Zielono mi...
Posted On 27.04.2009 at a poniedziałek, kwietnia 27, 2009 by Konsti- 1 główka sałaty
- 1 cukinia
- 3 kiwi
- 1 koper włoski
- ok. 150 g zamrożonego szpinaku
- 1 ziemniak
- 2 kopiaste łyżki sera ricotta
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- odrobina bułki tartej
- ziarna sezamu
- oliwa
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
Cukinię, ziemniaka i szpinak ugotować (osobno) w osolonej wodzie. Ostudzić. Szpinak posiekać, ziemniaka rozgnieść widelcem, wymieszać. Dodać ricottę, parmezan i posiekany czosnek, wymieszać, aż wszytkie składniki dobrze się połączą. Dosypać odrobinę bułki tartej, tak by masa dobrze się kleiła. Lepić małe kulki i obtaczać je w sezamie. Liście sałaty podzielić na mniejsze cząstki, dodać pokrojoną cukinię, kiwi i fenkuła. Doprawić sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Na samym końcu dodać szpinakowe kuleczki, delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać ziarnami sezamu.
Połączenie kiwi z warzywami może się wydawać dziwne, ale zapewniam, że warto zaryzykować. Ta sałatka podbiła nas całkowicie swoim oryginalnym smakiem. Polecam!
Wygląda pyszniutko i jest pięknie zielona :) Z wielka chęcią bym się do niej przysiadła :))
Pozdrawiam.
Bardzo podoba mi się ta sałatka!! Ze swojej strony to sezam przed dodaniem bym uprażył, bo taki najbardziej lubię;-)
A pewnie, ze mozna uprazyc... Ja akurat uwielbiam sezam w "stanie surowym", wiec nie skorzystalam z tej opcji:)
Ciesze sie, ze salatka sie podoba, niestety zdjecia nie oddaja jej urody, bo strasznie sie spieszylam z ich robieniem, tuz przed podaniem do stolu, wiec fotki wyszly srednie. Ale salatka - pyszna!
Majanko, Ty wiesz, ze moja kuchnia jest zawsze dla Ciebie otwarta:)
Pozdrawiam!
kulki są w modzie :) no, przyznam, że my, będąc gościem, w ogóle byśmy nie wyjeżdżali - chyba byśmy raczej z Tobą zamieszkali! :P
a goście wrócą - jak tu nie wracać do takich chwil, takich osób, takich spotkań?
No musza wrocic, zreszta z Warszawy do Pizy wcale nie jest tak daleko, prawda?
Sciskam wirtualnie.
Ten przepis został wybrany do Foodelkowych przepisów tygodnia (edycja 15) na blogu Foodelek. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam!