Sałatka z pieczonych warzyw
Posted On 23.11.2009 at a poniedziałek, listopada 23, 2009 by KonstiNajprostsza z możliwych. Chyba nigdy mi się nie znudzi, jest po prostu idealna. Tak naprawdę nie ma co się rozpisywać na jej temat, ta sałatka jest niesamowicie dobra i tyle!
Składniki (na 2-3 osoby):
· 1 duży bakłażan
· 2 cukinie
· 2 papryki
· pęczek pietruszki
· oliwa dobrej jakości
· sól i pieprz
Nagrzać piekarnik. Warzywa pokroić (cukinie i bakłażana na plasterki, paprykę w piórka), ułożyć na blasze, lekko posolić. Wstawić do piekarnika i piec 20-25 min w temp. ok. 200°C. W tym czasie warzywa zmiękną i zbrązowieją, papryka może nawet lekko szczernieć (jeśli komuś to przeszkadza, należy po upieczeniu ściągnąć z niej skórkę). Upieczone warzywa przełożyć do dużej miski. Popieprzyć, posolić, polać obficie oliwą, dokładnie wymieszać. Tak doprawione warzywa układać warstwami na talerzu, przy czym każdą warstwę należy posypać pociętą pietruszką. Ostatnią warstwę polewamy odrobiną oliwy. Całość odstawiamy na bok na kilkanaście minut, by wszystko dobrze się przemacerowało. Podawać ze świeżym pieczywem, na który będzie smakowicie skapywała oliwa z sałatki...
z pieczonych warzyw musi być pyszna, nie ma to tamto ;)
Widzę że ostatnio dużo warzyw się piecze :) I bardzo dobrze, bo zimą nie ma lepszej sałatki, niż ciepłe, pachnace warzywka :)
Pozdrawiam!
Mniam, wygląda przepysznie!
Piękna, wspaniała sałatka! Pieczone warzywka mniam! :))
Dziekuje bardzo za mile slowa! I zapeniam, ze jakbym mogla, to wszystkie bym Was zaprosila na jakas mila kolacyjke, obowiazkowo z salatka z pieczonych warzyw:)
Pozdrawiam cieplo.
Grilowany bakłażan to jest to ! Popieram!:)
O to także moje ulubione jedzonko, pieczone warzywa tak jak piszesz, nigdy się nie znudzą!
Pozdrawiam.
Masz racje, salatka idealna :)