Chleb wiejski (Country Bread) wg J. Hamelmana
Posted On 20.04.2010 at a wtorek, kwietnia 20, 2010 by KonstiZ wielkim opóźnieniem dołączam do Weekendowej Piekarni nr 69. Chleb upiekłam dopiero wczoraj wieczorem, cóż, lepiej póżno niż wcale:) Miałam ogromną ochotę wypróbować przepis i od początku planowałam uczestniczyć w tej edycji WP, ale cały czas coś mi stawało na przeszkodzie... Ja się jednak nie poddałam i dzięki mojemu uporowi na wczorajszą kolację jedliśmy przepyszne pajdy wiejskiego chleba. Ptasiu, dziękuję za przepis!
Składniki zaczynu:
- 454g mąki pszennej chlebowej
- 284 g (ok. 1 1/4 amerykańskiego cup) wody
- 1/2 łyżki soli
- 1/8 łyżeczki drożdży instant lub 1,2 g drożdży świeżych (dałam świeże)
Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać mąkę i sól, wymieszać na gładką masę. Ciasto będzie miało 60% hydracji i będzie dość gęste. Gdyby wydawało się mocno za suche, tj. trudno byłoby je wyrobić, można delikatnie dolać wody. Nakryć miskę z zaczynem folią, odstawić w temp. pokojowej na 12-16 godzin. Gotowy zaczyn będzie wyrośnięty, zaczynający dopiero się lekko zapadać.
Składniki ciasta chlebowego:
- 454g mąki pszennej chlebowej
- 360 g (1 1/2 amerykańskiego cup) wody
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki drożdży instant lub 5 g drożdży świeżych (dałam świeże)
- cały zaczyn
Wymieszać (ok. 3 min) mikserem na małych obrotach wszystkie składniki ciasta chlebowego, poza zaczynem. Gdy składniki zaczną się łączyć na jednolitą masę, dodawać zaczyn porwany na kawałki. Jeśli będzie to konieczne, można dodać trochę wody/mąki. Wyrabiać dalej ciasto na wyższych obrotach miksera (ok. 2 1/2 min) lub ręcznie (ja wyrabiałam ręcznie). Ciasto powinno być średnio luźne, elastyczne, gluten średnio rozwinięty. Umieścić w natłuszczonej misce do wyrośnięcia na ok. 2,5 h, w trakcie złożyć dwukrotnie (co 50 min.). Po czasie wyrastania podzielić na 2 części, uformować z grubsza kule, nakryć folią, dać odpocząć 10-20 minut. Po tym czasie uformować właściwe, okrągłe/owalne chleby. Umieścić w koszykach/'kołyskach' ze ściereczek, nakryć folią. Odstawić do podwojenia objętości (1 1/4-1 1/2 h). Piec nacięte bochenki w uprzednio nagrzanym i naparowanym piekarniku, najlepiej na kamieniu, w 230 st. C., ok. 35 minut.
z czym jedliście te pajdy pysznego chleba? :-)
Widzę leciutki, dziurzasty przekrój. Rozumiem, że smakował?
Ależ one jest pękny!
Wygląda na bardzo lekki i puszysty:)
Asiejo, pajdy byly z bialym serem, suszonymi pomidorami i prosciutto crudo:)
Ptasiu, ten chleb generalnie mial siatke nie za duzych oczek, tylko gdzieniegdzie czaily sie wieksze dziury, co widac na zdjeciach. Czy smakowal? No pewnie!
Gosiu, miazsz w moim chlebie rzeczywiscie byl delikatny i puszysty, a za to skorka bardzo chrupiaca! Pyszny chleb, naprawde.
Ależ on piękny :) I wcale nie spóźniony - podsumowanie dopiero jutro :)
Jeden z lepszych chlebów, jakie do tej pory jadłam i piekłam...
Tili, no to zalapalam sie rzutem na tasme:)
Zaytoon, ja mam jeszcze kilku innych chlebowych faworytow, ale dolaczam sie do chorow pochwal nad tym przepisem, chleb wychodzi bardzo smakowity!
POzdrawiam serdecznie.
Tak, to jest zdecydowanie jeden z najlepszych chlebów, o ile nie najlepszy! Jest przepyszny, a Tobie KOnsti tak pięknie się udał. Przepiękny bochen!
Pozdrawiam:)
daj kromala bom głodna ;)
Pysznie wygląda!
Nie potrafie piec chleba. To znaczy nigdy nie pieklam i chyba w koncu musze zaczac....pozdrawiam!
Czy w przepisie jest 1,2 g drożdży czy to tylko pomyłka i ma być 1,2 dkg?
Nie ma pomylki, ma byc 1,2 g (gram) drozdzy - ot, taki okruszek. Bez obaw, nawet przy takiej maòej ilosci drozdzy zaczyn zacznie fermentowac i po tych 12-16 godzinach bedzie sie nadawal do dalszego pieczenia chleba.
Mam nadzieje, ze wszytsko pojdzie gladko z tym pieczywem!
Pozdrawiam serdecznie.