Zaproszenie do WP # 77: flatbreads z „Bourke Street Bakery”
Posted On 9.06.2010 at a środa, czerwca 09, 2010 by KonstiJest taka jedna książka, o której od dawna marzę, by jak najszybciej znalazła się na półce z moimi ulubionymi lekturami kulinarnymi: chodzi o Bourke Street Bakery, której autorami są dwaj Australijczycy, P.Allam i D.McGuinness. Niestety, na razie jeszcze jej nie posiadam, ale od czegóż jest internet? W sieci od jakiegoś czasu krąży kilka przepisów z tej książki, zarówno na słodkie wypieki, jak i na chleby. I tak jeśli chodzi o pieczywo z „Bourke Street Bakery”, to udało mi się znaleźć u pewnej holenderskiej bloggerki recepturę na pszenny „Olive oil bread”, podczas gdy na jednym z włoskich blogów trafiłam na przepis na „Pane a lievitazione naturale”, a w Spiżarni u A.Grey odkryłam fantastyczne flatbreads! Baaardzo, bardzo długo zastanawiałam się, co wybrać (moim faworytem był na początku „Pane a lievitazione naturale”...), ale w końcu zdecydowałam się na przepis ze „Spiżarni” i to właśnie owe aromatyczne, przepyszne flatbreads wybrałam jako moją propozycję do Weekendowej Piekarni # 77! Jakoś tak idealnie wpisują mi się w letnie klimaty (a drugi weekend czerwca to już prawie lato, prawda?) i mam nadzieję, że Wam też się spodobają. Zapraszam do wspólnego pieczenia!
Tych, który upieką i opublikują zaproponowany wypiek, proszę o umieszczanie linków nie u mnie, tylko w komentarzach pod zaproszeniem do WP#77 na stronie Gospodarne szczęście: w ten sposób nasze dwie dzielne głównodowodzące będą miały ułatwione tworzenie podsumowania!
Zaczyn:
· 100g mąki chlebowej
· 2 i 1/2g soli morskiej
· 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
· 1/2 łyżeczki mleka
· 70 ml wody 2g świeżych drożdży
Wymieszać w misce wszystkie składniki na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do naoliwionego pojemnika, przykryć folią kuchenną i odstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.
Ciasto:
· 600g mąki chlebowej
· 13g świeżych drożdży
· 400ml wody
· 20ml oliwy z oliwek extra virgin
· 20ml mleka
· 15g (1 i 1/2 łyżeczki) soli morskiej
· 180g zaczynu
Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, dolać wodę i wymieszać łyżką, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić na 10 min. Dodać oliwę, mleko, sól, wymieszać. Wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat i zagniatać przez około 10 min. Następnie zostawić do odpoczynku na 10 min, dodać zaczyn i ponownie zagniatać przez 10 min.
Jeśli korzystamy z miksera z hakiem, mieszać na niskich obrotach przez 2 min. następnie zwiększyć prędkość i kontynuować mieszanie przez 5 minut. Następnie zmniejszyć obroty na jedną minutę, dodawać po kawałku zaczynu i ponownie zwiększyć prędkość na około 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od brzegów miski.
Uformować kulę i umieścić ciasto w naczyniu, spryskanym oliwą z oliwek, przykryć folią, odstawić na 1 i 1 / 2 godziny. Co 30 min. ciasto należy odgazować (w sumie dwa razy). Po tym czasie, przełożyć ciasto na lekko omączony blat i rozciągnąć na kształt prostokąta o grubości 2,5 cm. Założyć 1/3 ciasta na siebie, do środka, następnie z drugiego końca zrobić to samo, obrócić ciasto o 90 st i ponownie złożyć. Umieścić ciasto z powrotem w naoliwionej misce, przykryć folia i odstawić na godzinę. Kiedy ciasto jest gotowe, podzielić na dwie części i uformować w prostokąty o bokach około 25x10 cm i grubości 2cm (Można też teraz odłożyć 180g ciasta jako przyszły zaczyn i przechowywać w lodówce do 3 dni). Przełożyć na naoliwione blaszki do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min. Następnie ułożyć wybrane dodatki i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Piec z parą, w temperaturze 180 st C przez 25-30 min. (po pierwszych 15 minutach obrócić chleb o 180 stopni).
