Zielone naleśniki ze szparagami

Przepis na te szpinakowe naleśniki znalazłam jakiś czas temu w „Poradniku Domowym”. Troszkę się wahałam, czy je zrobić, bo (jak już wspominałam) mam dwie lewe ręce, jeśli chodzi o smażenie naleśników, ale w końcu ciekawość przeważyła. I dobrze, że się na nie zdecydowałam, bo smakują zaiste wybornie... Podałam je ze szparagami i farszem tuńczykowo-kukurydzianym. Palce lizać! Naleśniki były tak dobre, że to Kalabryjczyk z własnej inicjatywy postanowił uwiecznić je na zdjęciach, bo ja akurat miałam co innego na głowie i nie zamierzałam gimnastykować się z aparatem:). Mój narzeczony obruszył sie jednak na wieść, że tak znakomite danie nie będzie miało sesji fotograficznej i sam postanowił się tym zająć. Efekty: poniżej:)


Składniki:

Na naleśniki ( ok. 10 sztuk):

· 25 dkg ugotowanego szpinaku
· 1 szklanka mąki
· 1 szklanka mleka
· 2-3 jajka
· 2 łyżki sklarowanego masła
· szczypta startej gałki muszkatołowej
· 1-2 ząbki czosnku
· olej do smażenia
· ewentualnie kilka łyżek gazowanej wody mineralnej

Do mąki dodać mleko, sól, startą gałkę, stopione i przestudzone masło, po czym ubić lub zmiksować wszystko na jednolitą masę, przykryć i odstawić na 30 min. Do ugotowanego szpinaku dodać posiekany czosnek, sól, jajka i razem zmiksować. Następnie przełożyć tę masę do naczynia z ciastem i starannie wymieszać (gdyby ciasto wyszło zbyt gęste, można rozprowadzić je kilkoma łyżkami wody mineralnej, a jeśli będzie za rzadkie - trzeba wmieszać w nie trochę przesianej mąki). Na wysmarowanej olejem rozgrzanej patelni smażyć kształtne naleśniki.

Na nadzienie:

· ok. 20 szparagów
· 150 g sera ricotta (lub innego białego, kremowego sera)
· 100 g kukurydzy z puszki
· 1 mała puszka tuńczyka
· 2 łyżki jogurtu naturalnego
· sól i pieprz
· 2 ząbki czosnku
· masło do smażenia
· parmezan do posypania

Tuńczyka z puszki rozgnieść widelcem, dodać ricottę i jogurt, wymieszać na gładką masę. Dodać kukurydzę, doprawić solą i pieprzem. Masło rozpuścić na patelni, wrzucić posiekany czosnek i oczyszczone szparagi, smażyć na małym ogniu przez ok. 25-30 min., aż szparagi zmiękną.
Na każdy naleśnik nakładać farsz i 2-3 szparagi. Zwijać w rulonik, posypać parmezanem i kukurydzą. Podawać na ciepło lub na zimno.


Posted in Etichette: , |

8 commenti:

  1. Majana Says:

    Naleśniki wygladają wspaniale! Ten zielony kolor jest piękny, a zawartość przepyszna :))
    Twój Kalabryjczyk zrobił ładne i apetyczne zdjęcia :)

    Pozdrawiam ciepło.
    Majana

  2. Mi (RainDrop) Says:

    Niesamowita ta zieleń. Ślicznie wygląda :)

  3. Agata Chmielewska (Kurczak) Says:

    mąż zachował się prawidłowo! jak mogłabyś nie uwiecznić tak cudnych naleśników!

  4. Konsti Says:

    Dziekuje za wszystkie pochwaly i szczerze polecam nalesniki ze szpinakiem, naprawde dobre!
    A Kalabryjczyk to jeszcze nie maz, pewnie dlatego ciagle sie stara:)))
    Pozdrawiam!

  5. Mad Says:

    mmm wyglądają pysznie! I w dodatku w moim ulubionym kolorze...

  6. Anna Marta Says:

    ojojoj - pysznosci! Przepiekne i jaki swietny maja kolor. :)

  7. Konsti Says:

    Kolorek pierwsza klasa, zgadzam sie... Zaczelam tak sobie kombinowac, ze nastepne nalesniki zrobie z burakami, ciekawi mnie efekt kolorystyczny. Jak wyjda piekne rozowe, to od razu je zaprezentuje na blogu:)
    Pozdrawiam!

  8. Notme Says:

    Ja już jestem głodna, a do obiadu jeszcze czas ... ;))

    Pozdrawiam serdecznie!