Wieniec biesiadny z aronią
Posted On 13.07.2009 at a poniedziałek, lipca 13, 2009 by KonstiDopiero co opisywałam, jak moja Mama przygotowuje dżem aroniowy, teraz nadszedł odpowiedni moment, by pokazać jedno z jego zastosowań. Jak już wspominałam, dżem aroniowy świetnie się sprawdza m. in. jako nadzienie do słodkich wypieków. Wczoraj wykorzystałam go w tej roli piekąc wieniec biesiadny, czyli pyszną drożdżową roladę, którą tradycyjnie wypełnia się słodkim musami lub marmoladami. Przepis (odrobinę zmodyfikowany) pochodzi z książki „Siedem rodzajów ciast”, której autorem (bo to chyba mężczyzna?) jest Szwed Ica Provkok. Powiem krótko i treściwie: bardzo nam ta rolada smakowała.
Składniki:
· 130 ml mleka
· 1 łyżka śmietany kremówki
· 50 g margaryny lub masła
· 450 g mąki
· 20 g drożdży
· 80 g cukru
· 1 jajko
· szczypta soli
· 1-2 łyżeczki utartego kardamonu
· 1 słoik dżemu aroniowego
Drożdże rozmieszać z połową mleka i odrobiną mąki, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z posiekanym tłuszczem, cukrem, jajkiem, śmietaną, solą i kardamonem. Dodać wyrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto, dodając stopniowo resztę mleka. Elastyczne ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Gdy tak się stanie, wyłożyć je na stolnicę i rozwałkować na placek o wymiarach ok. 30x50 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem aroniowym, zwinąć w roladę i pociąć na ok. 20 kawałków. Plastry ciasta ulożyć obok siebie na ukośnej blasze, tak by tworzyły wieniec. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min. Posmarować mlekiem, posypać odrobiną cukru i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 min. w temp. 180-200 stopni.
· 130 ml mleka
· 1 łyżka śmietany kremówki
· 50 g margaryny lub masła
· 450 g mąki
· 20 g drożdży
· 80 g cukru
· 1 jajko
· szczypta soli
· 1-2 łyżeczki utartego kardamonu
· 1 słoik dżemu aroniowego
Drożdże rozmieszać z połową mleka i odrobiną mąki, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z posiekanym tłuszczem, cukrem, jajkiem, śmietaną, solą i kardamonem. Dodać wyrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto, dodając stopniowo resztę mleka. Elastyczne ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Gdy tak się stanie, wyłożyć je na stolnicę i rozwałkować na placek o wymiarach ok. 30x50 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem aroniowym, zwinąć w roladę i pociąć na ok. 20 kawałków. Plastry ciasta ulożyć obok siebie na ukośnej blasze, tak by tworzyły wieniec. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min. Posmarować mlekiem, posypać odrobiną cukru i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 min. w temp. 180-200 stopni.
Wygląda niezwykle apetycznie :) Nigdy nie robiłam tego wypieku z aronią, którą znam jedynie z soku :)
To, zastosowanie bardzo przypadło mi do gustu:))) Pozdrawiam!
Niezwykły. Nie wiem czy aronia by mi smakowała, ale może z porzeczką?
To musi być pyszne!Lubię smak aronii, a w zestawieniu ze słodkim ciastem drozdzowym na pewno smakuje bosko!
Pif Paf! Ustrzeliłam Cię i zapraszam do zabawy
http://peginthejar.blogspot.com/2009/07/ancuszek-d.html
Taka gra żeby poznać siebie wzajemnie ^^
A ciasto wygląda niesamowicie apetyczne. Ale aronia jest raczej kwaśna, w cieście też to czuć?
ciasto wygląda przepysznie i super się prezentuje, ja to nigdy nie jadłam aroni z cieście :)
Dziekuje bardzo za mile slowa! I poniewaz padlo pytanie, czy aronia nie jest za kwasna do tego ciasta, to od razu zapewniam, ze nie: dzem aroniowo jest slodko-kwasny (ale delikatnie kwasny!) i swietnie kontrastuje ze slodkim smakiem rolady.
Dziwnograju, dziekuje za wciagniecie mnie do lancuszka:) Tylko co ja mam napisac?:)
Swietny przepis, bardzo lubie aronie od kiedy poznalam jej smak u chrzestnej.
Bardzo podoba mi sie to oryginalne polaczenie jej z ciastem drozdzowym u Ciebie :)
Pozdrawiam!
Przepisy na dżem aroniowy i ten wieniec to coś dla mnie, bo mamy w ogrodzie spore drzewko aronii i do tej pory nie bardzo wiedziałyśmy z mamą co z niej można zrobić oprócz kompotu.
Slicznie to wyglada, juz nabralam ochoty na takie ciasto, ale mam jedno pytanko, ile ma byc tych drozdzy, bo chyba gdzies Ci umknely... i moga byc instant? Pozdrawiam, Ania
Masz racje, Aniu, drozdze gdzies zniknely! Powinno byc 20 g swiezych drozdzy, juz dopisuje...
A z drozdzmi instant nigdy nie pieklam tego ciasta, wiec nie wiem, jaki jest efekt. Mysle jednak, ze tez mogloby wyjsc dobre.
Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za Twoj wypiek!
Mniam, wyczuwam pyszności! A co do aronii to bardzo zdrowy owoc: na cerę, na odporność, na oczy : http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/aronia-lek-nie-tylko-na-jesienne-przeziebienie polecam nie tylko słodkości z jej udziałem, ale i zdrowsze: soki :)