Pszenno-razowe bułeczki zawijane

Ten przepis sama sobie wykoncypowałam, doszłam do niego metodą prób i błedów. Są to zdecydowanie ulubione bułki Kalabryjczyka, zresztą oboje przepadamy za tymi zawijańcami z sezamem... Mają miękki miąższ i chrupiącą skórkę, świetnie smakują zarówno z serami i wędlinami, jak i z marmoladą, a przy odpowiednim przechowywaniu dość długo zachowują świeżość. To akurat rzadko udaje mi się sprawdzić, bo zazwyczaj już na drugi dzień po bułeczkach nie ma śladu:). Polecam!


Składniki:

· 150 ml ciepłego mleka
· 100 ml ciepłej wody
· 20 g świeżych drożdży
· 350 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
· 150 g mąki razowej
· 3 łyżki oliwy
· 1 łyżeczka soli
· 1 łyżeczka cukru
· sezam
· odrobina jogurtu naturalnego (do posmarowania bułek)


Rozetrzeć drożdże z cukrem i odrobiną mąki, rozrobić połową mleka i odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn podrośnie. Wymieszać mąkę z solą, dodać rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, dodając stopniowo resztę mleka, wodę, oliwę i sól. Pod koniec wyrabiania wsypać część ziaren sezamu. Gładkie i elastyczne ciasto odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę, aż podwoi swoją objętość. Z wyrośniętego ciasto formować bułki w kształcie zapętlonego zawijańca i odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Układać na przygotowanej blasze, posmarować jogurtem i posypać sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut w temperaturze 200°C.


Posted in Etichette: |

8 commenti:

  1. Majana Says:

    Są piękne! :)) Uwielbiam piec bułeczki, chętnie wypróbuję Twój przepis:)
    Pozdrówki.

  2. reve82 Says:

    sam ich widok kusi aby je zrobić...obejrzałam jeszcze te oryginały i świetne kształty tam zaproponowali...jak zrobię, może przed wielkanocą bo tyle już planów mam he he to się pochwalę..a to pieczywo takie chałkowe wychodzi?

  3. Konsti Says:

    Nie, chalkowe to jest tylko na oryginalnej stronie, gdzie pokazuja ksztalty bulek. Moje buleczki sa zwyklym bialym pieczywem z dodatkiem razowej maki, wymyslonym na nasze domowe potrzeby:)
    Pozdrawiam!

  4. Tilianara Says:

    Mmmm, wspaniałe bułeczki :) Wyciągam łapkę po jedną :)

  5. Anonimowy Says:

    uuu, mięciutkie i chrupiące. tego widać. a zdjęcie z powidłami powinno być objęte cenzurą dla ludków uwielbiających Twoją kuchnię :):)

  6. Konsti Says:

    Dziekuje, dziewczyny:) I pozwalam sobie obdarowac Was wirtualnie conajmniej jedna buleczka z tego wypieku:) Pozdrawiam!

  7. Aga z Zapiecka Says:

    Jejku wyglądają wspaniale, naprawdę. Dziękuję za link z instrukcją zwijania, na pewno skorzystam.
    Pozdrawiam Aga

  8. piroulie Says:

    merci pour le lien avec mon blog
    Thank you very much