Sałatka z pieczonych warzyw

Najprostsza z możliwych. Chyba nigdy mi się nie znudzi, jest po prostu idealna. Tak naprawdę nie ma co się rozpisywać na jej temat, ta sałatka jest niesamowicie dobra i tyle!



Składniki (na 2-3 osoby):

· 1 duży bakłażan
· 2 cukinie
· 2 papryki
· pęczek pietruszki
· oliwa dobrej jakości
· sól i pieprz

Nagrzać piekarnik. Warzywa pokroić (cukinie i bakłażana na plasterki, paprykę w piórka), ułożyć na blasze, lekko posolić. Wstawić do piekarnika i piec 20-25 min w temp. ok. 200°C. W tym czasie warzywa zmiękną i zbrązowieją, papryka może nawet lekko szczernieć (jeśli komuś to przeszkadza, należy po upieczeniu ściągnąć z niej skórkę). Upieczone warzywa przełożyć do dużej miski. Popieprzyć, posolić, polać obficie oliwą, dokładnie wymieszać. Tak doprawione warzywa układać warstwami na talerzu, przy czym każdą warstwę należy posypać pociętą pietruszką. Ostatnią warstwę polewamy odrobiną oliwy. Całość odstawiamy na bok na kilkanaście minut, by wszystko dobrze się przemacerowało. Podawać ze świeżym pieczywem, na który będzie smakowicie skapywała oliwa z sałatki...

Posted in Etichette: |

8 commenti:

  1. Agata Chmielewska (Kurczak) Says:

    z pieczonych warzyw musi być pyszna, nie ma to tamto ;)

  2. Mad Says:

    Widzę że ostatnio dużo warzyw się piecze :) I bardzo dobrze, bo zimą nie ma lepszej sałatki, niż ciepłe, pachnace warzywka :)
    Pozdrawiam!

  3. gania76 Says:

    Mniam, wygląda przepysznie!

  4. Majana Says:

    Piękna, wspaniała sałatka! Pieczone warzywka mniam! :))

  5. Konsti Says:

    Dziekuje bardzo za mile slowa! I zapeniam, ze jakbym mogla, to wszystkie bym Was zaprosila na jakas mila kolacyjke, obowiazkowo z salatka z pieczonych warzyw:)
    Pozdrawiam cieplo.

  6. Agata Says:

    Grilowany bakłażan to jest to ! Popieram!:)

  7. kass Says:

    O to także moje ulubione jedzonko, pieczone warzywa tak jak piszesz, nigdy się nie znudzą!
    Pozdrawiam.

  8. Bea Says:

    Masz racje, salatka idealna :)