Torta sbriciolata con ricotta e anice

… czyli ciasto okruszkowe z ricottą i anyżkiem. Ja dałam dodatkowo sok z cytryny, by mocniej przełamać słodycz serowego nadzienia. Bardzo udany wypiek, polecam! Inspirację znalazłam tutaj i tutaj.


sbriciolata


Składniki: 

 Na ciasto: 
• 300 g mąki 
• 75 g schłodzonego masła 
• 100 g cukru 
• 1 jajko 
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
• 1 opakowanie cukru waniliowego 
• 3-4 łyżki mleka 

Na nadzienie: 
• 500 g sera ricotta 
• 100 g cukru 
• sok z 1 cytryny 
• 1-2 kieliszki likieru anyżkowego (można zastąpić wódką z dodatkiem nasion anyżku) 
• 2-3 łyżki mleka 
• 2 łyżki gorzkiego kakao 

 Przygotować nadzienie: ser utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny, likier anyżkowy i mleko. 2/3 masy zostawić “białe”, a do 1/3 masy dodać kakao, dokładnie wymieszać. Przygotować ciasto: wszystkie skaładniki zagnieść szybko razem, tak by powstała masa w postaci okruszków. Okrągłą tortownicę (moja miała średnicę 24 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Dno tortownicy pokryć połową okruszkowego ciasta (można lekko ugnieść palcami), na to wyłożyć najpierw jasną masę serową, a potem ciemną. Wierzch posypać pozostałym ciastem okruszkowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez ok. 40 min. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Kroić dopiero po dokładnym ostudzeniu wypieku.

Posted in Etichette: |

3 commenti:

  1. Anonimowy Says:

    wszystko mi pasuje w tym cieście poza anyżkiem. Noż kurna, nie cierpię anyżu. Na kilometr wyczuwam. Ale myślę, że jak dodam np tonkę, to chyba też smaczne wyjdzie ? Co sądzisz Konsti o takiej zamianie ? A może coś innego ?

  2. Majana Says:

    Bardzo fajne, smakowite ciasto. Super nadzienie.:)

  3. Konsti Says:

    Krystyno, tonka to swietny pomysl! Na pewno wypiek na tym skorzysta:)
    Majano, dziekuje i polecam przepis.
    Pozdrawiam serdecznie!