Banica ze szpinakiem

Europejska podróż z widelcem pod wodzą Ireny i Andrzeja zaprowadziła mnie do Bułgarii. Przyznam się szczerze, że na początku w ogóle nie miałam pojęcia, czym charakteryzuje się prawdziwa, tradycyjna kuchnia bułgarska, ale na szczęście dzięki interentowi zdołałam nieco rozproszyć mroki mej niewiedzy. A gdy odkryłam stronę Bulgaricus, to sprawa stała się jeszcze prostsza: wystarczyło zapoznać się z przepisami przedstawionymi w dziale „Kuchnia” i wybrać coś odpowiedniego dla mojego podniebienia:). Zdecydowałam się na banicę, rodzaj wytrawnego, kilkuwarstwowego tortu z farszem. Powiem krótko: to był strzał w dziesiątkę! Na zdjęciu prezentuję ostatni kawałek banicy, bo reszta tak szybko zniknęła ze stołu, że nie zdążyłam jej sfotografować...


Składniki:

Na nadzienie (lekko zmodyfikowana wersja farszu z przepisu banica ze szpinakiem):

· 30 dkg słonego białego sera, najlepiej z mleka krowiego (można zastąpić fetą)
· 30 dkg ugotowanego szpinaku
· 1 cebula
· 2 ząbki czosnku
· sól i pieprz

Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni, dodać szpinak, ser i przyprawy, wymieszać. Podgrzewać przez kilka minut, następnie odstawić do ostudzenia.

Na ciasto (wolna interpretacja przepisu
banica Babci Nonki):

· 60 dkg mąki
· 1 łyżka oleju (najlepiej słonecznikowego)
· 1 łyżka octu winnego
· 300 ml letniej wody

Z podanych składników zagnieść ciasto (nie powinno być za twarde, więc w razie potrzeby albo dosypać mąki, albo dolać wody). Wyrobione ciasto podzielić na 4 jednakowe części. Każdą z nich rozwałkować, potem złożyć. Jeśli chodzi o technikę, to można po prostu rozwałkować ciasto na kwadratowy placek i złożyć w kopertę, lub rozwałkować na okrągły placek, ponacinać od zewnątrz i składać do środka koła (co zostaje przedstawione w
przepisie babci Nonki). Złożone ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej kwadrans. Całą operację najlepiej powtórzyć dwu- lub trzykrotnie, wtedy ciasto stanie się bardziej delikatne i być może uzyska się nawet bardzo pożądany efekt „listkowania”. W tym celu można też dodawać do ciasta kawałki masła, ale to już kwestia chęci i upodoba­ń (ja masło dodałam, ok. 125 g).
Podczas ostatniego rozwałkowania każdemu płatowi ciasta nadajemy kształt formy, w której będziemy piekli banicę. Uwaga: każda warstwa ciasta powinna być cienka, o wysokości ok. 0,5 cm. Układać na przemian ciasto i farsz szpinakowy, przy czym każdy płat ciasta powinien być najpierw posmarowany olejem (ja to pominęłam, posmarowałam olejem tylko ostatnią, wierzchnią część ciasta). Piec ok. 30 min. w temp. 180°C, aż banica ładnie zbrązowieje.

Moje uwagi: ciasto zrobiłam z połowy składników, ale nadzienie pozostawiłam bez zmian – specjalnie zrobiłam go więcej, bo przepadam za takim farszem szpinakowo-serowym i chciałam, żeby ta warstwa była bogatsza. Uważam, że w takich proporcjach banica wyszła znakomita.

Posted in Etichette: , |

13 commenti:

  1. Ania Says:

    Bardzo apetycznie wyglada i nie dziwie sie ze tak szybko zniknela!

  2. Agata Says:

    Bardzo mi się podoba !!!

  3. majana Says:

    Wow ! Swietna jest ! Chętnie bym się poczęstowała. Szkoda,że zjedliście już całą :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

  4. Gosi@ Says:

    ale swietna wyszla !!! :)

  5. Konsti Says:

    Dziekuje, dziewczyny! Jakbym mogla, to bym Was wszystkie zaprosila na banice. Kto wie, moze ktoregos pieknego dnia...:)
    Pozdrawiam.

  6. Krokodyl Says:

    Wydrukuję sobie przepis, bo bardzo mi się to danie podoba. I szpinak jest dla mnie wabikiem, bo uwielbiam to zielsko. ;-)))

  7. Pinos Says:

    Jak ja dawno banice nie jadłam... mrmm...

  8. Konsti Says:

    Krokodylu, ciesze sie bardzo, ze przepis przypadl Ci do gustu, mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowalo!
    Pinos, jadlas kiedys prawdziwa bulgarska banice? Zazdroszcze...
    Pozdrawiam!

  9. margot Says:

    ach ,jakie to smakowite
    Chętnie bym posmakowała tej Banicy

  10. grumko Says:

    Piękne danie! Zrobimy coś podobnego, bo o ile dobrze pamiętam to chyba w Macedonii też bardzo lubią banicę;-)

  11. Konsti Says:

    Dziekuje i zachecam do banicy, tym bardziej, ze jest wiele sposobow wyrobu i odmian farszu. Ja szykuje sie na banice z sama feta, tez musi byc pyszna...
    Pozdrawiam serdecznie!

  12. mamamarzynia Says:

    Och, myślę, że bardzo by mi smakowała taka potrawa, ja też przepadam za połączeniem szpinaku i białego sera.

  13. Konsti Says:

    Marzyniu, wpadnij do mnie do Pizy z wizyta, obiecuje, ze przygotuje banice:)
    Pozdrawiam serdecznie.