Menemen
Posted On 7.07.2014 at a poniedziałek, lipca 07, 2014 by Konsti
… czyli danie o tureckim rodowodzie, przygotowywane z pomidorów, papryki i jajek. Zdjęcie okropne i nie oddaje waloroów smakowych potrawy, ale cóż, składam samokrytykę, po prostu nie potrafię estetycznie sfotografować paciek i paciareni, nawet jeśli są przesmaczne:)Inspirację zaczerpnęłam stąd.
Składniki:
• 1 cebula
• 1 duża papryka lub 2 mniejsze
• 1 kg dojrzałych pomidorów
• 2 jajka
• pieprz i sól (ja daję dodatkowo sproszkowaną paprykę lub peperoncino)
• olej
Cebule i papryke drobno pokroić, usmażyć na niewielkiej ilosci oleju. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do przesmażonych warzyw. Przykryć patelnię i dusić, aż pomidory się rozpadną. Przyprawić solą i pieprzem (plus inne, pikantne przyprawy). Wbić jajka. Mieszać, aż jajka się lekko zetną, przykryć pokrywką i zdjąć z ognia. Poczekać chwilę: jajka mają się dobrze sciąć, ale jajecznica nie może być sucha, ma być półpłynna. Podawać ciepłe, ze świeżym chlebem.
coś podobnego moja mama smazyła. Ale właśnie wygląd odstraszył mnie od spróbowania. A Ona zajadała się tym daniem. Musze kiedyś wreszcie spróbować zrobić a jeść będę co najwyżej z zamkniętymi oczami :)