Penne alla crema di tonno

… czyli penne z kremem z tuńczyka. Kolejne prościutkie, a jednocześnie doskonałe smakowo danie makaronowe. Przepis zawdzięczam mojej mistrzyni na tym polu, niezrównanej suor Germanie. Wykonanie jest tak łatwe, że aż banalne, a efekt końcowy bardziej niż satysfakcjonujący. Zresztą co ja Wam będę na próżno opowiadać, spróbujcie sami! Zobaczycie, że w kilka minut można przyrządzić talerz naprawdę wyśmienitej pasty...

Składniki (na 4 osoby):

· 350-400 g makaronu penne
· 300 g tuńczyka z puszki
· 250 g ricotty
· posiekana świeża pietruszka (do smaku)
· sól, pieprz

Zmiksować razem tuńczyka i ricottę, tak by otrzymać krem. Doprawić pietruszką, solą i pieprzem. Penne ugotować al dente. Pod koniec gotowania ująć z garnka 3-4 łyżki wody, w której gotował się makaron, i dodać je do kremu z tuńczyka. Dokładnie wymieszać. Penne odcedzić, połączyć z kremem z tuńczyka i natychmiast podawać.

Ja odłożyłam kilka kawałków tuńczyka, nie zmiksowałam ich z ricottą, lecz użyłam ich do posypania gotowej pasty. Według suor Germany, z kremem z tuńczyka można przyrządzać nie tylko penne, maccheroni czy fusili, ale też spaghetti i bucatini.

Posted in Etichette: |

11 commenti:

  1. asieja Says:

    pyszności:-)

  2. Majana Says:

    Coś wspaniałego! Nie ma to jak włoska kuchnia! No po prostu i zwyczajnie , jest najlepsza! :))
    Pozdrawiam:)))

  3. Konsti Says:

    Oj, pysznosci, zgadzam sie:)
    Majanko, ta pasta na pewno by Ci sie sposobala, jest taka... jedwabista:)
    Pozdrawiam!

  4. Tilianara Says:

    To, już wiem co dzisiaj będzie na obiad, bo ja na nic czasu dziś nie mam, a puszka tuńczyka się ukrywa w spiżarce :)

  5. Aga z Zapiecka Says:

    Bardzo podoba mi się ten sposób na makaron, muszę tylko zaopatrzyć się w ricottę. Czuję, że się polubimy :)
    Wygląda naprawdę apetycznie.
    Pozdrawiam

  6. Konsti Says:

    Bardzo sie ciesze, ze danie wyglada zachecajaco! Ta blyskawiczna, kremowa pasta to idealny przepis na szybki, a jednoczesnie bardzo smaczny obiad czy kolacje. Mam nadzieje, ze Wam tez przypadnie do gustu.
    Pozdrawiam.

  7. Anonimowy Says:

    Piękne, proste i pewnie przepyszne :)

  8. Agata Chmielewska (Kurczak) Says:

    makaronik to coś co lubię najbardziej ;)
    z ricottą i tuńczykiem, musi być pyszny

  9. Konsti Says:

    Daje slowo, ze ten makaron jest pyszny:) Warto sprobowac, zwlaszcza gdy akurat brakuje czasu na pichcenie...
    Pozdrawiam!
    (olacruz, czy wiesz, ze nie moge u Ciebie zamieszczac komentarzy? to chyba kwestia Twoich ustawien...)

  10. Mi Says:

    Jako miłośniczka zarówno tuńczyka jak i sera - musiałam spróbować. Bardzo dobre! :)

  11. Konsti Says:

    Mi, bardzo, bardzo sie ciesze, ze Ci smakowalo! Pozdrawiam cieplo.