Chleb z serkiem ricotta
Posted On 5.04.2009 at a niedziela, kwietnia 05, 2009 by KonstiSkładniki:
- 100 g wody
- 40 g mleka 3,2%
- 5 g drożdży instant
- 250 g mąki (w przepisie podana jest uniwersalna)
- 15 g masła
- 90 g serka ricotta
- 5 g soli
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wszystkie składniki wymieszać, a następnie przełożyć na omączony blat i wyrabiać przez około 10 minut. Ciasto warto wyrobić ręcznie, całkowicie rezygnując z wyrabiania przy pomocy maszyny. Zagniecione ciasto przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny albo do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie przełożyć na omączony blat i uformować z niego bochenek o dowolnym kształcie. Następnie przykryć go ściereczką i pozostawić na kolejną godzinę. Chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 230°C, z parą wodną. Po około minucie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 20-25 minut, aż do momentu, kiedy skórka będzie miała średnio brązowy kolor. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Rzeczywiście żółciutki. Mój też w połowie zjedzony, ale co czuję, że do wieczora nie wytrzyma ;))
My zjedlismy prawie caly chlebek na kolacje, zostala tylko pietka:) Szybko sie go konsumuje, oj, szybko:)
Pozdrawiam!
Znam te radosc i pokusy jakie wzbudzaja paczuszki z Polski. :D A swoja droga KIEDYS czekalo sie na paczki zza granicy, a teraz wyczekuje na te z Polski, haha, jakie to wszystko polatane... ;) Piekny chlebek, slonecznik przypieczony na chlebku to sama delicja. :)
Ja miałam dzięki niemu pyszne śniadanie :)
Po pierwsze piękny chleb
po drugie własne innowacje sa mile widziane
i po
trzecie i najważniejsze jest mi bardzo miło i ciesze się ,że się przyłączyłaś
Och, jest sliczny! Fajnie żółciutki, piękny! I ten słonecznik bardzo pasuje :) bardzo się cieszę, ze razem piekłyśmy :))
pozdrawiam:))
Dziekuje, dziekuje, dziekuje! Kochane jestescie, dzieki Wam jako debiutantka w weekendowej Piekarni czuje sie w pelni usatysfakcjonowana:)
Pozdrawiam!
jaki ten wój chlebuś fany wyszedł...fajnie wiedzieć że tak może wyglądać..i te ziarenka..mniam,mniam...nam bardzo chlebek smakuje więc zapewne jeszcze nie raz sięgnę po ten przepis...i może właśnie z ziarenkami zrobię...fajny pomysł miałaś..:)
Śliczny masz chlebuś, a ten żółciutki kolor mnie zachwycił :)
Witaj w klubie, Piekareczko!
Pozdrawiam :)
Ten chlebek jest pyszny, tak smacznie wygląda, że mogę zgłosić się do Ciebie po tą piętkę. ;)))))
P.S jak się czujesz po nocy 6-go, czułaś coś?
Pozdrawiam ciepło!
Dziekuje za wszystkie mile slowa!
Notme, u nas to trzesienie ziemi nie bylo w ogole odczuwalne. A co u Ciebie? Mam nadzieje, ze wszystko w porzadku...
Pozdrawiam!
Konsti, widzę zmiany w szablonie :) Ładnie:)
Co do trzęsienia ziemi, u moich w Perugii było odczuwalne, oczywiście, nie tak mocno jak w rejonie L'Aquili, nie stało się tam chyba nic.
Ja zaraz pisałam i dzwoniłam do rodziny, bo się martwiłam.
Straszne dobiegają nas wieści, jestem przerażona tym,co się stało. To straszne :(
Majano, szablon zmienilam, bo choc bardzo lubilam ten stary, to irytowalo mnie, ze byl taki waski. Teraz mam zdecydowanie wiecej przestrzeni:)
To trzesieni ziemi to naprawde wielka tragedia, jak zawsze, kiedy niespodziewanie gina ludzie. Nie wyobrazam sobie, jak wielkie jest cierpienie tych, ktorzy stracili bliskich...
U nas było czuć całkiem mocno, ale dużo wcześniej niż tam, bo o 22:20. Na szczęście tylko potrzęsło groźnie... nic się nie stało. :))
Pozdrawiam!
Sliczny z ziarnami! Bardzo dobry pomysł miałaś! Taaak, paczki to jest to :) Moje chleby niestety dwa razy nie doczekaly zdjec, piekalam dwa razy i dwa razy zniknely, jak kamfora.