Torcik badeński

To ciasto, zrobione z kolejnego przepisu fenomenalnej cioci Norki, było swego rodzaju prezentem dla mojego przyjaciela Luigiego, który kilka dni temu obchodził urodziny. Ciasto wyszło pyszne i solenizant był zadowolony. Nie pytajcie mnie jednak, czemu torcik nazywa się „badeński”, nie mam zielonego pojęcia...

Składniki:

· 25 dkg dkg mąki
· 25 dkg masła
· 20-25 dkg cukru (mnie wystarczyło 20 dkg, ale w przepisie jest 25 dkg)
· 25 dkg posiekanych orzechów i migdałów
· 2 jajka
· 1 łyżeczka kakao
· 1 łyżeczka cynamonu
· 1 cukier waniliowy
· 2 duże pomarańcze lub 1 słoik dżemu pomarańczowego
· 2 kieliszki wiśniówki
· owoce kandyzowane (do dekoracji)

Masło, cukier, jedno jajko i wiśniówkę zmiksować. Następnie dodać mąkę, kakao, cynamon i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto. Wsypać orzechy i migdały, dobrze wymieszać i wstawić ciasto do lodówki na jedną godzinę. Po wyjęciu z lodówki, 1\4 ciasta odłożyć na bok. Pozostałe ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich wyłożyc dno tortownicy. Na wierzchu ułożyć plasterki pomarańczy lub rozsmarować dżem pomarańczowy, a potem przykryć drugą warstwą ciasta. Ułożyć plasterki drugiej pomarańczy lub rozsmarować ponownie dżem pomarańczowy. Ubić pianę z jajka i rozprowadzić na powierzchni. Odłożoną ćwiartkę ciasta rozwałkować, wyciąć kratkę i ułożyć na białku. Kratkę posmarować żółtkiem i ozdobić owocami kandyzowanymi. Piec ok 50 min. w temp. 180°C.


Posted in Etichette: , |

7 commenti:

  1. Majana Says:

    Och, wygląda pyszniutko! :))

  2. Anonimowy Says:

    Oj z orzechami i owocami kandyzowanymi, mmmmm

    Augur Luigi anche da me! ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

  3. Majana Says:

    Auguri, auguri Luigi :)

  4. Konsti Says:

    Moje drogie, dziekuje w imieniu Luigiego:) Wysle mu tez link, zeby sam mogl przeczytac zyczenia!
    Usciski.

  5. Anonimowy Says:

    ten przepis został wybrany do przepisów tygodnia foodelka. dzięki za inspirację!

  6. Konsti Says:

    To ja dziekuje za wyroznienie:)Ciesze sie, ze ciasto sie podoba.
    Pozdrawiam.

  7. Anonimowy Says:

    Grazie per gli auguri
    Luigi