Torta sbriciolata con ricotta e anice
Posted On 30.06.2014 at a poniedziałek, czerwca 30, 2014 by Konsti
… czyli ciasto okruszkowe z ricottą i anyżkiem. Ja dałam dodatkowo sok z cytryny, by mocniej przełamać słodycz serowego nadzienia. Bardzo udany wypiek, polecam! Inspirację znalazłam tutaj i tutaj.
Składniki:
Na ciasto:
• 300 g mąki
• 75 g schłodzonego masła
• 100 g cukru
• 1 jajko
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 3-4 łyżki mleka
Na nadzienie:
• 500 g sera ricotta
• 100 g cukru
• sok z 1 cytryny
• 1-2 kieliszki likieru anyżkowego (można zastąpić wódką z dodatkiem nasion anyżku)
• 2-3 łyżki mleka
• 2 łyżki gorzkiego kakao
Przygotować nadzienie: ser utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny, likier anyżkowy i mleko. 2/3 masy zostawić “białe”, a do 1/3 masy dodać kakao, dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto: wszystkie skaładniki zagnieść szybko razem, tak by powstała masa w postaci okruszków. Okrągłą tortownicę (moja miała średnicę 24 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Dno tortownicy pokryć połową okruszkowego ciasta (można lekko ugnieść palcami), na to wyłożyć najpierw jasną masę serową, a potem ciemną. Wierzch posypać pozostałym ciastem okruszkowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez ok. 40 min. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Kroić dopiero po dokładnym ostudzeniu wypieku.
wszystko mi pasuje w tym cieście poza anyżkiem. Noż kurna, nie cierpię anyżu. Na kilometr wyczuwam. Ale myślę, że jak dodam np tonkę, to chyba też smaczne wyjdzie ? Co sądzisz Konsti o takiej zamianie ? A może coś innego ?
Bardzo fajne, smakowite ciasto. Super nadzienie.:)
Krystyno, tonka to swietny pomysl! Na pewno wypiek na tym skorzysta:)
Majano, dziekuje i polecam przepis.
Pozdrawiam serdecznie!