Menemen

… czyli danie o tureckim rodowodzie, przygotowywane z pomidorów, papryki i jajek. Zdjęcie okropne i nie oddaje waloroów smakowych potrawy, ale cóż, składam samokrytykę, po prostu nie potrafię estetycznie sfotografować paciek i paciareni, nawet jeśli są przesmaczne:)Inspirację zaczerpnęłam stąd.


menemen
 

Składniki: 

• 1 cebula 
• 1 duża papryka lub 2 mniejsze 
• 1 kg dojrzałych pomidorów 
• 2 jajka • pieprz i sól (ja daję dodatkowo sproszkowaną paprykę lub peperoncino) 
• olej 

 Cebule i papryke drobno pokroić, usmażyć na niewielkiej ilosci oleju. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do przesmażonych warzyw. Przykryć patelnię i dusić, aż pomidory się rozpadną. Przyprawić solą i pieprzem (plus inne, pikantne przyprawy). Wbić jajka. Mieszać, aż jajka się lekko zetną, przykryć pokrywką i zdjąć z ognia. Poczekać chwilę: jajka mają się dobrze sciąć, ale jajecznica nie może być sucha, ma być półpłynna. Podawać ciepłe, ze świeżym chlebem.

Posted in Etichette: |

1 commenti:

  1. Anonimowy Says:

    coś podobnego moja mama smazyła. Ale właśnie wygląd odstraszył mnie od spróbowania. A Ona zajadała się tym daniem. Musze kiedyś wreszcie spróbować zrobić a jeść będę co najwyżej z zamkniętymi oczami :)