Schiacciata al formaggio
Posted On 18.06.2009 at a czwartek, czerwca 18, 2009 by KonstiSchiacciata to rodzaj niziutkiej focacci, która jest zdecydowanie mniej pulchna, za to bardziej chrupiąca. Pieczywo bardzo popularne w Toskanii, wyrabiane i podawane na tysiąc różnych sposobów. Moja schiacciata z przepisu poniżej jest przełożona serem z ziołami... Powiem krótko: pyszności!
Składniki:
· 50 dkg mąki
· 200 ml ciepłej wody
· 100 ml ciepłego mleka
· 20 g drożdży
· 3 łyżki oliwy
· 1 łyżeczka soli
· 250 g sera ricotta
· świeża bazylia, szczypiorek, tymianek (i/lub inne zioła)
· 50 dkg mąki
· 200 ml ciepłej wody
· 100 ml ciepłego mleka
· 20 g drożdży
· 3 łyżki oliwy
· 1 łyżeczka soli
· 250 g sera ricotta
· świeża bazylia, szczypiorek, tymianek (i/lub inne zioła)
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodać do mąki i zacząć wyrabiać ciasto, dodając stopniowo wodę. Posolić, zagnieść, uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i polać oliwą, tak by całe było natłuszczone. Rozwałkowane i dobrze natłuszczone ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią ciasta wyłożyć blachę lub spód formy, rozsmarować na niej ser, posypać posiekanymi ziołami i przykryć drugą częścią ciasta (powierzchnię ciasta można posypać suszoną bazylią, oregano itp.). Pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-30 min. w temp. 190-200°C.
Oj wierze wierze, ze to pysznosci!
I na taka wlasnie wyglada :)
Pozdrawiam!
Uwielbiam drożdżowe ciasto!Takiej wersji jeszcze nie znałam. Muszę wypróbować:))
wierze,ze bardzo by mi posmakowala :)) podoba mi sie :))
Świetne! Ja tez drozdzowego ciasta tak zrobionego nie probowałam.
Dziekuje, dziewczyny!
Zapewniam, ze ten rodzaj pieczywa jest bardzo, bardzo smaczny, idealny zwlaszcza na drugie sniadanie czy szybkie przekaski. Jesli byscie sie kiedys skusily na schiacciate, to dajcie znac, czy przypadla Wam do gustu.
Pozdrawiam serdecznie.
Witam. Dodaje twoja stronke do linkow i bede czesto odwiedzac bo masz wiele interesujacych przepisow z ktorych napewno skorzystam. Pozdrawiam futerkowakuchnia.blox.pl
Bardzo mi milo, wpadaj i czuj sie jak u siebie:)
Pozdrawiam serdecznie i zycze powodzenia w prowadzeniu blogu!
ja też wierzę że pyszność, bo widzę to!