Ciasto herbatnikowe
Posted On 27.04.2010 at a wtorek, kwietnia 27, 2010 by KonstiPrzepis z Galerii potraw. Recepturę wypóbowałam z ogromną przyjemnością i odrobiną nostalgii, bo dla mnie jest to ciasto z cyklu “zapomniane smaki dzieciństwa”:) Bardzo proste i smaczne, najlepiej smakuje jak długo postoi w lodówce, przynajmniej dobę. Ja do masy herbatnikowej dodałam odrobinę rumu, ale nie wiem, czy warto: spód zyskuje dodatkowo na aromacie, ale gorzej zastyga. Następnym razem będzie chyba bez alkoholu…
Przepis cytuję za Thiessą.
Spód:
- 150 g masła
- 100g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 1 jajo, roztrzepane
- 200g pokruszonych herbatników
- 100g wiórków kokosowych
- 50g posiekanych orzechów włoskich
- 20g rodzynek
Masa:
- 3 łyżki żelatyny
- 70g masła
- 2 łyżki mleka
- 1/2 torebki budyniu waniliowego
- 200g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- 2 serki homogenizowane naturalne (po 180g).
Do dekoracji:
- 3-4 kostki gorzkiej czekolady
- odrobina mleka.
W garnku rozpuścić 150g masła, cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajo i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki, orzechy, rodzynki, wymieszać i jeszcze ciepłym ciastem wyłożyć dno tortownicy. o średnicy 22 cm. Odstawić do ostygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. W rondelku rozpuścić 70g masła, dodać mleko, budyń, cukier puder i sok z cytryny, zagotować i dokładnie pomieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić, połączyć z serkami oraz żelatyną i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Schłodzić w lodówce, aż masa stężeje (moje stało w lodówce całą noc). Czekoladę rozpuścić na parze z odrobina mleka i udekorować ciasto w dowolny wzór.
Ajć, jak ono cudnie wygląda! Koniecznie do zrobienia, zapisuję. Boskie ciacho!:))
Pozdrawiam:)
Koniecznie do zrobienia. Dodałam do ulubionych.
Śliczne zdjęcie.
Pozdrawiam
Wspaniałe:)
Wygląda cudnie. Uwielbiam takie rzeczy... Przepis jak najbardziej do wypróbowania :)
Wspaniałe!! KOniecznie zapisuje do wypróbowania:)
też widziałam to ciacho i mam na nie ochotę....
no nie.. i teraz spać nie będę mogła ;) Wspaniałe to ciasto. Warte umieszczenia na liście do zrobienia :)
Bardzo kuszące, aż za bardzo, a i ja łatwo ulegam takim pokusom - i u mnie koniecznie do zrobienia! Pozdrawiam serdecznie!
Wygląda pysznie! Też widziałam je na GP i zapisałam do zrobienia:)
Pysznosci! Wyglada rewelacyjnie i pewnie tez tak smakuje :)
Pozdrawiam cieplo.
A to ciekawy przepis! Jeszcze nie jadłam tego ciacha, ale z chęcią się poczęstuję :)
naprawdę piękny
Faktycznie swietnie wyglada
ależ cudeńko! nic tylko wypróbować!
takiego ciasta w życiu bym nie odmówiła, mimo tych tysięcy kalori ;)
Dziekuje za wszystkie mile slowa!
Pozdrawiam cieplo.
Fajnie się zapowiada. Nie znałam tego ciasta i chętnie nadrobię to niedociągnięcie.
aż mi ślinka pociekła na widok tego ciasta-pięknie sie prezentuje :) pozdrawiam
wygląda obłędnie ! :)
Masz racje, dla mnie to tez by byly tekie 'smaki dziecinstwa' ;)
Twoje herbatnikowe ciasto wyglada bardzo elegancko! Ze zdjecia nie domyslilabym sie, ze to ciasto na herbarnikach :)
Pozdrawiam serdecznie! I milego weekendu zycze :)
Dziewczyny, bardzo dziekuje za komentarze. Przepraszam, jesli ostatnio do Was nie zagladalam, ale bylam troche zabiegana...
Ciesze sie, ze ciasto sie podoba i zaluje, ze nie moge Was zaprosic na slodki poczestunek!
Pozdrawiam.
Śliczne zdjęcie... aż zachciało mi się coś zjeść...:) Z pewnością wypróbuję..:)
ZARASZAM:
www.domowe-wypieki.blogspot.com
Ciasto-zwycięstwo! :) Rewelacyjnie wygląda, fantastycznie smakuje i podbiło serce przyszłej teściowej :)). Do tego nie wymaga pieczenia... Dzięki za przepis! Pozdrawiam, Sylwia
Justin&Dorothy , zostawilam komentarz u Wasna stronie, ale chyba zniknal... w kazdym razie ciesze sie, ze do mnie trafilyscie, ja do Was tez na pewno bede czesto zagladac!
Sylwio, a to dopiero sukces! Do serca mezczyzny przez zoladek przyszlej tesciowej:))) Bardzo sie ciesze, ze ciasto smakowalo!
Pozdrawiam serdecznie.
Czy masło zarówno w spodzie jak i masie można zastąpić margaryną?
Tak, byleby to byla margaryna dobrej jakosci.
Pozdrawiam serdecznie.
To ciasto robiłam i jest oyszne tylko drugi raz dodałam do serka 200 ml śmietanki i była lużniejsza masa
dziękuję za przepis i pozdrawiam:)
Basiu, to ja dziekuje za wyprobowanie przepisu i za podzielenie sie spostrzezeniami:)
Ciesze sie, ze smakowalo!
Usciski.