Torcik badeński
Posted On 13.01.2009 at a wtorek, stycznia 13, 2009 by KonstiTo ciasto, zrobione z kolejnego przepisu fenomenalnej cioci Norki, było swego rodzaju prezentem dla mojego przyjaciela Luigiego, który kilka dni temu obchodził urodziny. Ciasto wyszło pyszne i solenizant był zadowolony. Nie pytajcie mnie jednak, czemu torcik nazywa się „badeński”, nie mam zielonego pojęcia...
Składniki:
· 25 dkg dkg mąki
· 25 dkg masła
· 20-25 dkg cukru (mnie wystarczyło 20 dkg, ale w przepisie jest 25 dkg)
· 25 dkg posiekanych orzechów i migdałów
· 2 jajka
· 1 łyżeczka kakao
· 1 łyżeczka cynamonu
· 1 cukier waniliowy
· 2 duże pomarańcze lub 1 słoik dżemu pomarańczowego
· 2 kieliszki wiśniówki
· owoce kandyzowane (do dekoracji)
Masło, cukier, jedno jajko i wiśniówkę zmiksować. Następnie dodać mąkę, kakao, cynamon i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto. Wsypać orzechy i migdały, dobrze wymieszać i wstawić ciasto do lodówki na jedną godzinę. Po wyjęciu z lodówki, 1\4 ciasta odłożyć na bok. Pozostałe ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich wyłożyc dno tortownicy. Na wierzchu ułożyć plasterki pomarańczy lub rozsmarować dżem pomarańczowy, a potem przykryć drugą warstwą ciasta. Ułożyć plasterki drugiej pomarańczy lub rozsmarować ponownie dżem pomarańczowy. Ubić pianę z jajka i rozprowadzić na powierzchni. Odłożoną ćwiartkę ciasta rozwałkować, wyciąć kratkę i ułożyć na białku. Kratkę posmarować żółtkiem i ozdobić owocami kandyzowanymi. Piec ok 50 min. w temp. 180°C.
Och, wygląda pyszniutko! :))
Oj z orzechami i owocami kandyzowanymi, mmmmm
Augur Luigi anche da me! ;)
Pozdrawiam serdecznie!
Auguri, auguri Luigi :)
Moje drogie, dziekuje w imieniu Luigiego:) Wysle mu tez link, zeby sam mogl przeczytac zyczenia!
Usciski.
ten przepis został wybrany do przepisów tygodnia foodelka. dzięki za inspirację!
To ja dziekuje za wyroznienie:)Ciesze sie, ze ciasto sie podoba.
Pozdrawiam.
Grazie per gli auguri
Luigi