Torta salata di ricotta, cipolle e porri

foodelek: przepisy tygodnia… czyli wytrawne ciasto z ricottą, cebulą i porem. Nie wygląda może imponująco, a jednak szybko znika z talerzy, bo jego smak jest po prostu zniewalający. Delikatność ricotty zostaje przełamana ostrością pora i wyrazistością cebuli, a wszystkie te nuty smakowe zostają zamknięte w lekkiej konsystencji tarty. Nie ukrywam, że jest to jedno z moich ulubionych ciast wytrawnych, które bardzo często pojawia się na moim stole. Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej:).


Składniki:

Na spód (tzw. pasta brisée per torte salate):

· 50 dkg mąki
· 250 g masła
· 2 łyżki zimnej wody
· sól

Na nadzienie:

· 300 g sera ricotta (można zastąpić innym białym serem)
· 3 cebule
· 1 duży por
· 150 g startego parmezanu
· 2 jajka
· oliwa
· sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotować spód: wymieszać mąkę i sól, dodać masło pocięte na kawałeczki i wodę,wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut, potem wyjąć połowę ciasta, rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Pozostałą część ciasta zostawiam w zamrażalniku i wykorzystuję je do innych wypieków, tak jest mi wygodniej, ale jeśli komuś to nie odpowiada, to powinien zrobić pasta brisée ze składników zmniejszonych o połowę.
Przygotować nadzienie: cebulę i pora posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać ricottę, jajka, przyprawy i parmezan. Powstałą masę wyłożyć na przygotowany spód w tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180°C przez 40-45 min. Tartę podawać lekko ostudzoną lub zimną.

Posted in Etichette: , |

10 commenti:

  1. Majana Says:

    Wygląda przepysznie!!! I baaardzo zachęcająco! Ja bym od razu wsunęła cały kawał !:)) Super :)

  2. Konsti Says:

    Dziekuje. Powiem Ci, ze ja tez wsuwam od razu caly kawal, nie jestem w stanie jej sie oprzec:)
    Pozdrawiam!

  3. Mafilka Says:

    Delikatność ricotty i solidność pora - tak lubię :-)

  4. Gosia Says:

    Tarty i quiche wygladaja przewaznie gorzej niz smakuja,wierz mi,a ja uwazam,ze ten zestaw,ktory wzielas smakuje rewelka!!!!

  5. Anonimowy Says:

    jak to nie wygląda imponująco? żartujesz, Konsti? ależ mam ochotę na tę tartę! :) mniam!

  6. Anonimowy Says:

    Fajny zestaw. Do popełnienia! :-)))

  7. Anonimowy Says:

    Nie dalej jak wczoraj jedliśmy pory, ale takie ciastko schrupałbym i dziś z wielką ochotą.

  8. Konsti Says:

    Dziekuje, dziekuje, dziekuje:) Moge tylko potwierdic, ze ta torta salata jest pyszna i warto ja "popelnic":)
    Pozdrawiam serdecznie!

  9. Tilianara Says:

    To ciasto i wygląda i z przepisu zapowiada się niezwykle smacznie :) Uwielbiam takie wytrawne tarty, a do tego por i ricotta to już mogę zjeść całość sama :)))

  10. Anonimowy Says:

    Smaczna musi być ta tarta. :)

    Pozdrawiam ciepło!