Focaccia pugliese (con i pomodorini)

foodelek: przepisy tygodnia

Charakterystyczna focaccia z Apulii, wysoka, pulchna, pokryta aromatycznymi pomidorkami. Jedna z najsmaczniejszych, jakie kiedykolwiek jadłam. Jedna z najlepszych, jakie kiedykolwiek własnoręcznie przygotowałam. Jedna z najszybciej zjedzonych... Jedna jedyna w swoim rodzaju – pyszna!


Składniki:

Na zaczątek:

· 100 g mąki
· 50 g wody
· 5 g świeżych drożdży

Zagnieść ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.

Na ciasto:

· 400 g mąki
· 50 g wody
· 10 g świeżych drożdży
· 3 łyżki jogurtu naturalnego
· 4 łyżki oliwy
· 1 łyżeczka soli
· 30 dkg pomidorów ciliegini (tzw. koktajlowe)
· rozmaryn

Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto, następnie połączyć je z zaczątkiem. Tak długo wyrabiać, aż wszystko dobrze się połączy i powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Rozwałkować (ciasto powinno być wysokie na 1,5-2 cm.). Na powierzchni ciasta porobić wgłębienia lub nacięcia, w które należy delikatnie wciskać kawałki pomidorów. Posypać rozmarynem i odrobiną soli. Odstawić na pół godziny. Piec w temp. ok 180°C przez 25-30 min.


Posted in Etichette: |

19 commenti:

  1. majana Says:

    Och, jest fantastyczna! Alez kusisz tymi pomidorkami, zapachem rozmarynu, mmmm...
    Pozdrawiam :)

  2. Alicja Says:

    Jak piękna, pachnęca, cudowna! Przypomina lato, słońce i plaże ;-)

  3. kb Says:

    Cudowna. NO i te pomidorki

  4. pinkcake Says:

    Pomidorki przepięknie się prezentują!

  5. Konsti Says:

    Dziekuje bardzo za mile slowa i zachecam do wyprobowania przepisu: jest bardzo prosty, a efekt... coz, musicie sprobowac:)
    Pozdrawiam.

  6. Glimmer Says:

    przepiękna- taka u nas zniknęłaby w ciągu sekundy :) Przepis wydrukowałam :)

  7. Notme Says:

    To ja tak krótko i na temat sie wypowiem : MNIAM! :)

    Pozdrawiam ciepło!

  8. An-na Says:

    0j, podoba mi się ona!

  9. Pinos Says:

    Bardzo kusząco wyglądają te pomidorki...

  10. Gosi@ Says:

    alez apetycznie wyglada,prosto ale wytrwornie :)

  11. Konsti Says:

    Dziekuje, ciesze sie bardzo, ze focaccia sie podoba. W mojej kuchni to jeden z tych przepisow, do ktorych czesto wracam, moze i innym przypadnie do gustu:)
    Sciskam wirtualnie i pozdrawiam.

  12. Casia Says:

    To jedna z najładniejszych focacci jakie w życiu widziałam! Jest przepiękna! :)

  13. Zwegowani.pl Says:

    jaka pulchna! wygląda jak ogród pełen pięknych, dojrzałych warzyw. sprzedaż nam trochę hektarów? ;)

  14. Konsti Says:

    Dziekuje za pochwaly:)
    Hektarow niestety nie posiadam:)
    Pozdrawiam!

  15. Mad Says:

    Wygląda fantastycznie :) To chyba będzie ta pierwsza focaccia, jaką upiekę :)

  16. Konsti Says:

    Mad, sciskam kciuki za Twoja focaccie! Pozdrawiam.

  17. Marcin Says:

    Gratuluję inspirującego przepisu!

    Wybrałem go do 17 edycji Foodelkowych Przepisów Tygodnia na blogu Foodelek.pl.

  18. zemfiroczka Says:

    No to ja powiem tak: kupilam właśnie dzisiaj specjalnie te pomidorki, drodże i rozmaryn, ha! ;))
    Chyba wiesz, co to oznacza? ;)))

  19. magda k. Says:

    fajnie, że do mnie zajrzałaś, bo dzięki temu trafiłam do Ciebie i znalazłam dużo przepisów, które najchętniej zrobiłabym już w tej chwili, fajnie tu u Ciebie pozdrawiam