Zaproszenie do WP # 77: flatbreads z „Bourke Street Bakery”

Jest taka jedna książka, o której od dawna marzę, by jak najszybciej znalazła się na półce z moimi ulubionymi lekturami kulinarnymi: chodzi o Bourke Street Bakery, której autorami są dwaj Australijczycy, P.Allam i D.McGuinness. Niestety, na razie jeszcze jej nie posiadam, ale od czegóż jest internet? W sieci od jakiegoś czasu krąży kilka przepisów z tej książki, zarówno na słodkie wypieki, jak i na chleby. I tak jeśli chodzi o pieczywo z „Bourke Street Bakery”, to udało mi się znaleźć u pewnej holenderskiej bloggerki recepturę na pszenny „Olive oil bread”, podczas gdy na jednym z włoskich blogów trafiłam na przepis na „Pane a lievitazione naturale”, a w Spiżarni u A.Grey odkryłam fantastyczne flatbreads! Baaardzo, bardzo długo zastanawiałam się, co wybrać (moim faworytem był na początku „Pane a lievitazione naturale”...), ale w końcu zdecydowałam się na przepis ze „Spiżarni” i to właśnie owe aromatyczne, przepyszne flatbreads wybrałam jako moją propozycję do Weekendowej Piekarni # 77! Jakoś tak idealnie wpisują mi się w letnie klimaty (a drugi weekend czerwca to już prawie lato, prawda?) i mam nadzieję, że Wam też się spodobają. Zapraszam do wspólnego pieczenia!


Tych, który upieką i opublikują zaproponowany wypiek, proszę o umieszczanie linków nie u mnie, tylko w komentarzach pod zaproszeniem do WP#77 na stronie Gospodarne szczęście: w ten sposób nasze dwie dzielne głównodowodzące będą miały ułatwione tworzenie podsumowania!



Przepis cytuję za A.Grey:


Zaczyn:

· 100g mąki chlebowej
· 2 i 1/2g soli morskiej
· 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
· 1/2 łyżeczki mleka
· 70 ml wody 2g świeżych drożdży

Wymieszać w misce wszystkie składniki na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do naoliwionego pojemnika, przykryć folią kuchenną i odstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.

Ciasto:

· 600g mąki chlebowej
· 13g świeżych drożdży
· 400ml wody
· 20ml oliwy z oliwek extra virgin
· 20ml mleka
· 15g (1 i 1/2 łyżeczki) soli morskiej
· 180g zaczynu

Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, dolać wodę i wymieszać łyżką, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić na 10 min. Dodać oliwę, mleko, sól, wymieszać. Wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat i zagniatać przez około 10 min. Następnie zostawić do odpoczynku na 10 min, dodać zaczyn i ponownie zagniatać przez 10 min.

Jeśli korzystamy z miksera z hakiem, mieszać na niskich obrotach przez 2 min. następnie zwiększyć prędkość i kontynuować mieszanie przez 5 minut. Następnie zmniejszyć obroty na jedną minutę, dodawać po kawałku zaczynu i ponownie zwiększyć prędkość na około 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od brzegów miski.

Uformować kulę i umieścić ciasto w naczyniu, spryskanym oliwą z oliwek, przykryć folią, odstawić na 1 i 1 / 2 godziny. Co 30 min. ciasto należy odgazować (w sumie dwa razy). Po tym czasie, przełożyć ciasto na lekko omączony blat i rozciągnąć na kształt prostokąta o grubości 2,5 cm. Założyć 1/3 ciasta na siebie, do środka, następnie z drugiego końca zrobić to samo, obrócić ciasto o 90 st i ponownie złożyć. Umieścić ciasto z powrotem w naoliwionej misce, przykryć folia i odstawić na godzinę. Kiedy ciasto jest gotowe, podzielić na dwie części i uformować w prostokąty o bokach około 25x10 cm i grubości 2cm (Można też teraz odłożyć 180g ciasta jako przyszły zaczyn i przechowywać w lodówce do 3 dni). Przełożyć na naoliwione blaszki do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min. Następnie ułożyć wybrane dodatki i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Piec z parą, w temperaturze 180 st C przez 25-30 min. (po pierwszych 15 minutach obrócić chleb o 180 stopni).


