Ricotta al forno
Posted On 11.06.2014 at a środa, czerwca 11, 2014 by Konsti
… czyli pieczony ser ricotta. Przepis, jak to często u mnie bywa, prościutki, a efekt końcowy wysoce zadowalający:) Smakuje fantystycznie ze świeżym chlebem albo jako dodatek do sałatek. Przepis źłródłowy: tutaj. Polecam!
Składniki:
• ½ kg sera ricotta
• oliwa
• sól, pieprz i gałka muszkatołowa
• kilka łyżek startego parmezanu
• świeże zioła (rozmaryn, oregano, bazylia itp.)
• dowolne dodatki np. pestki, suszone pomidory, oliwki itp. (u mnie: nasiona babki płesznik)
• ewentualnie jogurt naturalny
Odsączoną ricottę rozgnieść widelcem, wymieszać z przyprawami i poszatkowanymi ziołami. Dodać odrobinę oliwy, parmezan i dowolne dodatki, ponownie wymieszać. Jeśli ricotta wydaje się nam zbyt gęsta, dodać jogurt naturalny. Przełożyć do naczynia do zapiekania (najlepsza byłaby ceramiczna forma wysmarowana oliwą) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60-70 min. w temp. 180-200°C (powierzchnia i boki ricotty powinny mocno zbrązowieć). Tak przygotowaną ricottę można jeść na ciepło (wtedy trudno się ją kroi) lub na zimno, pokrojoną na plasterki. Ja osobiście wolę, jak ricotta ostygnie, ma wtedy pełniejszy smak.
wspaniałe!
Dziekuje:) Niby ic, a smakuje wybornie, prawda?
Pozdrawiam serdecznie.
tak, ja ricottę w ogóle bardzo lubię i zaskakujące jest to, że po upieczeniu tak pięknie trzyma fason mimo braku jajka. no i ta skórka przypieczona!
No wlasnie, niektore przepisy podaja, zeby dodawac jajko, ale ja wyprobowalam wersje bez jajka i moim zdaniem jest swietna. Ciesze sie, ze ty tez tak uwazasz:) No i faktycznie, skorka jest pyszna:)
Pozdrawiam!
super!
Justyno, jakos niewiele osob interesuje sie tym przepisem, a szkoda, bo tak przyrzadzona ricotta jest pyszna. Po prostu super:)
Pozdrawiam!
Wygląda pysznie. Szukam właśnie przepisu na zbłąkaną w lodówce ricottę, ale mam tylko jedną. Jak Pani myśli, czy mogę połowę zastąpić zwykłym polskim twarogiem? Pozdrawiam ciepło
Mysle, ze warto sprobowac z twarogiem, moim zdaniem efekt powinien byc zadowalajacy.
Pozdrawiam serdecznie.