciescie i zdecydowanie to miodowka jest wlasnie tym, czego moj sernik kokosowy potrzebuje:)Nie upieram sie jednak, bo to kwestia smaku, a poza tym moze wymieszanie miodu z odrobina czystej wodki da ten sam efekt? Warto sprobowac, ja mowie zawsze "tak" eksperymentom kulinarnym:)
    Pozdrawiam.

  6. Anna Marta Says:

    Ha! W koncu jakis fajny przepis z ricotta. Grazie! :-D

  7. Komarka Says:

    Bardzo lubię i sernik i kokosa - połącznie musi być bombowe :) Koniecznie do wypróbowania. Pozdrawiam znad szarlotki ;)