Uova con gli asparagi al forno
Posted On 9.06.2014 at a poniedziałek, czerwca 09, 2014 by Konsti
I znów szparagi, tym razem zapiekane z jajkiem. Do podawania jako przystawka lub przekąska, jak kto woli. Potrawę można wzbogacić dowolnymi składnikami: szynką, serem camembert, grzybami itp. Oryginalny przepis: tutaj.
Składniki:
• 1 pęczek zielonych szparagów
• 2 jajka
• 15 g masła
• kilkanaście oliwek
• starty parmena
• sól i pieprz
Oczyścić i ugotować szparagi (powinny im wystarczyć 2-3 min. we wrzątku). Rozpuścić masło na patelni, wrzucić szparagi, podgrzewać przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Na dnie dwóch niewielkich naczyń do zapiekania ułożyć część szparagów, następnie wbić do środka po jajku. Dodać oliwki i pozostałe szparagi (najlepiej ułożyć je z boku, koło jajka). Posolić, popieprzyć, posypać częścią parmezanu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 min. w temp. 180°C. Gotowe danie posypać pozostałym parmezanem. Podawać gorące.
Najlepsza prostota :)
Prawda? Tez tak uwazam:)