Zielony sos do makaronu

Punktem wyjścia do stworzenia tego przepisu było dla mnie domowe pesto z rukoli. Miało ono tak silny i wyrazisty smak, że nawet ja, fanatyczna wielbicielka rukoli, miałam wrażenie, że jest jej ciut za dużo w tym sosie:) Zaczęłam więc szukać dodatków, które złagodziłyby ostry aromat pesto i na szczęście w miarę szybko znalazłam idealne rozwiązanie - dodanie ugotowanego ziemniaka i brokułu okazało się strzałem w dziesiątkę! Sos z tej receptury wychodzi bardzo dobry (Kalabryjczyk może poświadczyć) i na dodatek nadaje się do dłuższego przechowywania, nie tracąc przy tym nic ze swoich walorów smakowych... Szczerze polecam przepis.




Składniki:

· 60 g rukoli
· 1 mały brokuł (ugotowany)
· 1 ziemniak (ugotowany)
· 1-2 ząbki czosnku
· 60 g orzechów pistacjowych
· 50 g startego parmezanu
· 250 ml oliwy extravergine (takiej naprawdę dobrej jakości!)
· sól i pieprz

Zmiksować razem pistacje, rukolę, brokuł, ziemniaka i czosnek. Przełożyć całość do miski i dodać parmezan, wymieszać. Wlewać stopniowo oliwę, cały czas mieszając. Doprawić pieprzem i solą. Ten sos będzie miał dość intensywny, nawet ostry smak, ale nie ma się czym przyjmować, bo wymieszany z makaronem „łagodnieje” i tworzy bardzo harmonijną kompozycję smakową. Można go przechowywać w lodówce nawet do 5 dni, trzeba tylko pokryć jego powierzchnię cieniutką warstwą oliwy. Przed użyciem należy wyjąć sos wcześniej z lodówki i trzymać w pokojowej temperaturze przez ok. godzinę. Dodaje się go bezpośrednio do dopiero co ugotowanego i odcedzonego makaronu, wystarczy tylko wszystko razem wymieszać i przez kilkanaście sekund podgrzewać na małym ogniu.





Posted in Etichette: , |

12 commenti:

  1. rain.drop Says:

    Wiosenny i optymistyczny :)

  2. gosia99 Says:

    Świetny pomysł ;) Bardzo mi się podoba robienie własnych sosów.

  3. Magdalena Says:

    bardzo fajny. do zapamietania :)

  4. Majana Says:

    Lubię makarony z takimi sosami, a jak z rukolą i czosneczkiem to coś pysznego!:))
    Śliczny kolorek!:)

  5. grazyna Says:

    Piękny i smakowity :)

  6. Anonimowy Says:

    Tyleż kalorii
    Tyleż koloru
    Tyleż smaku

    Cudo!

  7. KUCHARNIA, Anna-Maria Says:

    Bardzo ciekawy pomysł, chętnie wypróbuję. U mnie też by ostatnio makaron, ale z czosnkiem i cukinią. Myślę, że następny będzie w zielonym sosie:) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam:)

  8. asieja Says:

    cudna zieleń

  9. Konsti Says:

    Dziekuje, dziekuje, dziekuje:))) i naprawde polecam przepis, sos jest smaczny, robi sie go blyskawicznie, a do tego mozna praktycznie przechowac go "na zas".
    Pozdrawiam serdecznie.

  10. Bea Says:

    Znaczy potrzeba matka wynalazkow ;)
    Bardzo fajny pomysl! Mysle ze towarzystwo brokula faktycznie dobrze tu pasuje.

    Pozdrawiam!

  11. Tilianara Says:

    Uwielbiam pesto z rukoli, zwykle robię ją z niewielkim tylko dodatkiem bazylii, ale ta propozycja jest niezwykle sycąca, stanowczo do wypróbowania :)

  12. lo Says:

    Uwielbiam pesto. Szybkie i pyszne. Podobają mi się te dodatki. Chętnie wypróbuję.