Tarta z soczewicą i kapustą

Ta tarta nie należy do wykwintnych, ale co tam, smakuje wyśmienicie. Wystarczy połączyć soczewicę z kapustą, do tego dodać świeżego szczypiorku, kapkę majonezu, trochę oregano, solidna porcja pieprzu, odrobina soku cytrynowego... Cóż, jak dla mnie - niebo w gębie!



Składniki:
  • dowolne ciasto na spód
  • 1 szklanka soczewicy
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • pół główki niewielkiej kapusty
  • duży pęczek szczypiorku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • oregano
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
Soczewicę namoczyć przez noc w wodzie, następnie ugotować ją w lekko osolonej wodzie, odcedzić, osuszyć. Kapustę ugotować, poszatkować. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle na patelni. Wymieszać soczewicę, kapustę, cebulę i posiekany szczypiorek (trochę szczypiorku zostawić do posypania całości). Dodać majonez i jajka, wymieszać. Doprawić oregano, solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Rozprowadzić masę na cieście i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 min. w temp. 180°C. Gotową tartę posypać szczypiorkiem.


Posted in Etichette: |

17 commenti:

  1. kornik Says:

    oj zjadłabym, zjadła:)

  2. marta Says:

    uwielbiam tarty, ta wygląda bosko:)

  3. Gosia Oczko Says:

    Z czerwoną mówisz? Maaatko jedyna! to coś dla mnie :)

  4. grazyna Says:

    Wygląda przepysznie :)

  5. Majana Says:

    Wygląda po prostu wspaniale! Cudowne kolory i smak na pewno boski!:)
    Pozdrawiam:)

  6. gocha Says:

    ten szczypiorek jest cudny!!! :)

  7. Ewelina Majdak Says:

    No jakby nie bylo moje smaki jak w mordke strzelil! :)))

  8. miika Says:

    mrrr aż ślinka cieknie, Pozdrawiam futerkowakuchnia.blox.pl

  9. Pinos Says:

    Jaka piękna i słoneczna... soczewica, kapusta i szczypiorek powiadasz... kto wie, kto wie...

  10. Konsti Says:

    Klaniam sie nisko i dziekuje za wszytkie komentarze. Zachecam do wyprobowania przepisu, jestem ciekawa, czy komus innemu tez by smakowalo:) U mnie dobry smak tej tarty potwierdzil Kalabryjczyk, wiec to dobry znak:)
    Pozdrawiam serdecznie.

  11. Mad Says:

    No no, a moja nowa forma na tartę czeka na swój debiut ;)

  12. Agata Chmielewska (Kurczak) Says:

    nie no, jeść mi się zachciało, i to nie byle co, a taką tartę!

  13. Maja Says:

    Piękna i apetyczna :) Lubię proste jedzenie.

  14. dino Says:

    czy z takim połączeniem gdzieś się spotkałaś, czy jest twojego pomysłu?
    nie będę moczyć soczewicy, ugotuję ją na papkę.

  15. Konsti Says:

    Dino, pewnikiem ktos przede mna juz cos takiego wymyslil, ale ja nigdy nie trafilam na podobny przepis, sama wykombinowalam, a co:)
    Mam nadzieje, ze tarta bedzie smakowala!
    Pozdrawiam serdecznie.

  16. dino Says:

    zanim się zabrałem za tartę byłem nastawiony entuzjastycznie, bo lubię soczewicę, lubię kapustę. potem zacząłem podchodzić sceptycznie do tego nietypowego połączenia (kiedy tyle garnków wybrudziłem :).

    ta tarta to absolutny strzał w dziesiątkę! odszedłem tylko trochę od oryginału - pominąłem szczypiorek, intensywnie przyprawiłem, dodałem trochę curry i papryki, bo zawsze dodaję je do soczewicy, zamiast majonezu - śmietana.

    nie pomyślałem, że kapusta będzie tak genialna w tarcie - wiąże wilgoć, więc po upieczeniu tarta była 'soczysta', ale spód nie namókł. cieszę się też, że rozgotowałem soczewicę prawie na papkę, dzięki temu mogłem sobie ładnie wyrównać wierzch, tak jak lubię.

    genialne połączenie, genialny pomysł, jedna z najpyszniejszych tart!

  17. Konsti Says:

    O rety:) Takie entuzjastyczne komantarze sa balsamem na moja zbolala ostatnio dusze:)
    Ciesze sie ogromnie, ze polaczenie soczewicy z kapusta w tarcie przpadlo Ci do gustu! I bardzo dziekuje za mile slowa.
    Pozdrawiam serdecznie.