Zielony sos do makaronu
Posted On 23.04.2010 at a piątek, kwietnia 23, 2010 by KonstiPunktem wyjścia do stworzenia tego przepisu było dla mnie domowe pesto z rukoli. Miało ono tak silny i wyrazisty smak, że nawet ja, fanatyczna wielbicielka rukoli, miałam wrażenie, że jest jej ciut za dużo w tym sosie:) Zaczęłam więc szukać dodatków, które złagodziłyby ostry aromat pesto i na szczęście w miarę szybko znalazłam idealne rozwiązanie - dodanie ugotowanego ziemniaka i brokułu okazało się strzałem w dziesiątkę! Sos z tej receptury wychodzi bardzo dobry (Kalabryjczyk może poświadczyć) i na dodatek nadaje się do dłuższego przechowywania, nie tracąc przy tym nic ze swoich walorów smakowych... Szczerze polecam przepis.
· 60 g rukoli
· 1 mały brokuł (ugotowany)
· 1 ziemniak (ugotowany)
· 1-2 ząbki czosnku
· 60 g orzechów pistacjowych
· 50 g startego parmezanu
· 250 ml oliwy extravergine (takiej naprawdę dobrej jakości!)
· sól i pieprz
Zmiksować razem pistacje, rukolę, brokuł, ziemniaka i czosnek. Przełożyć całość do miski i dodać parmezan, wymieszać. Wlewać stopniowo oliwę, cały czas mieszając. Doprawić pieprzem i solą. Ten sos będzie miał dość intensywny, nawet ostry smak, ale nie ma się czym przyjmować, bo wymieszany z makaronem „łagodnieje” i tworzy bardzo harmonijną kompozycję smakową. Można go przechowywać w lodówce nawet do 5 dni, trzeba tylko pokryć jego powierzchnię cieniutką warstwą oliwy. Przed użyciem należy wyjąć sos wcześniej z lodówki i trzymać w pokojowej temperaturze przez ok. godzinę. Dodaje się go bezpośrednio do dopiero co ugotowanego i odcedzonego makaronu, wystarczy tylko wszystko razem wymieszać i przez kilkanaście sekund podgrzewać na małym ogniu.
Wiosenny i optymistyczny :)
Świetny pomysł ;) Bardzo mi się podoba robienie własnych sosów.
bardzo fajny. do zapamietania :)
Lubię makarony z takimi sosami, a jak z rukolą i czosneczkiem to coś pysznego!:))
Śliczny kolorek!:)
Piękny i smakowity :)
Tyleż kalorii
Tyleż koloru
Tyleż smaku
Cudo!
Bardzo ciekawy pomysł, chętnie wypróbuję. U mnie też by ostatnio makaron, ale z czosnkiem i cukinią. Myślę, że następny będzie w zielonym sosie:) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam:)
cudna zieleń
Dziekuje, dziekuje, dziekuje:))) i naprawde polecam przepis, sos jest smaczny, robi sie go blyskawicznie, a do tego mozna praktycznie przechowac go "na zas".
Pozdrawiam serdecznie.
Znaczy potrzeba matka wynalazkow ;)
Bardzo fajny pomysl! Mysle ze towarzystwo brokula faktycznie dobrze tu pasuje.
Pozdrawiam!
Uwielbiam pesto z rukoli, zwykle robię ją z niewielkim tylko dodatkiem bazylii, ale ta propozycja jest niezwykle sycąca, stanowczo do wypróbowania :)
Uwielbiam pesto. Szybkie i pyszne. Podobają mi się te dodatki. Chętnie wypróbuję.