Drożdżowe pierogi z soczewicą
Posted On 11.07.2009 at a sobota, lipca 11, 2009 by KonstiCzy wiecie, że pochodzenie słowa „pieróg” należy wiązać ze starocerkiewnym „pir” czyli „świętem”? Kiedyś pierogi podawane były tylko z okazji różnych obrzędów i, co ciekawe, każde święto miało swój charakterystyczny pieróg, różniący się nie tylko kształtem, ale i nadzieniem. I tak dowiedziałam się ostatnio, że pierogi „knysze” przypisane były pogrzebom, „kurniki” podawano na weselach, a „kolatki” przyrządzano z okazji święta zimowej równonocy (tzw. Kolady)… Te pierogi obrzędowe zostały już dawno zapomniane, ale na szczęście sama potrawa w różnych odmianach ciągle pojawia się na naszych stołach. Mnie osobiście nie zniechęca konieczność ulepienia iluś tam pierogów, zawsze z zapałem przystępuję do tego zadania:). Tak było i dzisiaj, gdy postanowiłam podać na obiad drożdżowe pierogi z soczewicą. Warto było postać dłużej przy stolnicy, oj, warto… Pierogi z tego przepisu (a nie wiem niestety, skąd go mam!) wyszły bardzo smaczne, miękkie, a jednocześnie lekko chrupiące, czyli dokładnie takie jak lubię. I tak sobie myślę, że tymi pierożkami jest tylko jeden problem - za szybko znikają:).
Składniki (na ok. 35 sporych pierogów):
Na ciasto:
· 50 dkg mąki
· 20 g świeżych drożdży
· 350 ml ciepłego mleka
· 1 jajko
· 2 łyżki oleju
· 1 łyżeczka soli
Na nadzienie:
· 2 szklanki ugotowanej soczewicy
· 25 dkg białego sera
· 1 cebula
· mały pęczek szczypiorku
· oregano
· sól i pieprz
· 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
Drożdże rozmieszać z połową mleka i odrobiną mąki, odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać mąkę ze wszystkimi pozostałymi składnikami, dodać wyrośnięte drożdże, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Soczewicę wymieszać z białym serem i jogurtem, dodać pokrojoną cebulę i szczypiorek, doprawić przyprawami.
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować. Wycinać kółka. Na środek każdego nakładać nadzienie z soczewicy, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi. Wierzch każdego pierożka można posmarować mlekiem i jogurtem, a potem posypać dodatkowo oregano. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200 stopni przez ok. 30 minut, aż wszystkie pierożki nabiorą złotego koloru. Podawać na ciepło lub na zimno, najlepiej z jakimś pikantnym sosem lub ostrym dipem.
Nic dziwnego, że szybko znikają ;)
raz robiłam pierogi drożdżowe i szybko się nie odważe ponownie ;)
ale farsz do naleśników wykorzystam
Adrijah, dziekuje:)
Aga-aa, pytam z ciekawosci: a coz takiego przytrafilo sie Twoim pierogom drozdzowym, ze tak skutecznie sie do nich zrazilas?
Pozdrawiam serdecznie.