Penne alla crema di tonno
Posted On 7.03.2009 at a sobota, marca 07, 2009 by Konsti… czyli penne z kremem z tuńczyka. Kolejne prościutkie, a jednocześnie doskonałe smakowo danie makaronowe. Przepis zawdzięczam mojej mistrzyni na tym polu, niezrównanej suor Germanie. Wykonanie jest tak łatwe, że aż banalne, a efekt końcowy bardziej niż satysfakcjonujący. Zresztą co ja Wam będę na próżno opowiadać, spróbujcie sami! Zobaczycie, że w kilka minut można przyrządzić talerz naprawdę wyśmienitej pasty...
Składniki (na 4 osoby):
· 350-400 g makaronu penne
· 300 g tuńczyka z puszki
· 250 g ricotty
· posiekana świeża pietruszka (do smaku)
· sól, pieprz
Zmiksować razem tuńczyka i ricottę, tak by otrzymać krem. Doprawić pietruszką, solą i pieprzem. Penne ugotować al dente. Pod koniec gotowania ująć z garnka 3-4 łyżki wody, w której gotował się makaron, i dodać je do kremu z tuńczyka. Dokładnie wymieszać. Penne odcedzić, połączyć z kremem z tuńczyka i natychmiast podawać.
Ja odłożyłam kilka kawałków tuńczyka, nie zmiksowałam ich z ricottą, lecz użyłam ich do posypania gotowej pasty. Według suor Germany, z kremem z tuńczyka można przyrządzać nie tylko penne, maccheroni czy fusili, ale też spaghetti i bucatini.
· 350-400 g makaronu penne
· 300 g tuńczyka z puszki
· 250 g ricotty
· posiekana świeża pietruszka (do smaku)
· sól, pieprz
Zmiksować razem tuńczyka i ricottę, tak by otrzymać krem. Doprawić pietruszką, solą i pieprzem. Penne ugotować al dente. Pod koniec gotowania ująć z garnka 3-4 łyżki wody, w której gotował się makaron, i dodać je do kremu z tuńczyka. Dokładnie wymieszać. Penne odcedzić, połączyć z kremem z tuńczyka i natychmiast podawać.
Ja odłożyłam kilka kawałków tuńczyka, nie zmiksowałam ich z ricottą, lecz użyłam ich do posypania gotowej pasty. Według suor Germany, z kremem z tuńczyka można przyrządzać nie tylko penne, maccheroni czy fusili, ale też spaghetti i bucatini.
pyszności:-)
Coś wspaniałego! Nie ma to jak włoska kuchnia! No po prostu i zwyczajnie , jest najlepsza! :))
Pozdrawiam:)))
Oj, pysznosci, zgadzam sie:)
Majanko, ta pasta na pewno by Ci sie sposobala, jest taka... jedwabista:)
Pozdrawiam!
To, już wiem co dzisiaj będzie na obiad, bo ja na nic czasu dziś nie mam, a puszka tuńczyka się ukrywa w spiżarce :)
Bardzo podoba mi się ten sposób na makaron, muszę tylko zaopatrzyć się w ricottę. Czuję, że się polubimy :)
Wygląda naprawdę apetycznie.
Pozdrawiam
Bardzo sie ciesze, ze danie wyglada zachecajaco! Ta blyskawiczna, kremowa pasta to idealny przepis na szybki, a jednoczesnie bardzo smaczny obiad czy kolacje. Mam nadzieje, ze Wam tez przypadnie do gustu.
Pozdrawiam.
Piękne, proste i pewnie przepyszne :)
makaronik to coś co lubię najbardziej ;)
z ricottą i tuńczykiem, musi być pyszny
Daje slowo, ze ten makaron jest pyszny:) Warto sprobowac, zwlaszcza gdy akurat brakuje czasu na pichcenie...
Pozdrawiam!
(olacruz, czy wiesz, ze nie moge u Ciebie zamieszczac komentarzy? to chyba kwestia Twoich ustawien...)
Jako miłośniczka zarówno tuńczyka jak i sera - musiałam spróbować. Bardzo dobre! :)
Mi, bardzo, bardzo sie ciesze, ze Ci smakowalo! Pozdrawiam cieplo.