Sałatka z pszenicy, cukinii i jabłek
Posted On 23.06.2010 at a środa, czerwca 23, 2010 by KonstiDo tej pory w tego typu sałatkach preferowałam kaszę orkiszową, ale od pewnego czasu orkisz ma u mnie poważnego konkurenta w postaci pszenicy. Ta sałatka z pszenicy, cukinii i jabłek jest naprawdę niesamowita, bardzo mi odpowiada to zestawienie smaków, choć zdaję sobie sprawę, że wielu osobom może się ono wydawać co najmniej dziwne... Zachęcam jednak do wypróbowania przepisu, a nuż ktoś pokona opory i przekona się do tego zestawu? Moim zdaniem warto spróbować:).
Inspirację do tego przepisu znalazłam na stronie Alfemminile.
· 250 g pszenicy
· 2 jabłka
· 2 cukinie
· 2 ząbki czosnku
· 150 g sera asagio (w polskich warunkach można zastąpić go jakimś żółtym serem o zdecydowanym smaku, może morskim?)
· 75 g orzeszków laskowych
· mały pęczek szczypiorku
· 1-2 łyżki octu balsamicznego
· 1 łyżka soku z cytryny
· 3-4 łyżki oliwy extravergine
· sól i pieprz
Pszenicę ugotować i ostudzić. Czosnek posiekać, podgrzać na oliwie na patelni, dodać cukinię pokrojoną w plasterki, posolić, popieprzyć i smażyć przez kilka minut. Ser asagio i obrane ze skórki jabłka pokroić w kostkę, orzechy i szczypiorek posiekać. Wszystkie te składniki wymieszać z pszenicą, doprawić octem balsamicznym, sokiem z cytryny i oliwą. Posolić i popieprzyć. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
a ja wierze ,że to jest pyszne
Mam nawet wielka chęć na sobotę ja zrobić , tylko dumam nad tym serem
Jaki tu dać
A sałatka wygląda bardzo smacznie na twoim zdjęciu
Pszenicę lubię oj bardzo lubię;)
hmm bardzo ciekawe połączenie:)
Ciekawe, bardzo ciekawe. A ja do tej pory jadlam pszenice tylko w salatkach owocowych. Czas na zmiany.
Ciekawe połączenie i tak smakowicie wygląda!
Pozdrawiam:)
brzmi ciekawie, wiesz ja lubię takie połączenia :)
Konsti, wspaniala ! Absolutnie do zrobienia ! Bardzo lubie pszenice....reszta tez brzmi ok!
Bardzo fajna propozycja:) Musze sobie zapamiętać:)
bardzo mi się podoba lista składników te sałatki. ani słodko..ani wytrawnie. ciekawie.
Łał, ciekawe połączenie, ciekawe smaki :) I bardzo ładne zdjęcia!
Dziekuje bardzo za wszystkie komentarze! mam nadzieje, ze jesli skorzystacie z przepisu, to dacie znac, czy smakowalo...
Pozdrawiam cieplo spod Krzywej Wiezy.
Bardzo podoba mi sie to polaczenie i moze sprobuje, tyle ze z pszenica moze byc problem jako taka, ale moze peczak ugotowany al dente mi godnie ja zastapi?
Karolino, peczak powinien sie sprawdzic, mnie pasowalo tez zastapienie pszenicy kasza orkiszowa. Poeksperymentuj, na pewno wyjdzie cos oryginalnego i smacznego:)
Pozdrawiam cieplo.
Musialabym poszukac roznych ziaren w sklepach internetowych, bo w sklepach bedzie ciezko u mnie. Z pewnoscia sprobuje, bo korci, oj korci! Pozdrawiam rowniez. :)