Chleb pszennny z dodatkiem mąki żytniej (z przepisu Tatter)

Wspaniały chleb z piekarni znanej i niezastąpionej Tatter. Mój ulubiony chleb codzienny, tak bardzo go lubię, że specjalnie dla tego wypieku zamówiłam w internecie wielki wór mąki żytniej (której we Włoszech zazwyczaj nie można dostać w zwykłym sklepie). Przepis przytaczam cytując dosłownie Tatter, z kilkoma moimi niewielkimi adnotacjami.




Zaczyn zakwasowy (wykonany metodą 3stopniową):

· 50g zakwasu (pszennego lub żytniego); (u mnie: zakwas pszenny)
· 100g białej pszennej mąki chlebowej (u mnie: manitoba)
· 100g wody

Wymieszałam dokładnie i zostawiłam szczelnie przykryte na 6-8 godzin w temperaturze 26-28C.

Następnie dodałam:

· 100g mąki j.w.
· 100g wody

Po dokładnym wymieszaniu zostawiłam na 6-8 godzin w temperaturze 22-26C.

Znów odświeżyłam zaczyn:

· 100g mąki j.w.
· 100g wody

Zostawiłam pod przykryciem w temperaturze 18-22C na 3-4 godziny.

Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia.

· 400 g zaczynu zakwasowego j.w.
· 100 g mąki żytniej razowej
· 300 g białej pszennej mąki chlebowej (manitoba)
· 150 ml mleka o temp. 37C (u mnie: wystarczyło 100 ml mleka)
· 1 łyżke soli
· 1 łyżeczka cukru
· 2 łyżki oliwy z oliwek

Wszystkie składniki połączyłam w misce. Wyłożyłam ciasto na stół i zagniatałam przez 5 minut. Przykryłam i zostawiłam na 20 minut. Następnie znów zagniatałam przez kolejne 5 minut...ciasto jest dość ścisłe, ale zagniata się lekko. Włożyłam je do miski i zostawiłam na 2 godziny, składając ciasto raz, po godzinie. Później lekko je odpowietrzyłam i ukształtowałam bochenek. Ciasto chlebowe włożyłam do koszyka złączeniami do góry i pozwoliłam mu wyrosnąć, aż do podwojenia objętości (ok.2 godzin). Piec rozgrzałam do 250C i dobrze naparowałam. Bochenek wyłożyłam z kosza na łopatę(u mnie: brak zarówno kosza, jak i łopaty:)), wykonałam 3 nacięcia i wsunęłam do pieca. Temperaturę obniżyłam do 230C i piekłam chleb 10 minut. Zmniejszyłam temperaturę do 210C i piekłam jeszcze 25 minut.






 

Posted in Etichette: |

5 commenti:

  1. bialoczarna Says:

    ale pięknie wyrośnięty, z pewnością pyszny:)

  2. majana Says:

    Piękny bochenek! Wspaniałe ma wnętrze, po prostu idealny.
    Pozdrawiam cieplutko:)

  3. grazyna Says:

    Wspaniały, jestem pod wrażeniem :)

  4. kass Says:

    Chleb bardzo urodziwy, bardzo...
    Nie pirkłam go jeszcze, ale teraz upieke...tak zachęcająco o nim piszesz...pozdrawiam.

  5. Konsti Says:

    Dziekuje, dziekuje, dziekuje! A do tego nisko klaniam sie Tatter, ktora rozpowszechnia w sieci takie wspaniale przepisy...
    Pozdrawiam serdecznie!