Ciasto z kaszy manny polane dulce de leche
Posted On 18.04.2009 at a sobota, kwietnia 18, 2009 by KonstiCoś dla wielbicieli kaszy manny: proste, a jednocześnie smakowite ciasto, zazwyczaj pieczone jako babka, ale ja z braku formy zmuszona byłam do posłużenia się keksówką. To tradycyjny deser podlaski (kłania się kolejny raz „Kuchnia kresowa z Podlasia” A.E.Stawskiej), który u mnie został wzbogacony o dodatek rodem z południa Europy i Ameryki czyli „dulce de leche”. I był to strzał w dziesiątkę, w ten sposób powstał bowiem bardzo zgrany duet kulinarny... Słodkie, aromatyczne „Północ-Południe”:)
Składniki:
· 1 szklanka kaszy manny
· 1 szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego
· 2 -3 łyżki cukru
· 1 jajko
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· szczypta soli
· rodzynki lub inne bakalie
· dulce de leche do polania
Kaszę wymieszać z kefirem, dodać cukier i jajko, pozostawić na 2-3 godziny. Wsypać proszek do pieczenia i rodzynki, jeszcze raz dokładnie wymieszać. Wlać do formy i piec w piekarniku w temp. 170°C prze ok. 30 min.
Takie ciasto z kaszy manny najlepiej smakuje na ciepło, polane śmietaną lub jakimś słodkim sosem. Ja zdecydowałam się na dulce de leche przygotowane przed kilkoma dniami.
Dulce de leche
Składniki:
· 1 litr tłustego mleka
· 30 dkg cukru
· pół łyżeczki sody oczyszczonej
Wymieszać mleko z cukrem i sodą, postawić na małym ogniu i gotować przez 2-3 godziny (u mnie – 2,5 godz.), mieszając od czasu do czasu. Przez ostatnie pół godziny mieszać bardzo często, tak by nie potworzyły się grudki i nic nie przywarło do dna garnka. Mleko powinno zgęstnieć i nabrać brązowego koloru. Cała masa w strukturze i smaku powinna przypominać płynne toffi. Gotowe dulce de leche przelać do słoika, zakręcić, postawić do góry dnem i tak pozostawić do ostygnięcia. Po kilku godzinach nadaje się do konsumpcji.
· 1 szklanka kaszy manny
· 1 szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego
· 2 -3 łyżki cukru
· 1 jajko
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· szczypta soli
· rodzynki lub inne bakalie
· dulce de leche do polania
Kaszę wymieszać z kefirem, dodać cukier i jajko, pozostawić na 2-3 godziny. Wsypać proszek do pieczenia i rodzynki, jeszcze raz dokładnie wymieszać. Wlać do formy i piec w piekarniku w temp. 170°C prze ok. 30 min.
Takie ciasto z kaszy manny najlepiej smakuje na ciepło, polane śmietaną lub jakimś słodkim sosem. Ja zdecydowałam się na dulce de leche przygotowane przed kilkoma dniami.
Dulce de leche
Składniki:
· 1 litr tłustego mleka
· 30 dkg cukru
· pół łyżeczki sody oczyszczonej
Wymieszać mleko z cukrem i sodą, postawić na małym ogniu i gotować przez 2-3 godziny (u mnie – 2,5 godz.), mieszając od czasu do czasu. Przez ostatnie pół godziny mieszać bardzo często, tak by nie potworzyły się grudki i nic nie przywarło do dna garnka. Mleko powinno zgęstnieć i nabrać brązowego koloru. Cała masa w strukturze i smaku powinna przypominać płynne toffi. Gotowe dulce de leche przelać do słoika, zakręcić, postawić do góry dnem i tak pozostawić do ostygnięcia. Po kilku godzinach nadaje się do konsumpcji.
słodko i to z kaszką :) pycha przepis :)
słodziutko!!!
dziekuje i pozdrawiam cieplo!
