Ciasto herbatnikowe

Przepis z Galerii potraw. Recepturę wypóbowałam z ogromną przyjemnością i odrobiną nostalgii, bo dla mnie jest to ciasto z cyklu “zapomniane smaki dzieciństwa”:) Bardzo proste i smaczne, najlepiej smakuje jak długo postoi w lodówce, przynajmniej dobę. Ja do masy herbatnikowej dodałam odrobinę rumu, ale nie wiem, czy warto: spód zyskuje dodatkowo na aromacie, ale gorzej zastyga. Następnym razem będzie chyba bez alkoholu…




Przepis cytuję za Thiessą.

Spód:
  • 150 g masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajo, roztrzepane
  • 200g pokruszonych herbatników
  • 100g wiórków kokosowych
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 20g rodzynek
Masa:
  • 3 łyżki żelatyny
  • 70g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 torebki budyniu waniliowego
  • 200g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 serki homogenizowane naturalne (po 180g).
Do dekoracji:
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady
  • odrobina mleka.

W garnku rozpuścić 150g masła, cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajo i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki, orzechy, rodzynki, wymieszać i jeszcze ciepłym ciastem wyłożyć dno tortownicy. o średnicy 22 cm. Odstawić do ostygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. W rondelku rozpuścić 70g masła, dodać mleko, budyń, cukier puder i sok z cytryny, zagotować i dokładnie pomieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić, połączyć z serkami oraz żelatyną i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Schłodzić w lodówce, aż masa stężeje (moje stało w lodówce całą noc). Czekoladę rozpuścić na parze z odrobina mleka i udekorować ciasto w dowolny wzór.

Posted in Etichette: , |

28 commenti:

  1. Majana Says:

    Ajć, jak ono cudnie wygląda! Koniecznie do zrobienia, zapisuję. Boskie ciacho!:))
    Pozdrawiam:)

  2. Anonimowy Says:

    Koniecznie do zrobienia. Dodałam do ulubionych.

    Śliczne zdjęcie.

    Pozdrawiam

  3. wiosenka27 Says:

    Wspaniałe:)

  4. gin Says:

    Wygląda cudnie. Uwielbiam takie rzeczy... Przepis jak najbardziej do wypróbowania :)

  5. gosia99 Says:

    Wspaniałe!! KOniecznie zapisuje do wypróbowania:)

  6. Izaa Says:

    też widziałam to ciacho i mam na nie ochotę....

  7. milk_chocolate84 Says:

    no nie.. i teraz spać nie będę mogła ;) Wspaniałe to ciasto. Warte umieszczenia na liście do zrobienia :)

  8. KUCHARNIA, Anna-Maria Says:

    Bardzo kuszące, aż za bardzo, a i ja łatwo ulegam takim pokusom - i u mnie koniecznie do zrobienia! Pozdrawiam serdecznie!

  9. atina Says:

    Wygląda pysznie! Też widziałam je na GP i zapisałam do zrobienia:)

  10. majka Says:

    Pysznosci! Wyglada rewelacyjnie i pewnie tez tak smakuje :)

    Pozdrawiam cieplo.

  11. Tilianara Says:

    A to ciekawy przepis! Jeszcze nie jadłam tego ciacha, ale z chęcią się poczęstuję :)

  12. najsmaczniejsze.pl Says:

    naprawdę piękny

  13. Gabi Says:

    Faktycznie swietnie wyglada

  14. myniolinka Says:

    ależ cudeńko! nic tylko wypróbować!

  15. Agata Chmielewska (Kurczak) Says:

    takiego ciasta w życiu bym nie odmówiła, mimo tych tysięcy kalori ;)

  16. Konsti Says:

    Dziekuje za wszystkie mile slowa!
    Pozdrawiam cieplo.

  17. lo Says:

    Fajnie się zapowiada. Nie znałam tego ciasta i chętnie nadrobię to niedociągnięcie.

  18. piegusek1976 Says:

    aż mi ślinka pociekła na widok tego ciasta-pięknie sie prezentuje :) pozdrawiam

  19. Agata Says:

    wygląda obłędnie ! :)

  20. Bea Says:

    Masz racje, dla mnie to tez by byly tekie 'smaki dziecinstwa' ;)
    Twoje herbatnikowe ciasto wyglada bardzo elegancko! Ze zdjecia nie domyslilabym sie, ze to ciasto na herbarnikach :)

    Pozdrawiam serdecznie! I milego weekendu zycze :)

  21. Konsti Says:

    Dziewczyny, bardzo dziekuje za komentarze. Przepraszam, jesli ostatnio do Was nie zagladalam, ale bylam troche zabiegana...
    Ciesze sie, ze ciasto sie podoba i zaluje, ze nie moge Was zaprosic na slodki poczestunek!
    Pozdrawiam.

  22. Justin&Dorothy Says:

    Śliczne zdjęcie... aż zachciało mi się coś zjeść...:) Z pewnością wypróbuję..:)

    ZARASZAM:
    www.domowe-wypieki.blogspot.com

  23. Anonimowy Says:

    Ciasto-zwycięstwo! :) Rewelacyjnie wygląda, fantastycznie smakuje i podbiło serce przyszłej teściowej :)). Do tego nie wymaga pieczenia... Dzięki za przepis! Pozdrawiam, Sylwia

  24. Konsti Says:

    Justin&Dorothy , zostawilam komentarz u Wasna stronie, ale chyba zniknal... w kazdym razie ciesze sie, ze do mnie trafilyscie, ja do Was tez na pewno bede czesto zagladac!
    Sylwio, a to dopiero sukces! Do serca mezczyzny przez zoladek przyszlej tesciowej:))) Bardzo sie ciesze, ze ciasto smakowalo!
    Pozdrawiam serdecznie.

  25. Anonimowy Says:

    Czy masło zarówno w spodzie jak i masie można zastąpić margaryną?

  26. Konsti Says:

    Tak, byleby to byla margaryna dobrej jakosci.
    Pozdrawiam serdecznie.

  27. basia1947 Says:

    To ciasto robiłam i jest oyszne tylko drugi raz dodałam do serka 200 ml śmietanki i była lużniejsza masa
    dziękuję za przepis i pozdrawiam:)

  28. Konsti Says:

    Basiu, to ja dziekuje za wyprobowanie przepisu i za podzielenie sie spostrzezeniami:)
    Ciesze sie, ze smakowalo!
    Usciski.