Przykładowe dodatki:
Smoked paprika and capsicum topping
· zielona, czerwona, żółta papryka - oczyszczone, pokrojone na 3 cm kawałki
· 1 1/2 łyżeczki suszonej papryki
· 55 ml oliwy z oliwek extravergine
Pokrojoną paprykę posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem, rozłożyć na blaszce i piec w piekarniku w 200st C przez 30 min. Suszoną paprykę wsypać do oliwy, wymieszać, rozsmarować na cieście. Następnie delikatnie wcisnąć kawałki wystudzonej pieczonej papryki.
Cherry tomato, parmesan and basil topping
· 20 pomidorków
· 50g parmezanu
· garść liści bazylii
· 55ml oliwy z oliwek extravergine
Przekrojone na pół pomidorki i parmezan wcisną delikatnie w ciasto. Włożyć bazylię i oliwę do blendera i zmiksować do konsystencji pasty, którą należy posmarować chleb zaraz po upieczeniu.
Rosemary and olive topping
· 20ml oliwy z oliwek extravergine
· 2 gałązki świeżego rozmarynu
· 100g odsączonych, czarnych oliwek
Posmarować ciasto oliwą, posypać posiekanymi oliwkami i listkami rozmarynu. Całość delkatnie powciskać w ciasto i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Spodziewam się gosci w weekend, będzie jak znalazł, bo brzmi przepysznie :)
Bardzo sie ciesze, Mafilko! Mam nadzieje, ze bedziesz zadowolona z wypieku.
Pozdrawiam serdecznie.
flatbreads? Oj nie robiłam..hmn dawnooo ;) Już już kombinuje z czym ja je podam..bo mam wilką ochotę je zrobic
Powodzenia w gospodarzeniu Weekendową Piekarnią :)
Bardzo mi się podoba ta propozycja:)
Grey, dziekuje!
Atino, no to do dziela!:)
A ponizej kopiuje komentarz od
Gospodarnej narzeczonej, ktora sie pomylila i wpisala sie pod poprzednim postem ze szparagami:):
"Super! A teraz tylko czekamy aż Tili zamieści zaproszenie, gdzieś ona przepadła. Ja niestety wyjeżdżam, ale nadrobię zaległości latem. Lubię takie wypieki".
Pozdrawiam serdecznie!
Bardzo mi sie podoba,ale obawiam się,ze się nie przyłączę. Zaluje bardzo. Może kiedyś nadrobię, bo znakomita jest Twoja propozycja Konsti!
Pozdraiwam ciepło:**
Gosiu, ten przepis ma to do siebie, ze mozna kombinowac do woli, w co "ubrac" te chlebki! Czekam na Twoja wersje:)
Majano, szkoda, ze Cie nie bedzie z nami, ale przepis nie zajac, nie ucieknie:) Wyciagniesz go potem z archiwum i pokazesz, jakie cuda upieklas:)
Pozdrawiam serdecznie!
Konsti, wspaniała propozycja :) Aż uśmiechnęłam się od ucha do ucha jak ją zobaczyłam:)
Zaproszenie już jest na GS - wybacz, że tak późno, ale miałam dziś nieplanowany wyjazd dłuższy niż myślałam :)
A w piątek już flatbready się pewnie pojawią :)
Tili, nie ma sprawy.
Czekam z niecierpliwoscia na Twoje chlebki!
Pozdrawiam cieplo.
Podzieliłam ciasto, upiekłam flatbread z oliwkami w ramach WP i maleńkie panini dodatkowo. To samo ciasto, a wiele możliwości. Jestem bardzo zadowolona, bo dzisiaj wyszło mi wszystko idealnie :)
Pozdrawiam serdecznie :)
To była wspaniała propozycja:) Upiekłam chlebki z papryką i pomidorami - pycha:) Świetny wybór! dziękuję:)
piekne, piekne, piekne ! Gratulacje ! Wygladaja wspaniale i letnio - w sam raz do maczania w oliwie...
Dziekuje i bardzo sie ciesze, ze przepis sie podoba!
Usciski.