Wygląda wspaniale i słodziutko! :)) Pozdrawiam ciepło :)
Mmmmmm, ale boski to musiał być smak :)))
wszystko co polane karmelem musi byc pyszne!
O, jakie fajne! Ląduje u mnie na liście do wypróbowania:)
Polecam, to takie proste ciasto, a przy tym smaczne i stosunkowo zdrowe:) A z dulce de leche ma po prostu fantastyczny smak, zwlaszcza takie cieple i swieze, dopiero co wyciagniete z piekarnika... Oczywiscie trzeba lubic kasze manne:) Jak dla mnie pycha!
Pozdrawiam.
Jakie fajne słodko-lepkie:)
świetne to ciasto! zapiszę sobie i może niedługo wypróbuje :)
Fajne przepisy wynajdujesz :)
Dziekuje wszystkim za komentarze i przesylam wirtualne usciski z dalekiej Pizy!
Uwielbiam torty z kaszką, super wyszedł! :)
Pozdrawiam!
upieczone. w formie do muffinek i z dodatkiem brzoskwiń w syropie i cynamonu. polecam. wyszło przepyszne;)
Bardzo mi milo, ze skorzystalas z przepisu i strasznie sie ciesze, ze smakowalo! Pozdrawiam serdecznie.
Musi być pyszne!!!
Dziekuje:)
I ja zrobiłam. Zakochałam się w tym cieście :) Bardzo, bardzo Ci dziękuję za przepis! :)
Kuchareczko, nie ma za co. Ciesze sie, ze smakowalo!
Usciski.
Pozwoliłam sobie ;) przejrzeć wszystkie Twoje przepisy i jestem naprawdę pod wrażeniem - torty z jogurtem i twarożkiem? Dużo drożdżowych, dużo takich z rodzynkami, czekoladą i - bardzo oryginalnych. Chlebek marchewkowy z kokosem spodobał mi się bardzo a ciasto z kaszy manny podbiło moje serce zupełnie więc - piszę pod nim. ;)Pamiętam, że najpierw trafiłam na tort z kremem budyniowym i wtedy z wrażenia aż mi szczęka opadła. ;D - ktoś wymyślił taki świetny krem!
Tak, zacznę wpraszać się na ciasta niedługo!
Ojej, chyba po raz pierwszy ktos mi pisze taki piekny hymn pochwalny:))) Slodkoslona, dziekuje bardzo za mile slowa, az sie zarumienilam... Jak juz Ci gdzies indziej pisalam: Ty lubisz moje przepisy, ja Twoje, moglybysmy stolowac sie u siebie nawzajem:)
Usciski i pozdrowienia.
Wczoraj zrobilam Twoje ciasto. Niestety nie mialam odpowiedniej formy i zrobilam w silikonowych foremkach do muffinow. Polowe zrobilam z serkiem bialym i truskawkami, druga czesc z serkiem i jablkami prazonymi posypanymi cynamonem. Te z jablkami wyszly lepsze, ale samo ciasto jakos nie bardzo mi smakuje. Kocham kasze manna, ale jakos w tej wersji nie bardzo. mysle, ze bledem bylo uzycie tych foremek i chyba za malo slodkei zrobilam (uzylam slodziku). No nic, moze jeszcze kiedys sprobuje, bo zdjecia Twojego autorstwa sa baaaardzo smaczne. Pozdrawiam cieplutko z Niemiec:-) Britta
Dziekuje za skorzystanie z przepisu! Ze slodzikiem to chyba nie ten smak... mam nadzieje, ze nastepnym razem wyjdzie lepiej:)
Pozdrawiam serdecznie z dalekich Wloch!
na jaką formę jest podany przepis?
Tu nie ma konkretnych wymiarow formy, jej wielkosc zalezy od tego, czy chcemy, aby ciasto bylo wyzsze lub nizsze. Ja zazwyczaj pieke je w malej keksowce: wole, kiedy ciasto jest troche wyzsze i da sie kroic na plastry.
Pozdrawiam serdecznie.