Uova con gli asparagi al forno

I znów szparagi, tym razem zapiekane z jajkiem. Do podawania jako przystawka lub przekąska, jak kto woli. Potrawę można wzbogacić dowolnymi składnikami: szynką, serem camembert, grzybami itp. Oryginalny przepis: tutaj.


.


Składniki: 

• 1 pęczek zielonych szparagów 
• 2 jajka 
• 15 g masła 
• kilkanaście oliwek 
• starty parmena 
• sól i pieprz 

 Oczyścić i ugotować szparagi (powinny im wystarczyć 2-3 min. we wrzątku). Rozpuścić masło na patelni, wrzucić szparagi, podgrzewać przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Na dnie dwóch niewielkich naczyń do zapiekania ułożyć część szparagów, następnie wbić do środka po jajku. Dodać oliwki i pozostałe szparagi (najlepiej ułożyć je z boku, koło jajka). Posolić, popieprzyć, posypać częścią parmezanu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 min. w temp. 180°C. Gotowe danie posypać pozostałym parmezanem. Podawać gorące.

Posted in Etichette: , |

2 commenti:

  1. Agnieszka | Studnia Miodu Says:

    Najlepsza prostota :)

  2. Konsti Says:

    Prawda? Tez tak uwazam:)