Przykładowe dodatki:

Smoked paprika and capsicum topping

· zielona, czerwona, żółta papryka - oczyszczone, pokrojone na 3 cm kawałki
· 1 1/2 łyżeczki suszonej papryki
· 55 ml oliwy z oliwek extravergine

Pokrojoną paprykę posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem, rozłożyć na blaszce i piec w piekarniku w 200st C przez 30 min. Suszoną paprykę wsypać do oliwy, wymieszać, rozsmarować na cieście. Następnie delikatnie wcisnąć kawałki wystudzonej pieczonej papryki.

Cherry tomato, parmesan and basil topping

· 20 pomidorków
· 50g parmezanu
· garść liści bazylii
· 55ml oliwy z oliwek extravergine

Przekrojone na pół pomidorki i parmezan wcisną delikatnie w ciasto. Włożyć bazylię i oliwę do blendera i zmiksować do konsystencji pasty, którą należy posmarować chleb zaraz po upieczeniu.

Rosemary and olive topping

· 20ml oliwy z oliwek extravergine
· 2 gałązki świeżego rozmarynu
· 100g odsączonych, czarnych oliwek

Posmarować ciasto oliwą, posypać posiekanymi oliwkami i listkami rozmarynu. Całość delkatnie powciskać w ciasto i posypać świeżo zmielonym pieprzem.



Posted in Etichette: , |

14 commenti:

  1. Mafilka Says:

    Spodziewam się gosci w weekend, będzie jak znalazł, bo brzmi przepysznie :)

  2. Konsti Says:

    Bardzo sie ciesze, Mafilko! Mam nadzieje, ze bedziesz zadowolona z wypieku.
    Pozdrawiam serdecznie.

  3. gosiaa99 Says:

    flatbreads? Oj nie robiłam..hmn dawnooo ;) Już już kombinuje z czym ja je podam..bo mam wilką ochotę je zrobic

  4. a.grey Says:

    Powodzenia w gospodarzeniu Weekendową Piekarnią :)

  5. atina Says:

    Bardzo mi się podoba ta propozycja:)

  6. Konsti Says:

    Grey, dziekuje!
    Atino, no to do dziela!:)

    A ponizej kopiuje komentarz od
    Gospodarnej narzeczonej, ktora sie pomylila i wpisala sie pod poprzednim postem ze szparagami:):

    "Super! A teraz tylko czekamy aż Tili zamieści zaproszenie, gdzieś ona przepadła. Ja niestety wyjeżdżam, ale nadrobię zaległości latem. Lubię takie wypieki".

    Pozdrawiam serdecznie!

  7. majana Says:

    Bardzo mi sie podoba,ale obawiam się,ze się nie przyłączę. Zaluje bardzo. Może kiedyś nadrobię, bo znakomita jest Twoja propozycja Konsti!

    Pozdraiwam ciepło:**

  8. Konsti Says:

    Gosiu, ten przepis ma to do siebie, ze mozna kombinowac do woli, w co "ubrac" te chlebki! Czekam na Twoja wersje:)
    Majano, szkoda, ze Cie nie bedzie z nami, ale przepis nie zajac, nie ucieknie:) Wyciagniesz go potem z archiwum i pokazesz, jakie cuda upieklas:)
    Pozdrawiam serdecznie!

  9. Tilianara Says:

    Konsti, wspaniała propozycja :) Aż uśmiechnęłam się od ucha do ucha jak ją zobaczyłam:)
    Zaproszenie już jest na GS - wybacz, że tak późno, ale miałam dziś nieplanowany wyjazd dłuższy niż myślałam :)

    A w piątek już flatbready się pewnie pojawią :)

  10. Konsti Says:

    Tili, nie ma sprawy.
    Czekam z niecierpliwoscia na Twoje chlebki!
    Pozdrawiam cieplo.

  11. a.grey Says:

    Podzieliłam ciasto, upiekłam flatbread z oliwkami w ramach WP i maleńkie panini dodatkowo. To samo ciasto, a wiele możliwości. Jestem bardzo zadowolona, bo dzisiaj wyszło mi wszystko idealnie :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

  12. atina Says:

    To była wspaniała propozycja:) Upiekłam chlebki z papryką i pomidorami - pycha:) Świetny wybór! dziękuję:)

  13. Magdalena Says:

    piekne, piekne, piekne ! Gratulacje ! Wygladaja wspaniale i letnio - w sam raz do maczania w oliwie...

  14. Konsti Says:

    Dziekuje i bardzo sie ciesze, ze przepis sie podoba!
    Usciski.