Focaccia con le olive

…czyli focaccia z oliwkami. Już kiedyś pokazywałam na tym blogu inną focaccię, z ziemniakami, teraz przyszła kolej na oliwki:) Tym razem korzystałam z innego przepisu, w którym zalecane jest dodanie jajek, dzięki czemu ciasto lepiej wyrasta i staje się pulchniejsze. Ten pomysł zaczerpnęłam z jakiegoś włoskiego programu telewizyjnego, tylko z jakiego? Nie pamiętam... Najważniejsze, że focaccia jest naprawdę dobra! Tylko zdjęcia pozostawiają trochę do życzenia, bo w najmniej odpowiednim momencie moj aparat fotograficzny odmówił współpracy:)

Składniki:

· 50 dkg mąki
· 20 g świeżych drożdży
· 2 jajka
· 3\4 szklanki ciepłego mleka
· 100 g jogurtu naturalnego
· 1 łyżeczka soli
· 2 łyżki startego parmezanu
· 2 łyżki oliwy
· oliwki

Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną mąki, rozrobić w ciepłym mleku, odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Do mąki dodać zaczyn i zacząć wyrabiać ciasto, dodając stopniowo jajka, jogurt, oliwę, parmezan i sól (do smaku). W razie potrzeby dolać zwykłej wody. Gdy powstanie gładkie i elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Następnie zrobić kciukiem wgłębienia w cieście i ułożyć oliwki (ja miałam akurat„na zbyciu” kilka plasterków suszonych pomidorów, więc pocięłam je na małe kawałki i dodałam do oliwek). Gotową focaccie posmarować mlekiem lub jogurtem; jeśli ktoś lubi focaccię bardziej soloną, całą powierzchnię można też dodatkowo posypać solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 200°C.

Posted in Etichette: |

9 commenti:

  1. Majana Says:

    Jeszcze nigdy nie jadłam focacci :) Chętnie spróbuję z oliwkami, bo je baaardzo lubię!:) Pozdrawiam ciepło.

  2. Anonimowy Says:

    a to ci :) zdjęcia też pyszne i nie przyjmuję sprzeciwu :)

  3. grumko Says:

    Również nie piekliśmy do tej pory focacci, ale zamierzamy nadrobić tę zaległość podczas wizyty z Widelcem w basenie Morza Śródziemnego;-) Pozdrawiam weekendowo!

  4. Konsti Says:

    Dziekuje bardzo za pochwaly:) i zachecam do zrobienia focacci, jest tyle roznych przepisow, ze kazdy znajdzie cos dla siebie...
    Pozdrawiam serdecznie!

  5. Anna Marta Says:

    Musza sie swietnie komponowac oliwki z suszonymi pomidorami - super pomysl! :)

  6. asieja Says:

    z moimi ulubionymi zielonymi oliwkami :-)

  7. Anonimowy Says:

    Mogę kawałeczek? :) Uwielbiam oliwki i focaccia też bardzo lubię, :) świetnie Ci wyszła. :)

    Pozdrawiam!

  8. An-na Says:

    A ja piekłam foccaccię, ale z gotowej włoskiej mąki z polepszaczami - ciasto nie było tak dobre jak u Włocha... Wypróbuję Twoje :)

  9. Konsti Says:

    Dziekuje i pozdrawiam goraco!