Kuskus z kurczakiem i warzywami

Podobno w świecie muzułmańskim ziarenka kuskusu są symbolem szczęścia i bogactwa. Dzielenie się kuskusem symbolizuje także otwartość na ludzi i poczucie wspólnoty. Z przyczyn oczywistych nie mogę się z Wami podzielić samym kuskusem (świat wirtualny niestety nie jest doskonały:) ), ale za to przepisem tak, bez problemu i z wielka przyjemnością. Każdy ma jakąś ulubioną wersję kuskusa, moja pachnie bazylią i kurczakiem i drażni podniebienie ostrym smakiem pieprzu. Polecam!





Składniki (na 3-4 porcje):

· 20 dkg kuskusu
· 20 dkg kurczaka
· 1 cebula
· 2 pomidory
· 1 ogórek małosolny
· 1 papryka
· sok z 1 cytryny
· pęczek świeżutkiej bazylii i koperku
· zioła prowansalskie
· sól i pieprz
· oliwa

Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja zazwyczaj zalewam kuskus wrzącą wodą w proporcjach 1:3). Gdy zacznie pęcznieć, dodać sok z cytryny. Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić, najlepiej w kostkę. Bazylię i koperek posiekać. Cebulę i kurczaka podzielonego na małe cząstki podsmażyć na oliwie, doprawiając solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kuskus wymieszać z warzywami i kurczakiem, dodając na końcu bazylię i koperek. Doprawić delikatnie solą i hojnie sypnąć pieprzem. Odstawić na godzinę, by wszystkie smaki dobrze się przegryzły.




Posted in Etichette: , |

4 commenti:

  1. Edyta Says:

    Lubię kuskus i tak sobie myślę, że taka potrawa by mi smakowała, zwłaszcza że ma w sobie dużo pieprzu :)

  2. viridianka Says:

    bardzo lubie kuskus:) zapisze sobie Twoja sa;atke bo bardzo fajnie wyglada;)

  3. Agata Chmielewska (Kurczak) Says:

    to podzielmy się nim tak wirtualnie :)

  4. Konsti Says:

    A jakze, juz dziele sie kuskusem wirtualnie. Mam nadzieje, ze dobrze smakuje:)
    Dziewczyny, dziekuje serdecznie za komentarze i pozdrawiam goraco!