Tarta z soczewicą i kapustą
Posted On 9.11.2009 at a poniedziałek, listopada 09, 2009 by KonstiTa tarta nie należy do wykwintnych, ale co tam, smakuje wyśmienicie. Wystarczy połączyć soczewicę z kapustą, do tego dodać świeżego szczypiorku, kapkę majonezu, trochę oregano, solidna porcja pieprzu, odrobina soku cytrynowego... Cóż, jak dla mnie - niebo w gębie!
Składniki:
- dowolne ciasto na spód
- 1 szklanka soczewicy
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- pół główki niewielkiej kapusty
- duży pęczek szczypiorku
- 2 jajka
- 3 łyżki majonezu
- oregano
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
oj zjadłabym, zjadła:)
uwielbiam tarty, ta wygląda bosko:)
Z czerwoną mówisz? Maaatko jedyna! to coś dla mnie :)
Wygląda przepysznie :)
Wygląda po prostu wspaniale! Cudowne kolory i smak na pewno boski!:)
Pozdrawiam:)
ten szczypiorek jest cudny!!! :)
No jakby nie bylo moje smaki jak w mordke strzelil! :)))
mrrr aż ślinka cieknie, Pozdrawiam futerkowakuchnia.blox.pl
Jaka piękna i słoneczna... soczewica, kapusta i szczypiorek powiadasz... kto wie, kto wie...
Klaniam sie nisko i dziekuje za wszytkie komentarze. Zachecam do wyprobowania przepisu, jestem ciekawa, czy komus innemu tez by smakowalo:) U mnie dobry smak tej tarty potwierdzil Kalabryjczyk, wiec to dobry znak:)
Pozdrawiam serdecznie.
No no, a moja nowa forma na tartę czeka na swój debiut ;)
nie no, jeść mi się zachciało, i to nie byle co, a taką tartę!
Piękna i apetyczna :) Lubię proste jedzenie.
czy z takim połączeniem gdzieś się spotkałaś, czy jest twojego pomysłu?
nie będę moczyć soczewicy, ugotuję ją na papkę.
Dino, pewnikiem ktos przede mna juz cos takiego wymyslil, ale ja nigdy nie trafilam na podobny przepis, sama wykombinowalam, a co:)
Mam nadzieje, ze tarta bedzie smakowala!
Pozdrawiam serdecznie.
zanim się zabrałem za tartę byłem nastawiony entuzjastycznie, bo lubię soczewicę, lubię kapustę. potem zacząłem podchodzić sceptycznie do tego nietypowego połączenia (kiedy tyle garnków wybrudziłem :).
ta tarta to absolutny strzał w dziesiątkę! odszedłem tylko trochę od oryginału - pominąłem szczypiorek, intensywnie przyprawiłem, dodałem trochę curry i papryki, bo zawsze dodaję je do soczewicy, zamiast majonezu - śmietana.
nie pomyślałem, że kapusta będzie tak genialna w tarcie - wiąże wilgoć, więc po upieczeniu tarta była 'soczysta', ale spód nie namókł. cieszę się też, że rozgotowałem soczewicę prawie na papkę, dzięki temu mogłem sobie ładnie wyrównać wierzch, tak jak lubię.
genialne połączenie, genialny pomysł, jedna z najpyszniejszych tart!
O rety:) Takie entuzjastyczne komantarze sa balsamem na moja zbolala ostatnio dusze:)
Ciesze sie ogromnie, ze polaczenie soczewicy z kapusta w tarcie przpadlo Ci do gustu! I bardzo dziekuje za mile slowa.
Pozdrawiam serdecznie.