Gryczany chlebek z mango

Ten przepis wypatrzyłam na blogu Every Cake You Bake już kilka miesięcy temu, ale tak jakoś zawsze się składało, że nie miałam mango w obwodzie... Aż do wczoraj: upolowałam na wyprzedaży nie tylko dwie ładne i praktyczne bluzeczki, ale też kilka dojrzałych, apetycznych owoców mango. Sama nie wiem, co mi sprawiło większą radość, zakupy ubraniowe czy żywieniowe? W każdym razie, jak tylko wróciłam wieczorem do domu, to od razu rzuciłam się do komputera w poszukiwaniu przepisu na słodki chlebek Komarki. Znalazłam, upiekłam, spróbowałam dziś na śniadanie: niebo w gębie! Tak, to zdecydowanie moje smaki...




 Składniki:


· 3 duże jajka
· 2 szklanki mąki (u mnie: 1 szklanka mąki pszennej i 1 szklanka żytniej)
· 3/4 szklanki oleju
· 1/2 szklanki płatków gryczanych (u mnie: mieszanka płatków grycznych i owsianych)
· 1/2 szklanki cukru
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka sody
· 1,5 łyzeczki mielonego imbiru
· 1 łyżeczka mielonego cynamonu
· 1/4 łyżeczki soli
· 1/2 szklanki cukru brązowego
· 2 owoce mango
· 3/4 szklanki rodzynek
· skórka otarta z połowy limonki lub cytryny


Jajka roztrzepać z olejem. W dużej misce wymieszać składniki suche - mąkę, płatki gryczane, sól cukier biały i brązowy, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Jajka z olejem wlać do składników suchych i wymieszać wszystko drewanianą łyżką lub gumową szpatułą. Dodać skórkę cytrynową, rodzynki i pokrojone w kostkę mango. Wymieszać (ciasto będzie dość gęste) i przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub płatkami gryczanymi podłużnej, formy keksowej. Piec około godziny i piętnastu minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeżeli wierzch za mocno się zrumieni, można przykryć go folią aluminiową.


Zdjęcie nie najlepsze i zdecydowanie nie oddaje waloròw smakowych tego ciasta, ale cóż, dziś rano nie miałam zbyt wiele czasu na sesję fotograficznę, a trzeba było się uwijać, bo chlebek znika w błyskawicznym tempie... Komarko, dziękuję za przepis!

Posted in Etichette: |

10 commenti:

  1. majana Says:

    Śliczny ten chlebek i to mango w środeczku pyszniasto wygląda!:)))
    Pozdrawiam!:)

  2. margot Says:

    ja też się czaję na ten chlebek odkąd go zobaczyłam u komarki, a teraz jeszcze u /ciebie taki smakowity

  3. grazyna Says:

    Z imbirem... będzie mi smakował, zapisuję do zrobienia :)

  4. GastroMonia Says:

    prezentuje się wyśmienicie:)!

  5. pinkcake Says:

    Ty nie mogłaś dopaść mango, a ja nigdzie nie mogę dorwać ani mąki a ni płatków gryczanych:/
    Pięknie Ci wyszedł ten chlebek:) Ja tez chcę!...

  6. aga-aa Says:

    ja bardzo lubię wszelkie wypieki gryczane, kaszę lubię mniej choć też, ale chleby, placki, omlety tylko na mące gryczanej :)

  7. Polka Says:

    Zaraz zaraz czy Ty znowu zmieniałaś coś z szablonem? :)))))))

  8. Konsti Says:

    Majanko, to mango w ciescie jest naprawde pyszne.
    Margot, zaloze sie, ze Tobie ten slodki chlebek wyjdzie po prostu wzorcowy:) Juz sie nie moge doczekac, kiedy ujrze go na Twoim blogu...
    Grazynko, jak lubisz imbir, to dodaj go wiecej, ja tak zrobie nastepnym razem.
    GastroMonia, dziekuje serdecznie!
    Pinkcake, ja platki gryczne upolowalam we wloskim sklepie internetowym, bo tak to tez nigdzie nie moglam na nie trafic...
    Aga, mamy podobny gust, dla mnie tez wszystko co gryczane, to najlepsze:)
    Polko, ale skad, ostatnio nie dotykalam szablonu... odkad zrobil sie niebieski, to zostawilam go w spokoju:)
    Pozdrawiam goraco!

  9. Komarka Says:

    Konsti, jakie piękne równe kosteczki mango widać w Twoim chlebku :) Pamiętam, że miałam takie dojrzałe mango, że kostki prawie zupełnie rozpadły się w pieczeniu ;) Podoba mi się połączenie z płatkami owsianymi. Wypróbuję następnym razem.

  10. Konsti Says:

    Komarko, jeszcze raz bardzo dziekuje za przepis! Chlebek byl pyszny...
    Pozdrawiam serdecznie.