Sernik ananasowo-truskawkowy na zimno
Posted On 1.06.2009 at a poniedziałek, czerwca 01, 2009 by KonstiNiektórzy świętują dziś Dzień Dziecka, a inni – urodziny. A że solenizant zażyczył sobie jakiegoś prostego, a zarazem smakowitego ciasta, to na naszym stole pojawił się owocowy tort z ricotty na zimno. Przepyszny...
Sto lat dla Kalabryjczyka!
Składniki:
Na biszkopt:
· 1 szklanka mąki
· 1 szklanka cukru
· 3 jajka
· sok z połowy cytryny
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę, sok z cytryny i proszek do pieczenia. Wymieszać ręcznie lub zmiksować na gładką masę. Wlać ciasto do okrągłej formy i piec ok. 30 min. w temp. 180°C. Z podanych składników wychodzi biszkopt jak dla mnie zbyt wysoki na jeden spód – ja go przekrajam na pół i jedną część zamrażam „na potem”, a drugą od razu zużywam do sernika na zimno.
Na masę serową:
· 50 dkg sera ricotta
· 25 dkg jogurtu naturalnego
· 30 dkg ananasa z puszki
· 50 dkg świeżych truskawek
· pół szklanki cukru (mniej więcej, to zależy od tego, jak słodki będzie ananas)
· 25 g żelatyny w płatkach (to powinno być ok. 2,5 łyżki żelatyny w proszku)
Na biszkopt:
· 1 szklanka mąki
· 1 szklanka cukru
· 3 jajka
· sok z połowy cytryny
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę, sok z cytryny i proszek do pieczenia. Wymieszać ręcznie lub zmiksować na gładką masę. Wlać ciasto do okrągłej formy i piec ok. 30 min. w temp. 180°C. Z podanych składników wychodzi biszkopt jak dla mnie zbyt wysoki na jeden spód – ja go przekrajam na pół i jedną część zamrażam „na potem”, a drugą od razu zużywam do sernika na zimno.
Na masę serową:
· 50 dkg sera ricotta
· 25 dkg jogurtu naturalnego
· 30 dkg ananasa z puszki
· 50 dkg świeżych truskawek
· pół szklanki cukru (mniej więcej, to zależy od tego, jak słodki będzie ananas)
· 25 g żelatyny w płatkach (to powinno być ok. 2,5 łyżki żelatyny w proszku)
W kilku łyżkach zimnej wody namoczyć żelatynę. Jogurt podgrzać, dodać żelatynę i wymieszać, aż całość dobrze się połączy. Dodać ser, cukier i kawałki ananasa, zmiksować na gładką masę. Dodać truskawki (w całości lub pokrojone – moje były gigantyczne, więc pokroiłam je na plasterki) i wylać całą masę na biszkoptowy spód. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin (oczywiście najlepiej na całą noc), aż do całkowitego stężenia.
super!!!!!!!
Napewno pyszny:)
Sto laat! dla solenizanta:)
Piękny :). Też robiłam niedawno sernik na zimno - są boooskie!
No i wszystkiego najlepszego dla solenizanta :).
wygląda przepysznie :)
Dziekuje w imieniu swoim i solenizanta:) A tortu juz nie ma, nie zostal nawet okruszek...
POzdrawiam serdecznie!
To i ja do życzeń się dołanczam, a co do sernika, to wygląda fenomenalnie :) Uwielbiam serniki z ricotty. I nie dziwię się, że nic już nie zostało :)
Wszystkiego najlepszego!!! Torcik musi być pyszny :)
Ależ piękny! Wszystkiego najlepszego dla Kalabryjczyka!:))
Dziekuje za wszystkie zyczenia, przekazalam Kalabryjczykowi:)Wzruszyl sie chlopina:)
Sciskam wirtualnie i pozdrawiam.
I ja skladam "tanti auguri" dla Twojego "uomo"! :D
Tort superancki, w sam raz na ten goracy czas. :)
100 tys lat :) a bez żelatyny nie da rady?
Dziekuje za zyczenia, juz przekazalam solenizantowi!
A czy mozna bez zelatyny? Nie wiem, ale zywie nadzieje, ze tak:)
wielkie dzięki za wspaniały przepis, śliczny i pyszny! Polecam!
To ja dziekuje za wyprobowanie przepisu i pozytywna ocene:) Ciesze sie bardzo, ze smakowal! Pozdrawiam serdecznie.