Asparagi con mandorle e capperi
Posted On 2.06.2013 at a niedziela, czerwca 02, 2013 by Konsti
… czyli szparagi z kaparami i migdałami. Po raz pierwszy zrobiłam tę przystawkę kilka dni temu, potem zrobiliśmy powtórkę, tak bardzo nam smakowała! A za trzecim razem na bazie tego zestawienia przygotowałam risotto i też było pyszne. Fantastyczne połączenie smaków, dla nas to był strzał w dziesiątkę!
Składniki:
· szparagi
· kapary
· migdały
· oliwa
· sól i pieprz
Szparagi oczyścić, ugotować w lekko osolonej wodzie. Kapary obmyć wodą, migdały posiekać. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić kapary i migdały. Po chwili dodać szparagi, posolić i popieprzyć wedle uznania, podsmażać przez kilka minut. Wyłożyć na talerze i pałaszować ze smakiem:)
Oryginalny przepis: tutaj.
Oryginalny przepis: tutaj.
A w "Malarskim okiem..." nowy obraz:
Jedząca ostrygi, Jan Steen (ok. 1626 – 1679)
Dziewczyno, to mnie katujesz wspomnieniem słodkiej Italii! Oddałabym wszystkie dni wakacji za dwa tygodnie w Bagnacavallo...
A co do obrazu - znam tego Flamanda; wyraz twarzy dziewczyny przypomina kota, co się dorwał do śmietanki...
Wychodzi ze mnie ten sadyzm, co?:) Katuje i tratuje:)
Marzyniu, przepadam za Twoim stylem pisania (Twoj blog to jeden z moich ulubionych!) i komentowania! Skojarzenia mamy podobne, ja zawsze mam wrazenie, ze ta dzieczyna nad ostrygami za chwile z luboscia oblize sobie wargi jezykiem i przeciagnie sie z zadowoleniem, jak kot wlasnie:)
Pozdrawiam serdecznie.
Ale to musi być dobre!:)
Proste, ale jakże cudowne połaczenie:)
Bardzo ładne zdjęcie. Dania z szparagami są top!!! Robiłem ostatnio śniadanei z nimi i uważam że każde danie ze szparagami warte jest zjedzenia:
http://gotowaniezpasja.pl/poczatek-dnia/59-jajka-w-koszulkach-na-szparagach-i-grillowanej-ciabacie
Paweł
Dziekuje za mile slowa!
Pozdrawiam goraco.