Waniliowo-kawowe ciasto serowe

To ciasto na upartego można by pewnie zaklasyfikować do kategorii serników, my nazywamy je jednak ciastem serowym, bo nie jest to tradycyjny cheesecake. Przede wszystkim, dodanie kaszy manny do masy zdecydowanie zmienia charakter całego ciasta, a ponadto w warstwie kawowej w ogóle nie ma sera. W efekcie ciasto ma nieco inny, mniej sernikowy (?) smak, co nie zmienia faktu, że jest jednocześnie bardzo, bardzo smaczne.


Składniki:

Na spód:
· 125 g herbatników lub innych ciasteczek
· 60 g masła
· 2 łyżeczki cukru

Na masę waniliową:
· 450 g sera ricotta (można zastąpić serem Philadelphia, wtedy masa powinna być bardziej kremowa)
· 3 łyżki jogurtu naturalnego
· 2 jajka
· 3 łyżki kaszy manny
· 1 łyżka miodu
· 150 g cukru
· ok. 30 g rodznek
· 2 łyżki soku cytrynowego
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· aromat waniliowy

Na warstwę kawową:
· 200 g jogurtu naturalnego
· 2 łyżki cukru
· 1 filiżanka kawy espresso
· 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
· 3 łyżki kaszy manny
· 2-3 łyżki mleka

Na wierzch:
· cukier puder, mleko, posiekane migdały

Herbatniki rozdrobnić, wymieszać z cukrem i roztopionym masłem. Powstałą masą wyłożyć okrągłą tortownicę.
Wymieszać wszystkie składniki na masę waniliową, wylać ją na spód i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 25–30 min. w temp. 150-170°C. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki na masę kawową i wylać ją na warstwę waniliową. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika i piec przez kolejne 25 minut. Jeśli zachodzi taka potrzeba, podwyższyć temperaturę pieczenia. Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Z mleka i cukru pudru utrzeć lukier, rozprowadzić go po powierzchni ciasta, następnie posypać posiekanymi migdałami. I gotowe - swojskie, domowe ciastp serowe:)



Posted in Etichette: |

17 commenti:

  1. Majana Says:

    Wygląda jak najprawdziwszy sernik! Piękne, mokre, cudowne! Bardzo, bardzo mi się podoba, a ja serniki uwielbiam!:))
    Mniam, zaprosisz mnie na kawałek ? :)

  2. Tilianara Says:

    Ale wspaniałe smaki :) Zjadłabym takiego serniczka :)

  3. Konsti Says:

    Zapraszam, jak zawsze zapraszam:)
    A smaki to te moje ulbione, kawa i wanilia - przepaam za takim polaczeniem!
    Pozdrawiam cieplo.

  4. asieja Says:

    ale piękny!
    czy zamiast ricotty można także użyc takiego gotowego sera do sernika? trzykrotnie mielonego?
    bardzo mi się podoba ten przepis,
    zapisuję sobie i na pewno spróbuję

  5. Konsti Says:

    Asiejko, jestem przekonana, ze z polskim serem trzykrotnie mielonym to ciasto tez swietnie wyjdzie! ja probowalam z ricotta i serem Philadelphia, ale tylko z tego powodu, ze innych serow zazwyczaj nie mam pod reka.
    Pozdrawiam!

  6. reve82 Says:

    nic dodać nic ująć..prześlicznie Ci wyszło to ciacho...

  7. Notme Says:

    I znowu widzę pyszny serniczek, proszę o kawałek. ;))))

    Pozdrawiam!

  8. Anonimowy Says:

    środek absolutnie zachwycający! i to z takich niepozornych składników! :) lubię takie eksperymenty! :)

  9. Konsti Says:

    Ciesze sie, ze ciasto sie podoba i dziekuje za wszystkie mile slowa.
    Pozdrawiam serdecznie!

  10. OlaCruz Says:

    Przepiękne! Już mi smakuje, choć jeszcze nie zrobiłam :) To będzie mój kandydat na ciasto na święta :)

  11. Konsti Says:

    Kandytat na swieta, mowisz? To bylby wieki honor dla tego skromnego ciasta:)
    Pozdrawiam cieplo!

  12. Gosia Oczko Says:

    Och, ono mnie łaskocze! Zrobię jak nic! Ricotta i kawa - fajno :)

  13. Konsti Says:

    Laskocze, mowisz? To musi byc dobry znak, jak mniemam:) Czekam na wiesci, dokad Cie to laskotanie zaprowadzilo:)

  14. Klaudia Says:

    Ja mam tylko takie malutkie pytanie, czy filizanka espresso to filizanka do espresso, czy moze normalna filizanka, bo to robi mi zasadnicza roznice w intensywnosci aromatu kawy :)

  15. Konsti Says:

    Klaudio,zdecydowanie filizanka do espresso, chodzi tu o klasyczne, wloskie, male, ale mocne espresso.
    Pozdrawiam serdecznie!

  16. Klaudia Says:

    Niesamowicie dobre! Przepis trafia do podrecznego notatnika z przepisami :)

  17. Konsti Says:

    Klaudio, bardzo, ale to bardzo sie ciesze, ze ciasto sie udalo i ze smakuje takze Tobie!!!
    Usciski i moc zyczen swiatecznych.