Sernik ananasowo-truskawkowy na zimno

Niektórzy świętują dziś Dzień Dziecka, a inni – urodziny. A że solenizant zażyczył sobie jakiegoś prostego, a zarazem smakowitego ciasta, to na naszym stole pojawił się owocowy tort z ricotty na zimno. Przepyszny...
Sto lat dla Kalabryjczyka!


Składniki:

Na biszkopt:

· 1 szklanka mąki
· 1 szklanka cukru
· 3 jajka
· sok z połowy cytryny
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę, sok z cytryny i proszek do pieczenia. Wymieszać ręcznie lub zmiksować na gładką masę. Wlać ciasto do okrągłej formy i piec ok. 30 min. w temp. 180°C. Z podanych składników wychodzi biszkopt jak dla mnie zbyt wysoki na jeden spód – ja go przekrajam na pół i jedną część zamrażam „na potem”, a drugą od razu zużywam do sernika na zimno.

Na masę serową:

· 50 dkg sera ricotta
· 25 dkg jogurtu naturalnego
· 30 dkg ananasa z puszki
· 50 dkg świeżych truskawek
· pół szklanki cukru (mniej więcej, to zależy od tego, jak słodki będzie ananas)
· 25 g żelatyny w płatkach (to powinno być ok. 2,5 łyżki żelatyny w proszku)

W kilku łyżkach zimnej wody namoczyć żelatynę. Jogurt podgrzać, dodać żelatynę i wymieszać, aż całość dobrze się połączy. Dodać ser, cukier i kawałki ananasa, zmiksować na gładką masę. Dodać truskawki (w całości lub pokrojone – moje były gigantyczne, więc pokroiłam je na plasterki) i wylać całą masę na biszkoptowy spód. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin (oczywiście najlepiej na całą noc), aż do całkowitego stężenia.
Sernik znakomicie smakuje z szampanem, sprawdziłam to osobiście:).



Posted in Etichette: , |

14 commenti:

  1. Gosia Says:

    super!!!!!!!

  2. Waniliowa Chmurka Says:

    Napewno pyszny:)
    Sto laat! dla solenizanta:)

  3. olalala Says:

    Piękny :). Też robiłam niedawno sernik na zimno - są boooskie!
    No i wszystkiego najlepszego dla solenizanta :).

  4. magda k. Says:

    wygląda przepysznie :)

  5. Konsti Says:

    Dziekuje w imieniu swoim i solenizanta:) A tortu juz nie ma, nie zostal nawet okruszek...
    POzdrawiam serdecznie!

  6. kasiaaaa24 Says:

    To i ja do życzeń się dołanczam, a co do sernika, to wygląda fenomenalnie :) Uwielbiam serniki z ricotty. I nie dziwię się, że nic już nie zostało :)

  7. gania76 Says:

    Wszystkiego najlepszego!!! Torcik musi być pyszny :)

  8. Majana Says:

    Ależ piękny! Wszystkiego najlepszego dla Kalabryjczyka!:))

  9. Konsti Says:

    Dziekuje za wszystkie zyczenia, przekazalam Kalabryjczykowi:)Wzruszyl sie chlopina:)
    Sciskam wirtualnie i pozdrawiam.

  10. Anna Marta Says:

    I ja skladam "tanti auguri" dla Twojego "uomo"! :D
    Tort superancki, w sam raz na ten goracy czas. :)

  11. Anonimowy Says:

    100 tys lat :) a bez żelatyny nie da rady?

  12. Konsti Says:

    Dziekuje za zyczenia, juz przekazalam solenizantowi!
    A czy mozna bez zelatyny? Nie wiem, ale zywie nadzieje, ze tak:)

  13. Marcin Says:

    wielkie dzięki za wspaniały przepis, śliczny i pyszny! Polecam!

  14. Konsti Says:

    To ja dziekuje za wyprobowanie przepisu i pozytywna ocene:) Ciesze sie bardzo, ze smakowal! Pozdrawiam serdecznie.