Torta salata ai porri
Posted On 4.05.2009 at a poniedziałek, maja 04, 2009 by Konsti... czyli wytrawne ciasto z porami. To jedna z moich ulubionych kombinacji porowo-serowych, którą można przyrządzać właściwie na dowolnym spodzie: ja najbardziej lubie ciasto francuskie i pasta brisée, ale świetnie się też sprawdza drożdżowe. A na cieście: pory, gorgonzola, mozzarella, parmezan. I do tego oliwki, mmmm.... jak dla mnie, delicje!
Składniki:
· dowolne ciasto na spód
· 2 duże pory
· pół cebuli
· 120-130 g sera gorgonzola
· 1 duża mozzarella
· 3-4 łyżki startego parmezanu
· 2 jajka
· pół szklanki mleka
· 3 łyżki bułki tartej
· kilkanaście oliwek
· oliwa
· sól, pieprz, gorczyca, tymianek
· dowolne ciasto na spód
· 2 duże pory
· pół cebuli
· 120-130 g sera gorgonzola
· 1 duża mozzarella
· 3-4 łyżki startego parmezanu
· 2 jajka
· pół szklanki mleka
· 3 łyżki bułki tartej
· kilkanaście oliwek
· oliwa
· sól, pieprz, gorczyca, tymianek
Ciastem wyłożyć okrągłą formę. Mozzarellę i gorgonzolę pokroić na kawałki. Pory i cebulę posiekać, smażyć na oliwie na patelni, aż do zeszklenia. Doprawić solą, pieprzem, gorczycą i tymiankiem. Zestawić z ognia, wymieszać ze wszystkimi serami i z bułką tartą. Jajka rozbełtać z mlekiem, dodać do masy porowo-serowej, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić ponownie przyprawami. Dodać oliwki, wymieszać, przełożyć wszystko do formy z ciastem. Posypać tymiankiem. Piec w temp. 180°C przez ok. 30 minut.
Taka torta ai porri jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis dedykowany Asi K. – już ona wie, dlaczego:)
Oczywiście, że delicje! :) Mniam ! Ależ bym chciała być u Ciebie na obiedzie czy też kolacji :)) pOzdrówki!
Majana ma rację! Z miłą chęciom byśmy się u Ciebie stołowali;-) Fajne przepisy nam prezentujesz!
Dziekuje Wam bardzo:) Takim gosciom jak Wy, to moglabym dogadzac kulinarnie kazdego dnia i zawsze z ogromna przyjemnoscia:)
Milego dnia!
Bardzo, bardzo lubię tartę z porami. Zwykle robię prostszą, ale Twoją, bogatszą, wersję chętnie wypróbuję, bo wiem, że lubię te klimaty :)
Ps. Za półtora tygodnia jadę do Włoch :)
Dziekuje za mile slowa!
Mam nadzieje, ze wycieczka do Wloch sie uda, a jak trafisz na dobra pogode, to bedziesz mogla podziwiac wloska wiosne w pelni:)
Pozdrawiam.
Dla mnie tez delicje! Absolutne delicje! :)
Bardzo liczę na ładną pogodę :) Będę u włoskich przyjaciół pod Padwą :)
Liczymy też na udane zakupy spożywcze :D