Focaccia pugliese (con i pomodorini)
Posted On 12.05.2009 at a wtorek, maja 12, 2009 by KonstiCharakterystyczna focaccia z Apulii, wysoka, pulchna, pokryta aromatycznymi pomidorkami. Jedna z najsmaczniejszych, jakie kiedykolwiek jadłam. Jedna z najlepszych, jakie kiedykolwiek własnoręcznie przygotowałam. Jedna z najszybciej zjedzonych... Jedna jedyna w swoim rodzaju – pyszna!
Składniki:
Na zaczątek:
· 100 g mąki
· 50 g wody
· 5 g świeżych drożdży
Zagnieść ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.
Na ciasto:
· 400 g mąki
· 50 g wody
· 10 g świeżych drożdży
· 3 łyżki jogurtu naturalnego
· 4 łyżki oliwy
· 1 łyżeczka soli
· 30 dkg pomidorów ciliegini (tzw. koktajlowe)
· rozmaryn
Na zaczątek:
· 100 g mąki
· 50 g wody
· 5 g świeżych drożdży
Zagnieść ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.
Na ciasto:
· 400 g mąki
· 50 g wody
· 10 g świeżych drożdży
· 3 łyżki jogurtu naturalnego
· 4 łyżki oliwy
· 1 łyżeczka soli
· 30 dkg pomidorów ciliegini (tzw. koktajlowe)
· rozmaryn
Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto, następnie połączyć je z zaczątkiem. Tak długo wyrabiać, aż wszystko dobrze się połączy i powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Rozwałkować (ciasto powinno być wysokie na 1,5-2 cm.). Na powierzchni ciasta porobić wgłębienia lub nacięcia, w które należy delikatnie wciskać kawałki pomidorów. Posypać rozmarynem i odrobiną soli. Odstawić na pół godziny. Piec w temp. ok 180°C przez 25-30 min.
Och, jest fantastyczna! Alez kusisz tymi pomidorkami, zapachem rozmarynu, mmmm...
Pozdrawiam :)
Jak piękna, pachnęca, cudowna! Przypomina lato, słońce i plaże ;-)
Cudowna. NO i te pomidorki
Pomidorki przepięknie się prezentują!
Dziekuje bardzo za mile slowa i zachecam do wyprobowania przepisu: jest bardzo prosty, a efekt... coz, musicie sprobowac:)
Pozdrawiam.
przepiękna- taka u nas zniknęłaby w ciągu sekundy :) Przepis wydrukowałam :)
To ja tak krótko i na temat sie wypowiem : MNIAM! :)
Pozdrawiam ciepło!
0j, podoba mi się ona!
Bardzo kusząco wyglądają te pomidorki...
alez apetycznie wyglada,prosto ale wytrwornie :)
Dziekuje, ciesze sie bardzo, ze focaccia sie podoba. W mojej kuchni to jeden z tych przepisow, do ktorych czesto wracam, moze i innym przypadnie do gustu:)
Sciskam wirtualnie i pozdrawiam.
To jedna z najładniejszych focacci jakie w życiu widziałam! Jest przepiękna! :)
jaka pulchna! wygląda jak ogród pełen pięknych, dojrzałych warzyw. sprzedaż nam trochę hektarów? ;)
Dziekuje za pochwaly:)
Hektarow niestety nie posiadam:)
Pozdrawiam!
Wygląda fantastycznie :) To chyba będzie ta pierwsza focaccia, jaką upiekę :)
Mad, sciskam kciuki za Twoja focaccie! Pozdrawiam.
Gratuluję inspirującego przepisu!
Wybrałem go do 17 edycji Foodelkowych Przepisów Tygodnia na blogu Foodelek.pl.
No to ja powiem tak: kupilam właśnie dzisiaj specjalnie te pomidorki, drodże i rozmaryn, ha! ;))
Chyba wiesz, co to oznacza? ;)))
fajnie, że do mnie zajrzałaś, bo dzięki temu trafiłam do Ciebie i znalazłam dużo przepisów, które najchętniej zrobiłabym już w tej chwili, fajnie tu u Ciebie pozdrawiam