Słodkie brioszki z bakaliami

Już kiedyś zachwycałam się drożdżówkami z przepisu sióstr Simili: jak tylko je zrobiłam po raz pierwszy, to od razu wiedziałam, że będę często wracać do tej receptury… I tak właśnie zdarzyło się kilka dni temu, gdy postanowiłam upiec słodkie brioszki z bakaliami. Nie zastanawiając się zbyt długo, sięgnęłam po sprawdzony przepis włoskich bliźniaczek. Odrobinę go tylko zmodyfikowałam, dodając kardamon, cynamon i bakalie, a pomijając zupełnie nadzienie. Brioszki wyszły fantastyczne: słodkie, miękkie, aromatyczne… Szczerze polecam!




Składniki:


Zaczątek:

· 150 g mąki
· 90 g ciepłej wody
· 20 g drożdży

Zagnieść szybko ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 50-60 min.


Ciasto:
· 350 g mąki
· 50 g wody
· 100 g miękkiego masła
· 2 jajka
· 100-120 g cukru
· 200 g dowolnych bakalii (u mnie: żurawina, rodzynki, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa)
· 1 kieliszek rumu
· szczypta soli
· kardamon i cynamon do smaku (u mnie: po 2 łyżeczki każdej przyprawy)

 

Zagnieść ciasto ze wszystkich w\w składników (masło dodajemy jako ostatnie). Następnie połączyć je z zaczątkiem. Całą masę ugniatać tak długo, aż oba ciasta wymieszają się dokładnie i stworzą jedno gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać bakalie, kardamon i cynamon. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godz. Gdy ciasto wyrośnie, formować dowolnych kształtów drożdżówki i odstawić do wyrośnięcia na 45-60 min. Posmarować rozbełtanym jajkiem lub jogurtem naturalnym. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C przez ok. 30 min., aż brioszki staną się złotobrązowe.

Posted in Etichette: |

7 commenti:

  1. grazyna Says:

    Brioszki uwielbiam! a jeszcze z bakaliami, mniam, mniam :)

  2. Majana Says:

    Wspaniałe brioszki!Chwycic i zajadać o tak!:))

  3. kasiaaaa24 Says:

    Nie piekłam jeszcze brioszek, ale jestem przekonana, że na jednej porcji bym nie poprzestała :) Pozdrawiam :)

  4. kornik Says:

    można jedną skubnąć?:)

  5. margot Says:

    o tak można skubnąć :)

  6. Konsti Says:

    Dziekuje za wszystkie mile slowa! A co do skubania, to smialo, starczy dla wszystkich:)
    Pozdrawiam serdecznie!

  7. Ewelina Majdak Says:

    Konsti z nieba mi spadłaś! Gdziekolwiek to niebo jest...
    Na weekend mam gości i chciałam upiec i chleb i coś słodkiego. Zrobię brioszki :)
    Buziak duży za przepis :*