Ciasto z kaszy manny polane dulce de leche

foodelek: przepisy tygodnia

Coś dla wielbicieli kaszy manny: proste, a jednocześnie smakowite ciasto, zazwyczaj pieczone jako babka, ale ja z braku formy zmuszona byłam do posłużenia się keksówką. To tradycyjny deser podlaski (kłania się kolejny raz „Kuchnia kresowa z Podlasia” A.E.Stawskiej), który u mnie został wzbogacony o dodatek rodem z południa Europy i Ameryki czyli „dulce de leche”. I był to strzał w dziesiątkę, w ten sposób powstał bowiem bardzo zgrany duet kulinarny... Słodkie, aromatyczne „Północ-Południe”:)


Składniki:

· 1 szklanka kaszy manny
· 1 szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego
· 2 -3 łyżki cukru
· 1 jajko
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· szczypta soli
· rodzynki lub inne bakalie
· dulce de leche do polania

Kaszę wymieszać z kefirem, dodać cukier i jajko, pozostawić na 2-3 godziny. Wsypać proszek do pieczenia i rodzynki, jeszcze raz dokładnie wymieszać. Wlać do formy i piec w piekarniku w temp. 170°C prze ok. 30 min.
Takie ciasto z kaszy manny najlepiej smakuje na ciepło, polane śmietaną lub jakimś słodkim sosem. Ja zdecydowałam się na dulce de leche przygotowane przed kilkoma dniami.

Dulce de leche
Składniki:

· 1 litr tłustego mleka
· 30 dkg cukru
· pół łyżeczki sody oczyszczonej

Wymieszać mleko z cukrem i sodą, postawić na małym ogniu i gotować przez 2-3 godziny (u mnie – 2,5 godz.), mieszając od czasu do czasu. Przez ostatnie pół godziny mieszać bardzo często, tak by nie potworzyły się grudki i nic nie przywarło do dna garnka. Mleko powinno zgęstnieć i nabrać brązowego koloru. Cała masa w strukturze i smaku powinna przypominać płynne toffi. Gotowe dulce de leche przelać do słoika, zakręcić, postawić do góry dnem i tak pozostawić do ostygnięcia. Po kilku godzinach nadaje się do konsumpcji.

Posted in Etichette: , |

25 commenti:

  1. Anonimowy Says:

    słodko i to z kaszką :) pycha przepis :)

  2. magda barcik Says:

    słodziutko!!!

  3. Konsti Says:

    dziekuje i pozdrawiam cieplo!

  4. Majana Says:

    Wygląda wspaniale i słodziutko! :)) Pozdrawiam ciepło :)

  5. Tilianara Says:

    Mmmmmm, ale boski to musiał być smak :)))

  6. cudawianki Says:

    wszystko co polane karmelem musi byc pyszne!

  7. Alina Says:

    O, jakie fajne! Ląduje u mnie na liście do wypróbowania:)

  8. Konsti Says:

    Polecam, to takie proste ciasto, a przy tym smaczne i stosunkowo zdrowe:) A z dulce de leche ma po prostu fantastyczny smak, zwlaszcza takie cieple i swieze, dopiero co wyciagniete z piekarnika... Oczywiscie trzeba lubic kasze manne:) Jak dla mnie pycha!
    Pozdrawiam.

  9. pinkcake Says:

    Jakie fajne słodko-lepkie:)

  10. Agata Chmielewska (Kurczak) Says:

    świetne to ciasto! zapiszę sobie i może niedługo wypróbuje :)

  11. Gosia Oczko Says:

    Fajne przepisy wynajdujesz :)

  12. Konsti Says:

    Dziekuje wszystkim za komentarze i przesylam wirtualne usciski z dalekiej Pizy!

  13. Notme Says:

    Uwielbiam torty z kaszką, super wyszedł! :)

    Pozdrawiam!

  14. szczerbatyszczur Says:

    upieczone. w formie do muffinek i z dodatkiem brzoskwiń w syropie i cynamonu. polecam. wyszło przepyszne;)

  15. Konsti Says:

    Bardzo mi milo, ze skorzystalas z przepisu i strasznie sie ciesze, ze smakowalo! Pozdrawiam serdecznie.

  16. kamila.pychaciasta Says:

    Musi być pyszne!!!

  17. Konsti Says:

    Dziekuje:)

  18. Asia Says:

    I ja zrobiłam. Zakochałam się w tym cieście :) Bardzo, bardzo Ci dziękuję za przepis! :)

  19. Konsti Says:

    Kuchareczko, nie ma za co. Ciesze sie, ze smakowalo!
    Usciski.

  20. słodkosłona. Says:

    Pozwoliłam sobie ;) przejrzeć wszystkie Twoje przepisy i jestem naprawdę pod wrażeniem - torty z jogurtem i twarożkiem? Dużo drożdżowych, dużo takich z rodzynkami, czekoladą i - bardzo oryginalnych. Chlebek marchewkowy z kokosem spodobał mi się bardzo a ciasto z kaszy manny podbiło moje serce zupełnie więc - piszę pod nim. ;)Pamiętam, że najpierw trafiłam na tort z kremem budyniowym i wtedy z wrażenia aż mi szczęka opadła. ;D - ktoś wymyślił taki świetny krem!
    Tak, zacznę wpraszać się na ciasta niedługo!

  21. Konsti Says:

    Ojej, chyba po raz pierwszy ktos mi pisze taki piekny hymn pochwalny:))) Slodkoslona, dziekuje bardzo za mile slowa, az sie zarumienilam... Jak juz Ci gdzies indziej pisalam: Ty lubisz moje przepisy, ja Twoje, moglybysmy stolowac sie u siebie nawzajem:)
    Usciski i pozdrowienia.

  22. Anonimowy Says:

    Wczoraj zrobilam Twoje ciasto. Niestety nie mialam odpowiedniej formy i zrobilam w silikonowych foremkach do muffinow. Polowe zrobilam z serkiem bialym i truskawkami, druga czesc z serkiem i jablkami prazonymi posypanymi cynamonem. Te z jablkami wyszly lepsze, ale samo ciasto jakos nie bardzo mi smakuje. Kocham kasze manna, ale jakos w tej wersji nie bardzo. mysle, ze bledem bylo uzycie tych foremek i chyba za malo slodkei zrobilam (uzylam slodziku). No nic, moze jeszcze kiedys sprobuje, bo zdjecia Twojego autorstwa sa baaaardzo smaczne. Pozdrawiam cieplutko z Niemiec:-) Britta

  23. Konsti Says:

    Dziekuje za skorzystanie z przepisu! Ze slodzikiem to chyba nie ten smak... mam nadzieje, ze nastepnym razem wyjdzie lepiej:)
    Pozdrawiam serdecznie z dalekich Wloch!

  24. Anonimowy Says:

    na jaką formę jest podany przepis?

  25. Konsti Says:

    Tu nie ma konkretnych wymiarow formy, jej wielkosc zalezy od tego, czy chcemy, aby ciasto bylo wyzsze lub nizsze. Ja zazwyczaj pieke je w malej keksowce: wole, kiedy ciasto jest troche wyzsze i da sie kroic na plastry.
    Pozdrawiam serdecznie.