Słodkie brioszki z bakaliami
Posted On 5.02.2010 at a piątek, lutego 05, 2010 by KonstiJuż kiedyś zachwycałam się drożdżówkami z przepisu sióstr Simili: jak tylko je zrobiłam po raz pierwszy, to od razu wiedziałam, że będę często wracać do tej receptury… I tak właśnie zdarzyło się kilka dni temu, gdy postanowiłam upiec słodkie brioszki z bakaliami. Nie zastanawiając się zbyt długo, sięgnęłam po sprawdzony przepis włoskich bliźniaczek. Odrobinę go tylko zmodyfikowałam, dodając kardamon, cynamon i bakalie, a pomijając zupełnie nadzienie. Brioszki wyszły fantastyczne: słodkie, miękkie, aromatyczne… Szczerze polecam!
Składniki:
Zaczątek:
· 150 g mąki
· 90 g ciepłej wody
· 20 g drożdży
Zagnieść szybko ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 50-60 min.
Ciasto:
· 350 g mąki
· 50 g wody
· 100 g miękkiego masła
· 2 jajka
· 100-120 g cukru
· 200 g dowolnych bakalii (u mnie: żurawina, rodzynki, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa)
· 1 kieliszek rumu
· szczypta soli
· kardamon i cynamon do smaku (u mnie: po 2 łyżeczki każdej przyprawy)
Zagnieść ciasto ze wszystkich w\w składników (masło dodajemy jako ostatnie). Następnie połączyć je z zaczątkiem. Całą masę ugniatać tak długo, aż oba ciasta wymieszają się dokładnie i stworzą jedno gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać bakalie, kardamon i cynamon. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godz. Gdy ciasto wyrośnie, formować dowolnych kształtów drożdżówki i odstawić do wyrośnięcia na 45-60 min. Posmarować rozbełtanym jajkiem lub jogurtem naturalnym. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C przez ok. 30 min., aż brioszki staną się złotobrązowe.
Brioszki uwielbiam! a jeszcze z bakaliami, mniam, mniam :)
Wspaniałe brioszki!Chwycic i zajadać o tak!:))
Nie piekłam jeszcze brioszek, ale jestem przekonana, że na jednej porcji bym nie poprzestała :) Pozdrawiam :)
można jedną skubnąć?:)
o tak można skubnąć :)
Dziekuje za wszystkie mile slowa! A co do skubania, to smialo, starczy dla wszystkich:)
Pozdrawiam serdecznie!
Konsti z nieba mi spadłaś! Gdziekolwiek to niebo jest...
Na weekend mam gości i chciałam upiec i chleb i coś słodkiego. Zrobię brioszki :)
Buziak duży za przepis :*