Biscottini friabili con cioccolato bianco

…czyli kruche ciasteczka o z kawałkami białej czekolady. Bardzo smaczne, delikatne, waniliowe, idealne do kawy czy herbaty. Przepis pochodzi z anonimowej publikacji “Cioccolato” i dokonałam w nim kilku nieznacznych modyfikacji: zmniejszyłam ilość cukru, zwiększyłam ilość czekolady, a zalecaną mleczną czekoladę zastąpiłam białą, bo chciałam, żeby moje ciasteczka były całe jasne i słoneczne. Wyszły takie, jak chciałam: złotawe i aromatyczne. Polecam!




Składniki:

· 125 g masła
· 80 g cukru
· 2 żółtka
· 160 g mąki pszennej
· 110 g mąki kukurydzianej (ale tylko takiej bardzo drobnej!; jeśli jej nie macie, można ją spokojnie zastąpić zwykłą mąką)
· 1 laska wanili
· 100 g białej czekolady
· szczypta proszku do pieczenia

Masło utrzeć z żółtkami, dodawać stopniowo żółtka i ziarenka wanilii, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić szybko ciasto i włożyć je do lodówki na co najmniej godzinę. Po wyjęciu z lodówki dodać do ciasta posiekaną czekoladę. Rozwałkować na płat o wysokości 5-8 mm. Foremkami wycinać ciasteczka o dowolnym kształcie. Ułożyć je na blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 min. w temp. 160°C (ja swoje ciasteczka przed pieczeniem smaruję lekko jogurtem naturalnym i posypuje wiórkami kokosowymi, ale to tylko taki mój dodatek...). Ostudzić i dopiero wtedy zdejmować z blachy.






Posted in Etichette: |

12 commenti:

  1. viridianka Says:

    piękne serduszka, i z białą czekoladą, wyobrażam sobie jak dobre muszą być.

  2. belgia od kuchni Says:

    Oj musza byc smaczne ;)

  3. cukrowa wróżka Says:

    jejku, mój ulubiony smak!

  4. joanna_kuchareczka Says:

    Z pewnością pyszne. Fajną mają "prościutką" nazwę ;)

  5. majana Says:

    Jakie złociutkie, piękne ciasteczka i ślicznie, melodyjnie się nazywają:) Ja kocham jezyk włoski baaardzo:))

    Pozdrawiam:)

  6. aga-aa Says:

    aż mi ochoty na takie ciasteczka zrobiła, dobrze, że dla mnie pieczenie ciast i ciastek to czarna magia ;) inaczej pupa by rosła i rosła ;)

  7. asieja Says:

    urocze są te serduszka. lubię ciasteczkowanie.. pieczenie.

  8. mania179 Says:

    Piękne są! Całkowicie udane :)

  9. Usagi Says:

    Jakie delikatne i słodkie serduszka... Tak schrupać je, chrup, chrup...
    Wymiana? Ja Ci podeślę kawałek sernika ;)

  10. OlaCruz Says:

    Rzeczywiście śliczne i słoneczne! Zaznaczam sobie do wypróbowania :)

  11. grazyna Says:

    Śliczne te ciasteczka, maja piękny kolor :)

  12. Konsti Says:

    Bardzo, bardzo dziekuje za wszystkie mile slowa! Ciesze sie, ze ciasteczka Wam sie podobaja, mam nadzieje, ze kiedys same skorzystacie z przepisu i przekonacie sie, jak smaczny to wypiek!
    I tak na marginesie: jestem zawsze otwarta na handel wymienny, tak wiec, Usagi, mozemy spokojnie dokonac wymiany:)
    Pozdrawiam serdecznie.