Frittata di ceci e zucchine
Posted On 11.06.2009 at a czwartek, czerwca 11, 2009 by Konsti... czyli rodzaj omletu all’italiana z ciecierzycą i cukinią. To moja ulubiona frittata, smaczna i sycąca, a jednocześnie nie za ciężka, co ma duże znaczenie przede wszytkim w upalne dni. Szybka i łatwa w wykonaniu, a do tego bardzo, bardzo smaczna. Polecam zwłaszcza wielbicielom ciecierzycy!
Składniki (na 2 osoby):
· 3 jajka
· pół szklanki mleka
· 3-4 łyżki mąki
· 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
· 1 ugotowana cukinia
· 100 g startego parmezanu
· mały pęczek szczypiorku
· świeża bazylia
· sól i pieprz
· oliwa do smażenia
· 3 jajka
· pół szklanki mleka
· 3-4 łyżki mąki
· 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
· 1 ugotowana cukinia
· 100 g startego parmezanu
· mały pęczek szczypiorku
· świeża bazylia
· sól i pieprz
· oliwa do smażenia
Jajka rozbełtać i rozrobić z mlekiem i mąką. Dodać soczewicę, cukinię pokrojoną na kawałki, starty parmezan, posiekany szczypiorek i bazylię. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wylać masę na rozgrzaną oliwę na patelni i smażyć z obu stron przez 5-10 min. (czas smażenia zależy od wielkości i wysokości frittaty). Podawać lekko ostudzoną, z pieczywem.
Slicznie wyglada i jestem pewna ze swietnie smakuje.
z ciecierzyca omlet ?Wchodzę w to zaraz namoczę ciecierzycę ,super wygląda w twoim wykonaniu
Ach jakie to apetyczne
Zabójczo wygląda ta frittata!
Swietna! Konsti, a cicecierzyce kupilas gotowa, czy swieza, ach, moga byc takie z puszki "ceci"? Chyba tak, vero? :)
Moje drogie, zabojczo to wy mnie komplementujecie:))) Dziekuje za wszystkie mile slowa! Mam nadzieje, ze ja sprobujecie tej frittaty, to tez bedzie Wam smakowala...
Anno Marto, ja staram sie uzywac normalnej ciecierzycy, namaczam ja przez kilka godzin i gotuje. Ale czasem jak zapomne, to zlapie w locie ciecierzyce w puszce i tez sie daje zjesc:)
Pozdrawiam serdecznie!
Ha, wstyd sie przyznac, ale ja nawet nie wiem jak taka ciecierzyca swiezutka wyglada i (chyba) jej nigdy nie widzialam w supermarkecie w mojej miescince. Ale poszukam, powesze. Grazie! ;)
slicznie wyglada :_))
O tak , chętnie bym zjadła! Uwielbiam ciecierzycę:)
Frittata wygląda przepysznie :)
przyszła chyba największa wielbicielka ciecierzycy i już zapisuje przepis :)
w pierwszym zdaniu zamiast soczewicy chyba powinno być ciecierzycy
pogubiliśmy się, czy z soczewicą (jak w pierwszym zdaniu), czy jak dalej - z ciecierzycą. a;e składniki i tak przekonujące, nie mówiąc o zdjęciach. uwielbiamy Twoje warzywne uczty :)
Oj, ale ze mnie gapa! Ta soczewica w pierwszym zdaniu to byl ewidentny blad, juz poprawilam!
Dziekuje za wszystkie komentarze i pozdrawiam serdecznie.
P.S. Aga-aa, tak cos czulam, ze ten przepis bedzie idealny dla Ciebie:)
zrobiłam, fajna, bardzo sycąca, nie dodałam parmezanu bo nie miałam i czegoś mi w niej brakowało, następnym razem zrobię z parmezanem lub czosnkiem :)
Aga, no to pierwsze koty za ploty:) Bez parmezanu to pewnie rzeczywiscie czegos jej brakowalo, ale co tam, nastepnym razem bedzie lepsza:) podoba mi sie ten pomysl z czosnkiem, w tej wersji tez powinna byc pyszna...
Pozdrawiam goraco!
Pyszności! Dodałam jeszcze brokuł i wyszło naprawdę dobre :)
Bardzo sie ciesze!
Pozdrawiam serdecznie.