Kuskus z kurczakiem i warzywami
Posted On 21.07.2009 at a wtorek, lipca 21, 2009 by KonstiPodobno w świecie muzułmańskim ziarenka kuskusu są symbolem szczęścia i bogactwa. Dzielenie się kuskusem symbolizuje także otwartość na ludzi i poczucie wspólnoty. Z przyczyn oczywistych nie mogę się z Wami podzielić samym kuskusem (świat wirtualny niestety nie jest doskonały:) ), ale za to przepisem tak, bez problemu i z wielka przyjemnością. Każdy ma jakąś ulubioną wersję kuskusa, moja pachnie bazylią i kurczakiem i drażni podniebienie ostrym smakiem pieprzu. Polecam!
Składniki (na 3-4 porcje):
· 20 dkg kuskusu
· 20 dkg kurczaka
· 1 cebula
· 2 pomidory
· 1 ogórek małosolny
· 1 papryka
· sok z 1 cytryny
· pęczek świeżutkiej bazylii i koperku
· zioła prowansalskie
· sól i pieprz
· oliwa
Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja zazwyczaj zalewam kuskus wrzącą wodą w proporcjach 1:3). Gdy zacznie pęcznieć, dodać sok z cytryny. Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić, najlepiej w kostkę. Bazylię i koperek posiekać. Cebulę i kurczaka podzielonego na małe cząstki podsmażyć na oliwie, doprawiając solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kuskus wymieszać z warzywami i kurczakiem, dodając na końcu bazylię i koperek. Doprawić delikatnie solą i hojnie sypnąć pieprzem. Odstawić na godzinę, by wszystkie smaki dobrze się przegryzły.
Lubię kuskus i tak sobie myślę, że taka potrawa by mi smakowała, zwłaszcza że ma w sobie dużo pieprzu :)
bardzo lubie kuskus:) zapisze sobie Twoja sa;atke bo bardzo fajnie wyglada;)
to podzielmy się nim tak wirtualnie :)
A jakze, juz dziele sie kuskusem wirtualnie. Mam nadzieje, ze dobrze smakuje:)
Dziewczyny, dziekuje serdecznie za komentarze i pozdrawiam goraco!