Sałatka z ciecierzycy, fety i rukoli
Posted On 17.03.2010 at a środa, marca 17, 2010 by KonstiPomysł na tę sałatkę zaczerpnęłam z książki Tessy Kiros „Falling Cloudberries”. Nie odtworzyłam jej wiernie, pozmieniałam kilka składników w recepturze, tak aby smak tego greckiego dania odpowiadał także mojemu włoskiemu Kalabryjczykowi:) Sałatka wyszła świetna i na pewno będę do niej wracać. Bardzo mi się spodobało zestawienie ciecierzycy z fetą i świeżymi ziołami, polecam wszystkim! A ponieważ dominującym kolorem potrawy jest zielony, to niniejszym dołączam przepis do akcji Zielono mi...
Składniki:
· 400 g ugotowanej ciecierzycy
· 250 g fety
· 80-100 g rukoli
· 50 g świeżej pietruszki
· 50 g świeżej kolendry
· 1 mały ogórek
· kawałek pora
· garść pestek dyni
· 2 łyżki octu jabłkowego
· 3-4 łyżki oliwy extravergine
· sól, pieprz
Rukolę, pietruszkę i kolendrę posiekać. Ogórek i fetę pokroić w kostkę. Posiekać na małe kawałki pora. Wymieszać wszystkie te składniki z ugotowaną ciecierzycą. Doprawić octem, oliwą, solą i pieprzem. Dodać pestki dyni, wymieszać dokładnie. Sałatkę podawać lekko schłodzoną.
Jaka ta sałatka wesoła i wiosenna ! No i pyszna :)
Podoba mi się! Chyba sobie odświeżę smak ciecierzycy :)
Bardzo apetyczna! Chodzą za mną wszelkie strączkowe, więc może pozwolę się dogonić ciecierzycy;)
Fajnie, że się przyłączyłaś do akcji!
Rukola, ciecierzyca, feta - ach czegóż chcieć więcej? :)) Pysznosci!:))
Sałatka wygląda tak wiosennie i smakowicie, ciekawa jestem bardzo jak smakuje:)
Zapewniam, ze salatka jest bardzo smaczna, sprobujcie, moze wam tez przypadnie do gustu! W ramach akcji "zielono mi", mialam zamiar zaprezentowac tez inna, z zielonego kalafiora, ale nie wyrobilam sie czasowo... coz, innym razem. Pinkcake, dziekuje za wspolna zabawe!
Usciski.