Sałatka z pszenicy, cukinii i jabłek

Do tej pory w tego typu sałatkach preferowałam kaszę orkiszową, ale od pewnego czasu orkisz ma u mnie poważnego konkurenta w postaci pszenicy. Ta sałatka z pszenicy, cukinii i jabłek jest naprawdę niesamowita, bardzo mi odpowiada to zestawienie smaków, choć zdaję sobie sprawę, że wielu osobom może się ono wydawać co najmniej dziwne... Zachęcam jednak do wypróbowania przepisu, a nuż ktoś pokona opory i przekona się do tego zestawu? Moim zdaniem warto spróbować:).

Inspirację do tego przepisu znalazłam na stronie Alfemminile.




Składniki (na ok. 6 porcji):

· 250 g pszenicy
· 2 jabłka
· 2 cukinie
· 2 ząbki czosnku
· 150 g sera asagio (w polskich warunkach można zastąpić go jakimś żółtym serem o zdecydowanym smaku, może morskim?)
· 75 g orzeszków laskowych
· mały pęczek szczypiorku
· 1-2 łyżki octu balsamicznego
· 1 łyżka soku z cytryny
· 3-4 łyżki oliwy extravergine
· sól i pieprz

Pszenicę ugotować i ostudzić. Czosnek posiekać, podgrzać na oliwie na patelni, dodać cukinię pokrojoną w plasterki, posolić, popieprzyć i smażyć przez kilka minut. Ser asagio i obrane ze skórki jabłka pokroić w kostkę, orzechy i szczypiorek posiekać. Wszystkie te składniki wymieszać z pszenicą, doprawić octem balsamicznym, sokiem z cytryny i oliwą. Posolić i popieprzyć. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.





Posted in Etichette: , |

14 commenti:

  1. margot Says:

    a ja wierze ,że to jest pyszne
    Mam nawet wielka chęć na sobotę ja zrobić , tylko dumam nad tym serem
    Jaki tu dać
    A sałatka wygląda bardzo smacznie na twoim zdjęciu

  2. filozofia smaku Says:

    Pszenicę lubię oj bardzo lubię;)

  3. małgo. Says:

    hmm bardzo ciekawe połączenie:)

  4. thiessa Says:

    Ciekawe, bardzo ciekawe. A ja do tej pory jadlam pszenice tylko w salatkach owocowych. Czas na zmiany.

  5. majana Says:

    Ciekawe połączenie i tak smakowicie wygląda!
    Pozdrawiam:)

  6. aga-aa Says:

    brzmi ciekawie, wiesz ja lubię takie połączenia :)

  7. Magdalena Says:

    Konsti, wspaniala ! Absolutnie do zrobienia ! Bardzo lubie pszenice....reszta tez brzmi ok!

  8. atina Says:

    Bardzo fajna propozycja:) Musze sobie zapamiętać:)

  9. asieja Says:

    bardzo mi się podoba lista składników te sałatki. ani słodko..ani wytrawnie. ciekawie.

  10. mania179 Says:

    Łał, ciekawe połączenie, ciekawe smaki :) I bardzo ładne zdjęcia!

  11. Konsti Says:

    Dziekuje bardzo za wszystkie komentarze! mam nadzieje, ze jesli skorzystacie z przepisu, to dacie znac, czy smakowalo...
    Pozdrawiam cieplo spod Krzywej Wiezy.

  12. Karolina Says:

    Bardzo podoba mi sie to polaczenie i moze sprobuje, tyle ze z pszenica moze byc problem jako taka, ale moze peczak ugotowany al dente mi godnie ja zastapi?

  13. Konsti Says:

    Karolino, peczak powinien sie sprawdzic, mnie pasowalo tez zastapienie pszenicy kasza orkiszowa. Poeksperymentuj, na pewno wyjdzie cos oryginalnego i smacznego:)
    Pozdrawiam cieplo.

  14. Karolina Says:

    Musialabym poszukac roznych ziaren w sklepach internetowych, bo w sklepach bedzie ciezko u mnie. Z pewnoscia sprobuje, bo korci, oj korci! Pozdrawiam rowniez. :)