Sałatka z ciecierzycy, fety i rukoli

Pomysł na tę sałatkę zaczerpnęłam z książki Tessy Kiros „Falling Cloudberries”. Nie odtworzyłam jej wiernie, pozmieniałam kilka składników w recepturze, tak aby smak tego greckiego dania odpowiadał także mojemu włoskiemu Kalabryjczykowi:) Sałatka wyszła świetna i na pewno będę do niej wracać. Bardzo mi się spodobało zestawienie ciecierzycy z fetą i świeżymi ziołami, polecam wszystkim! A ponieważ dominującym kolorem potrawy jest zielony, to niniejszym dołączam przepis do akcji Zielono mi...





Składniki:

· 400 g ugotowanej ciecierzycy
· 250 g fety
· 80-100 g rukoli
· 50 g świeżej pietruszki
· 50 g świeżej kolendry
· 1 mały ogórek
· kawałek pora
· garść pestek dyni
· 2 łyżki octu jabłkowego
· 3-4 łyżki oliwy extravergine
· sól, pieprz

Rukolę, pietruszkę i kolendrę posiekać. Ogórek i fetę pokroić w kostkę. Posiekać na małe kawałki pora. Wymieszać wszystkie te składniki z ugotowaną ciecierzycą. Doprawić octem, oliwą, solą i pieprzem. Dodać pestki dyni, wymieszać dokładnie. Sałatkę podawać lekko schłodzoną.



 




Posted in Etichette: |

6 commenti:

  1. grazyna Says:

    Jaka ta sałatka wesoła i wiosenna ! No i pyszna :)

  2. zemfiroczka Says:

    Podoba mi się! Chyba sobie odświeżę smak ciecierzycy :)

  3. pinkcake Says:

    Bardzo apetyczna! Chodzą za mną wszelkie strączkowe, więc może pozwolę się dogonić ciecierzycy;)
    Fajnie, że się przyłączyłaś do akcji!

  4. majana Says:

    Rukola, ciecierzyca, feta - ach czegóż chcieć więcej? :)) Pysznosci!:))

  5. ewena Says:

    Sałatka wygląda tak wiosennie i smakowicie, ciekawa jestem bardzo jak smakuje:)

  6. Konsti Says:

    Zapewniam, ze salatka jest bardzo smaczna, sprobujcie, moze wam tez przypadnie do gustu! W ramach akcji "zielono mi", mialam zamiar zaprezentowac tez inna, z zielonego kalafiora, ale nie wyrobilam sie czasowo... coz, innym razem. Pinkcake, dziekuje za wspolna zabawe!
    Usciski.