Frittata di ceci e zucchine

... czyli rodzaj omletu all’italiana z ciecierzycą i cukinią. To moja ulubiona frittata, smaczna i sycąca, a jednocześnie nie za ciężka, co ma duże znaczenie przede wszytkim w upalne dni. Szybka i łatwa w wykonaniu, a do tego bardzo, bardzo smaczna. Polecam zwłaszcza wielbicielom ciecierzycy!



Składniki (na 2 osoby):

· 3 jajka
· pół szklanki mleka
· 3-4 łyżki mąki
· 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
· 1 ugotowana cukinia
· 100 g startego parmezanu
· mały pęczek szczypiorku
· świeża bazylia
· sól i pieprz
· oliwa do smażenia

Jajka rozbełtać i rozrobić z mlekiem i mąką. Dodać soczewicę, cukinię pokrojoną na kawałki, starty parmezan, posiekany szczypiorek i bazylię. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wylać masę na rozgrzaną oliwę na patelni i smażyć z obu stron przez 5-10 min. (czas smażenia zależy od wielkości i wysokości frittaty). Podawać lekko ostudzoną, z pieczywem.

Posted in Etichette: |

15 commenti:

  1. Ania Says:

    Slicznie wyglada i jestem pewna ze swietnie smakuje.

  2. margot Says:

    z ciecierzyca omlet ?Wchodzę w to zaraz namoczę ciecierzycę ,super wygląda w twoim wykonaniu
    Ach jakie to apetyczne

  3. szarlotek Says:

    Zabójczo wygląda ta frittata!

  4. Anna Marta Says:

    Swietna! Konsti, a cicecierzyce kupilas gotowa, czy swieza, ach, moga byc takie z puszki "ceci"? Chyba tak, vero? :)

  5. Konsti Says:

    Moje drogie, zabojczo to wy mnie komplementujecie:))) Dziekuje za wszystkie mile slowa! Mam nadzieje, ze ja sprobujecie tej frittaty, to tez bedzie Wam smakowala...
    Anno Marto, ja staram sie uzywac normalnej ciecierzycy, namaczam ja przez kilka godzin i gotuje. Ale czasem jak zapomne, to zlapie w locie ciecierzyce w puszce i tez sie daje zjesc:)
    Pozdrawiam serdecznie!

  6. Anna Marta Says:

    Ha, wstyd sie przyznac, ale ja nawet nie wiem jak taka ciecierzyca swiezutka wyglada i (chyba) jej nigdy nie widzialam w supermarkecie w mojej miescince. Ale poszukam, powesze. Grazie! ;)

  7. Gosi@ Says:

    slicznie wyglada :_))

  8. majana Says:

    O tak , chętnie bym zjadła! Uwielbiam ciecierzycę:)
    Frittata wygląda przepysznie :)

  9. aga-aa Says:

    przyszła chyba największa wielbicielka ciecierzycy i już zapisuje przepis :)

    w pierwszym zdaniu zamiast soczewicy chyba powinno być ciecierzycy

  10. Zwegowani.pl Says:

    pogubiliśmy się, czy z soczewicą (jak w pierwszym zdaniu), czy jak dalej - z ciecierzycą. a;e składniki i tak przekonujące, nie mówiąc o zdjęciach. uwielbiamy Twoje warzywne uczty :)

  11. Konsti Says:

    Oj, ale ze mnie gapa! Ta soczewica w pierwszym zdaniu to byl ewidentny blad, juz poprawilam!
    Dziekuje za wszystkie komentarze i pozdrawiam serdecznie.
    P.S. Aga-aa, tak cos czulam, ze ten przepis bedzie idealny dla Ciebie:)

  12. aga-aa Says:

    zrobiłam, fajna, bardzo sycąca, nie dodałam parmezanu bo nie miałam i czegoś mi w niej brakowało, następnym razem zrobię z parmezanem lub czosnkiem :)

  13. Konsti Says:

    Aga, no to pierwsze koty za ploty:) Bez parmezanu to pewnie rzeczywiscie czegos jej brakowalo, ale co tam, nastepnym razem bedzie lepsza:) podoba mi sie ten pomysl z czosnkiem, w tej wersji tez powinna byc pyszna...
    Pozdrawiam goraco!

  14. Anonimowy Says:

    Pyszności! Dodałam jeszcze brokuł i wyszło naprawdę dobre :)

  15. Konsti Says:

    Bardzo sie ciesze!
    Pozdrawiam serdecznie.