Torta all’olio d’oliva e succo d’arancia con pinoli

… czyli ciasto z oliwą, sokiem pomarańczowym i orzeszkami piniowymi. Kolejny wspaniały przepis z jednej z książek Tessy Kiros (“Ricordi di cucina. Le ricette di una vita”). Ciasto proste w wykonaniu, a zarazem geniale w smaku: połączenie pomarańczy i pinioli daje naprawdę świetny efekt! Nieznacznie zmodyfikowałam oryginalną recepturę, zmniejszając zawartość cukru, dodając do ciasta pokrojoną pomarańczę i zwiększając ilość orzeszków piniowych. Ciasto pięknie wyrosło, a po ukrojeniu pierwszego kawałka odkryliśmy, że w środku było lekko wilgotne i radośnie żółte, a do tego ten wspaniały aromat... jak dla mnie: kwintesencja włoskiego Południa.




Składniki:

· 4 jajka
· 1 łyżeczka esencji waniliowej
· 150 g cukru
· 200 ml oliwy
· 400 g mąki
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 250 ml soku z pomarańczy
· 1 duża pomarańcza
· 100 g orzeszków piniowych

Wg Tessy Kiros z podanych składników należy zrobić ciasto albo w dwóch małych, okrągłych tortownicach, albo w jednej dużej.

Białka ubić na sztywną pianę. Rozbełtać żółtka, wymieszać z esencją waniliową i zacząć dodawać cukier, ucierając dokładnie, a następnie oliwę. Wymieszać, połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, sokiem pomarańczowym i skórką otartą z jednej pomarańczy. Sam owoc pokroić na małe kawałki. Dodać do ciasta ubite białka, delikatnie wymieszać, następnie wsypać 50 g pinioli i pokrojoną pomarańczę i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (natłuszczonej i wysypanej mąką). Powierzchnię ciasta posypać pozostałymi orzeszkami piniowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180-190°C przez 35-40 min. (w przypadku dużej tortownicy czas pieczenia może być trochę dłuższy).





Posted in Etichette: |

9 commenti:

  1. asieja Says:

    podoba mi się określenie radośnie żółtego ciasta ;-)

  2. Majana Says:

    Ach, jest wspaniałe! Jakie słoneczne, po prostu cuuudne!
    Pozdrawiam:)

  3. grazyna Says:

    Piękne, ma cudny kolor a z opisu wiem, że pysznie smakuje :)

  4. kass Says:

    Ale apetyczne ciasto! A jak jeszcze wilgotne jest i z orzeszkami to juz rewelacja...upiekę na bank, pozdrawiam.

  5. Konsti Says:

    Dziekuje, dziewczyny! Nam to ciasto bardzo posmakowalo, dzis zrobilam powtorke:)
    Pozdrawiam serdecznie!

  6. Anonimowy Says:

    Buon appetito!

    Super blog, bardzo mi się podobają Twoje przepisy, dodałam go do ulubionych na blogu www.kuchniana5.blox.pl

    Fajny przepis na ciasto, pozdrawiam:-)

  7. Tilianara Says:

    Rzeczywiście, radośnie żółte :) I pewnie radośnie smaczne :)

  8. Konsti Says:

    Katarzyno, ciesze sie, ze do mnie trafilas i ze Ci sie podoba. A teraz lece zobaczyc, jaki jest Twoj blog:)
    Tili, ciasto bylo pyszne, wchodzi do mojego stalego repertuaru slodkosci:)
    pozdrawiam!

  9. Gospodarna narzeczona Says:

    Konsti
    Cchcialam po wlosku, ale nie dalam rady;-)
    Czy chcialabys poprowadzic WP?
    Czekam na maila.